Ευρωπαική νομοθεσία για την κατοχύρωση των σπόρων. Της Αλεξίας Σακαδάκη


 

Ο πιο εύκολος τρόπος ελέγχου των κρατών και των πολιτών είναι μέσω της τροφής.

Εάν δεν υπάρχει αυτάρκεια, αυτόματα ξεκινά η εξάρτηση από τον όποιο παραγωγό προμηθεύει τις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εισήγηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας, συζητά εδώ και αρκετούς μήνες το ενδεχόμενο όλοι οι αγρότες να υποχρεώνονται να αγοράζουν τους σπόρους τους από παραγωγούς που θα καταχωρούν και θα κατοχυρώνουν τους σπόρους τους (πατέντα).

Όπως προτείνεται, θα δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων όπου οι παραγωγοί θα καταχωρούν με το αντίστοιχο πάντοτε αντίτιμο, τους σπόρους τους, οι οποίοι θα είναι οι μόνοι αναγνωρισμένοι που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Με λίγα λόγια, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, θα εξασφαλίσουν το πλήρες μονοπώλιο.

Σε συνάντηση που είχα στις Βρυξέλες με εκπρόσωπο της εταιρείας που θα αναλάβει την βάση δεδομένων σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης, μου έχει αναφέρει ότι το αντίτιμο της καταχώρησης των σπόρων, αναμένεται να ανέρχεται στα είκοσι χιλιάδες ευρώ, ανά σπόρο. Επομένως, ο μέσος αγρότης και παραγωγός, θα υποχρεώνεται να αγοράζει σπόρους από τις πολυεθνικές εταιρείες που θα τρέξουν να εξασφαλίσουν πρώτες τα δικαιώματα.

Η επάρκεια στην τροφή είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και μια πιθανή ψήφιση τέτοιας νομοθεσίας θα θέσει σε περαιτέρω αμφισβήτηση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με μια τέτοια εξέλιξη; Ο ίδιος ο Επίτροπος Υγείας δηλώνει ότι στόχος του είναι να προστατεύσει την αγροτική παραγωγή, ωστόσο με την πρόταση του καταστρέφει τους απλούς παραγωγούς και τη δυνατότητα να αναπαράγουν τους σπόρους τους, δημιουργώντας ένα μονόδρομο κερδοσκοπίας.

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε πρόσφατα την πρόταση του ανεξάρτητου Έλληνα Ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη, για απόρριψη της εν λόγω πρότασης. Αυτή η εξέλιξη είναι μεγάλη επιτυχία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ωστόσο, το θέμα δεν τελείωσε εδώ, εφόσον η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Βουλής που αναμένεται να συνεδριάσει επί του θέματος πριν από τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

Η σοβαρότητα του θέματος έγκειται στην αξία της τροφής και του δικαιώματος όλων των πολιτών να είναι αυτάρκεις. Η ελευθερία του ανθρώπου εξαρτάται από την αυτονομία του στην ενέργεια και στην τροφή. Προς το παρόν υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση. Με την εν λόγω πρόταση θα οδηγηθούμε και στη διατροφική εξάρτηση με αποτέλεσμα να είμαστε δέσμιοι των πολυεθνικών και των συμφερόντων τους που σίγουρα δεν διστάζουν να παράγουν οτιδήποτε θα γίνει εύκολα, γρήγορα και σε ποσότητα με όλα τα δυνατά μέσα που παρέχει η γενετική μηχανική. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
26
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Γιορτάζουν :Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα, Γλαφυρός

1607
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην βόρειο Αμερική, στις ακτές της σημερινής Βιρτζίνια..
1902
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1933
Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία του ναζιστικού καθεστώτος.
1986
Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.
1994
Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy