Ευρωπαική νομοθεσία για την κατοχύρωση των σπόρων. Της Αλεξίας Σακαδάκη

 


 

Ο πιο εύκολος τρόπος ελέγχου των κρατών και των πολιτών είναι μέσω της τροφής.

Εάν δεν υπάρχει αυτάρκεια, αυτόματα ξεκινά η εξάρτηση από τον όποιο παραγωγό προμηθεύει τις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εισήγηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας, συζητά εδώ και αρκετούς μήνες το ενδεχόμενο όλοι οι αγρότες να υποχρεώνονται να αγοράζουν τους σπόρους τους από παραγωγούς που θα καταχωρούν και θα κατοχυρώνουν τους σπόρους τους (πατέντα).

Όπως προτείνεται, θα δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων όπου οι παραγωγοί θα καταχωρούν με το αντίστοιχο πάντοτε αντίτιμο, τους σπόρους τους, οι οποίοι θα είναι οι μόνοι αναγνωρισμένοι που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Με λίγα λόγια, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, θα εξασφαλίσουν το πλήρες μονοπώλιο.

Σε συνάντηση που είχα στις Βρυξέλες με εκπρόσωπο της εταιρείας που θα αναλάβει την βάση δεδομένων σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης, μου έχει αναφέρει ότι το αντίτιμο της καταχώρησης των σπόρων, αναμένεται να ανέρχεται στα είκοσι χιλιάδες ευρώ, ανά σπόρο. Επομένως, ο μέσος αγρότης και παραγωγός, θα υποχρεώνεται να αγοράζει σπόρους από τις πολυεθνικές εταιρείες που θα τρέξουν να εξασφαλίσουν πρώτες τα δικαιώματα.

Η επάρκεια στην τροφή είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και μια πιθανή ψήφιση τέτοιας νομοθεσίας θα θέσει σε περαιτέρω αμφισβήτηση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με μια τέτοια εξέλιξη; Ο ίδιος ο Επίτροπος Υγείας δηλώνει ότι στόχος του είναι να προστατεύσει την αγροτική παραγωγή, ωστόσο με την πρόταση του καταστρέφει τους απλούς παραγωγούς και τη δυνατότητα να αναπαράγουν τους σπόρους τους, δημιουργώντας ένα μονόδρομο κερδοσκοπίας.

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε πρόσφατα την πρόταση του ανεξάρτητου Έλληνα Ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη, για απόρριψη της εν λόγω πρότασης. Αυτή η εξέλιξη είναι μεγάλη επιτυχία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ωστόσο, το θέμα δεν τελείωσε εδώ, εφόσον η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Βουλής που αναμένεται να συνεδριάσει επί του θέματος πριν από τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

Η σοβαρότητα του θέματος έγκειται στην αξία της τροφής και του δικαιώματος όλων των πολιτών να είναι αυτάρκεις. Η ελευθερία του ανθρώπου εξαρτάται από την αυτονομία του στην ενέργεια και στην τροφή. Προς το παρόν υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση. Με την εν λόγω πρόταση θα οδηγηθούμε και στη διατροφική εξάρτηση με αποτέλεσμα να είμαστε δέσμιοι των πολυεθνικών και των συμφερόντων τους που σίγουρα δεν διστάζουν να παράγουν οτιδήποτε θα γίνει εύκολα, γρήγορα και σε ποσότητα με όλα τα δυνατά μέσα που παρέχει η γενετική μηχανική. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Γάζα: Κάτοικοι εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα μετά την εντολή των ισραηλινών δυνάμεων για εκκένωση προς τον νότο. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο Ντεκάρτ ανακάλυψε το «Σύστημα Συντεταγμένων», παρατηρώντας μια μύγα να περπατάει σ’ ένα ταβάνι με πλακάκια.

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
13
Σεπτεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Αριστείδης, Αρίστος, Αριστέα, Άρης, Αριστούλα, Αριστίνα, Κορνήλιος, Κορνήλης, Κορνήλος, Κορνηλία

1759
Οι Άγγλοι καταλαμβάνουν την Πόλη του Κεμπέκ.
1788
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ
1791
Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας.
1940
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία εισβάλει στην Αίγυπτο.
1943
Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.
1944
Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
1968
Η Αλβανία εγκαταλείπει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.