Αδιαφορία και τσαπατσουλιά στις συζητήσεις για την Κλιματική Αλλαγή. Της Αλεξίας Σακαδάκη

 

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν οι συζητήσεις στη Βόννη, στη Γερμανία για μια παγκόσμια συμφωνία αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.

Στην παγκόσμια αυτή σύσκεψη εκπρόσωποι από κράτη και κυβερνήσεις αναμένεται να συζητήσουν για τις κλιματικές αλλαγές και να καταλήξουν σε τρόπους αντίδρασης και πολιτικής δέσμευσης των κρατών τους. 

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με έντονη την απουσία των αρμόδιων υπουργών των κρατών, κάτι το οποίο μεταφράζεται ως αδιαφορία επί του θέματος. Μεγάλες χώρες όπως η Αγγλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λάμπουν  διά της απουσίας τους. Δυστυχώς ανάμεσα στις χώρες που απουσιάζουν εντελώς βρίσκεται και η Κύπρος. Μία χώρα που πλήττεται από τις κλιματικές αλλαγές και την ερημοποίηση είναι δύσκολο να δικαιολογήσει την απουσία της. 

Σύμφωνα με εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται στην Βόννη για να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις, όταν το 2012 στην Ντόχα οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πρωτόκολλου του Κιότο είχαν πάρει καθοδική πορεία, οι Υπουργοί των κρατών δεσμεύτηκαν ότι θα επέστρεφαν πιο δυναμικά φέτος στη Βόννη. Και πάλι όμως η κλιματική αλλαγή φαίνεται να μην είναι στις προτεραιότητες των κρατών, εφόσον η παρουσία των αρμοδίων υπουργών είναι πενιχρή. Εξάλλου, οι πληροφορίες που έρχονται από τους ακτιβιστές είναι ότι ακόμα και  αρκετοί από τους παρόντες εκπροσώπους κρατών έχουν φτάσει με άδεια ατζέντα και χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Το 2015 αναμένεται μια νέα παγκόσμια συνθήκη για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνθήκης είναι υποτονικές και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Απορώ πως ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα αντιμετωπίζεται με  τόση τσαπατσουλιά και αδιαφορία.  Η έγνοια για την κλιματική αλλαγή δεν είναι πολυτέλεια και οπωσδήποτε η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε πλανητικό επίπεδο δεν σηκώνει καθυστερήσεις. Είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας και θα έπρεπε να αποτελούσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κυβερνήσεων καθώς και των πολιτών που αποφασίζουν δια των εκπροσώπων  τους. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

gennagirafe

Η γέννα. Πρέπει να είναι ότι πιο εντυπωσιακό μπορεί να δεις κανείς στην άγρια ζωή, σίγουρα όμως είναι το πιο εντυπωσιακό σε ένα ζωολογικό κήπο. Στις 4.11 λεπτά γεννήθηκε η μικρή καμηλοπάρδαλη από την Myeisha στον Ζωολογικό κήπο του Monarto στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. EPA/ZOOS SOUTH AUSTRALIΑ

Ήξερες ότι...

Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.

Σήμερα


Κυριακή
21
Απριλίου
2019

Γιορτάζουν : Αλεξάνδρα, Αλεξάντρα, Αλέκα, Ιανός, Ιανή, Ιανουάριος, Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα

753 π.Χ.
Σύμφωνα με το θρύλο, οι Ρωμύλος και Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη
1944
Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1960
Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μεταφέρεται απο το Ρίο ντε Τζανέιρο στη νεότευκτη Μπραζίλια.
1967
Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, γνωστό σαν η Χούντα των Συνταγματαρχών κατά ωμή παραβίαση του τότε Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος (1967 - 1974).
1986
Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy