fbpx

Αδιαφορία και τσαπατσουλιά στις συζητήσεις για την Κλιματική Αλλαγή. Της Αλεξίας Σακαδάκη


 

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν οι συζητήσεις στη Βόννη, στη Γερμανία για μια παγκόσμια συμφωνία αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.

Στην παγκόσμια αυτή σύσκεψη εκπρόσωποι από κράτη και κυβερνήσεις αναμένεται να συζητήσουν για τις κλιματικές αλλαγές και να καταλήξουν σε τρόπους αντίδρασης και πολιτικής δέσμευσης των κρατών τους. 

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με έντονη την απουσία των αρμόδιων υπουργών των κρατών, κάτι το οποίο μεταφράζεται ως αδιαφορία επί του θέματος. Μεγάλες χώρες όπως η Αγγλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λάμπουν  διά της απουσίας τους. Δυστυχώς ανάμεσα στις χώρες που απουσιάζουν εντελώς βρίσκεται και η Κύπρος. Μία χώρα που πλήττεται από τις κλιματικές αλλαγές και την ερημοποίηση είναι δύσκολο να δικαιολογήσει την απουσία της. 

Σύμφωνα με εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται στην Βόννη για να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις, όταν το 2012 στην Ντόχα οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πρωτόκολλου του Κιότο είχαν πάρει καθοδική πορεία, οι Υπουργοί των κρατών δεσμεύτηκαν ότι θα επέστρεφαν πιο δυναμικά φέτος στη Βόννη. Και πάλι όμως η κλιματική αλλαγή φαίνεται να μην είναι στις προτεραιότητες των κρατών, εφόσον η παρουσία των αρμοδίων υπουργών είναι πενιχρή. Εξάλλου, οι πληροφορίες που έρχονται από τους ακτιβιστές είναι ότι ακόμα και  αρκετοί από τους παρόντες εκπροσώπους κρατών έχουν φτάσει με άδεια ατζέντα και χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Το 2015 αναμένεται μια νέα παγκόσμια συνθήκη για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνθήκης είναι υποτονικές και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Απορώ πως ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα αντιμετωπίζεται με  τόση τσαπατσουλιά και αδιαφορία.  Η έγνοια για την κλιματική αλλαγή δεν είναι πολυτέλεια και οπωσδήποτε η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε πλανητικό επίπεδο δεν σηκώνει καθυστερήσεις. Είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας και θα έπρεπε να αποτελούσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κυβερνήσεων καθώς και των πολιτών που αποφασίζουν δια των εκπροσώπων  τους. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι ο μόνος πολλές φορές τρόπος για καθαρούς δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα πλατείες. Αρπακτικά όπως ο εικονιζόμενος Jip, ένα εκπαιδευμένο γεράκι εφορμά από την στήλη του Νέλσον στην Τραφάλγκαρ και διώχνει κάθε περιστέρι που θα πλησιάσει. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τετάρτη
30
Σεπτεμβρίου
2020
Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Γιορτάζουν : Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

1867
Τα νησιά Μίντγουεϊ γίνονται επίσημα αμερικανικό έδαφος.
1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1938
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.
1951
Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1954
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για τον επανεξοπλισμό και την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας στη συμμαχία.
1961
Στρατιωτική εξέγερση πετυχαίνει τη διάλυση της ένωσης της Συρίας με την Αίγυπτο.
1965
Ταραχές ξεσπούν στην Ινδονησία, με περισσότερο από 1.000.000 νεκρούς, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος.
1993
Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy