fbpx

Ευρωπαική νομοθεσία για την κατοχύρωση των σπόρων. Της Αλεξίας Σακαδάκη


 

Ο πιο εύκολος τρόπος ελέγχου των κρατών και των πολιτών είναι μέσω της τροφής.

Εάν δεν υπάρχει αυτάρκεια, αυτόματα ξεκινά η εξάρτηση από τον όποιο παραγωγό προμηθεύει τις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εισήγηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας, συζητά εδώ και αρκετούς μήνες το ενδεχόμενο όλοι οι αγρότες να υποχρεώνονται να αγοράζουν τους σπόρους τους από παραγωγούς που θα καταχωρούν και θα κατοχυρώνουν τους σπόρους τους (πατέντα).

Όπως προτείνεται, θα δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων όπου οι παραγωγοί θα καταχωρούν με το αντίστοιχο πάντοτε αντίτιμο, τους σπόρους τους, οι οποίοι θα είναι οι μόνοι αναγνωρισμένοι που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Με λίγα λόγια, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, θα εξασφαλίσουν το πλήρες μονοπώλιο.

Σε συνάντηση που είχα στις Βρυξέλες με εκπρόσωπο της εταιρείας που θα αναλάβει την βάση δεδομένων σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης, μου έχει αναφέρει ότι το αντίτιμο της καταχώρησης των σπόρων, αναμένεται να ανέρχεται στα είκοσι χιλιάδες ευρώ, ανά σπόρο. Επομένως, ο μέσος αγρότης και παραγωγός, θα υποχρεώνεται να αγοράζει σπόρους από τις πολυεθνικές εταιρείες που θα τρέξουν να εξασφαλίσουν πρώτες τα δικαιώματα.

Η επάρκεια στην τροφή είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και μια πιθανή ψήφιση τέτοιας νομοθεσίας θα θέσει σε περαιτέρω αμφισβήτηση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με μια τέτοια εξέλιξη; Ο ίδιος ο Επίτροπος Υγείας δηλώνει ότι στόχος του είναι να προστατεύσει την αγροτική παραγωγή, ωστόσο με την πρόταση του καταστρέφει τους απλούς παραγωγούς και τη δυνατότητα να αναπαράγουν τους σπόρους τους, δημιουργώντας ένα μονόδρομο κερδοσκοπίας.

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε πρόσφατα την πρόταση του ανεξάρτητου Έλληνα Ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη, για απόρριψη της εν λόγω πρότασης. Αυτή η εξέλιξη είναι μεγάλη επιτυχία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ωστόσο, το θέμα δεν τελείωσε εδώ, εφόσον η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Βουλής που αναμένεται να συνεδριάσει επί του θέματος πριν από τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

Η σοβαρότητα του θέματος έγκειται στην αξία της τροφής και του δικαιώματος όλων των πολιτών να είναι αυτάρκεις. Η ελευθερία του ανθρώπου εξαρτάται από την αυτονομία του στην ενέργεια και στην τροφή. Προς το παρόν υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση. Με την εν λόγω πρόταση θα οδηγηθούμε και στη διατροφική εξάρτηση με αποτέλεσμα να είμαστε δέσμιοι των πολυεθνικών και των συμφερόντων τους που σίγουρα δεν διστάζουν να παράγουν οτιδήποτε θα γίνει εύκολα, γρήγορα και σε ποσότητα με όλα τα δυνατά μέσα που παρέχει η γενετική μηχανική. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι ο μόνος πολλές φορές τρόπος για καθαρούς δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα πλατείες. Αρπακτικά όπως ο εικονιζόμενος Jip, ένα εκπαιδευμένο γεράκι εφορμά από την στήλη του Νέλσον στην Τραφάλγκαρ και διώχνει κάθε περιστέρι που θα πλησιάσει. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τετάρτη
30
Σεπτεμβρίου
2020
Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Γιορτάζουν : Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

1867
Τα νησιά Μίντγουεϊ γίνονται επίσημα αμερικανικό έδαφος.
1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1938
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.
1951
Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1954
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για τον επανεξοπλισμό και την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας στη συμμαχία.
1961
Στρατιωτική εξέγερση πετυχαίνει τη διάλυση της ένωσης της Συρίας με την Αίγυπτο.
1965
Ταραχές ξεσπούν στην Ινδονησία, με περισσότερο από 1.000.000 νεκρούς, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος.
1993
Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy