fbpx

Ο δυστυχισμένος άνθρωπος... Της Αλεξίας Σακαδάκη


summertimeΜε την ανεργία να αγγίζει το 14,7 % και τη γενικότερη βαρετή ατμόσφαιρα περί οικονομικής κρίσης, το ακαταλαβίστικο τραπεζικό και λογιστικό λεξιλόγιο και τις αναφορές στα «μέτρα εξαθλίωσης», ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγείται στη δυστυχία και πολλές φορές στην κατάθλιψη.

Οι συνθήκες εργασίας δυσχεραίνουν και πολλοί εργοδότες, χαιρέκακα εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις, σφίγγουν τα λουριά αποπνιχτικά.

Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις με μεγαλύτερη αυτή της διατήρησης της αξιοπρέπειας του. Οι απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ενδώσει είναι πολλές φορές εξευτελιστικές και παραβιάζουν τα ανθρώπινα του δικαιώματα. Μπορεί να πρέπει να γίνουν θυσίες και υποχωρήσεις για το κοινό όφελος, ωστόσο αυτές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα κεκτημένα και τα αυτονόητα δικαιώματα ενός εργαζόμενου ανθρώπου.

Οι οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να υφίστανται, ανεξαρτήτως κρίσης. Ο κάθε άνθρωπος έχει στο μυαλό του τα δικά του τρέχοντα θέματα, όπως για παράδειγμα τα δίδακτρα για τα σχολεία των παιδιών, δόσεις για δάνεια, ασθένειες κα. Το τρέξιμο δεν σταματά. Δεν φτάνουν όλες αυτές οι υποχρεώσεις, αναγκάζεται καθημερινά να οδεύει σε ένα μουντό χώρο εργασίας, όπου θα αντιμετωπίσει τις απειλές και τις πιέσεις του εργοδότη ή της εργοδότριας του. Ενώ ξεκίνησε κάποτε την εργασία του με όνειρα και όρεξη, βρίσκεται σήμερα σε ένα σκοτεινό τούνελ χωρίς έξοδο. «Πού θα πας»; «Δεν υπάρχουν δουλειές». Ατάκες που κτυπούν επαναλαμβανόμενα στο νευρικό του σύστημα.

Είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Αυτή η εποχή θα περάσει αργά ή γρήγορα, όμως αυτοί που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με τη στάση τους και αυτή τους η συμπεριφορά θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να συνεχίσει να καταπιέζεται και να αισθάνεται καθημερινά – έμμεσα ή άμεσα – την απειλή της απόλυσης, της μείωσης μισθού, των αποκοπών και της εύκολης αντικατάστασης του. Η ανθρωπιά πρέπει να είναι ο κύριος άξονας των ανθρώπινων συναναστροφών και να μην φθείρεται από την καπιταλιστική δίνη.

 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι ο μόνος πολλές φορές τρόπος για καθαρούς δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα πλατείες. Αρπακτικά όπως ο εικονιζόμενος Jip, ένα εκπαιδευμένο γεράκι εφορμά από την στήλη του Νέλσον στην Τραφάλγκαρ και διώχνει κάθε περιστέρι που θα πλησιάσει. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τετάρτη
30
Σεπτεμβρίου
2020
Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Γιορτάζουν : Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

1867
Τα νησιά Μίντγουεϊ γίνονται επίσημα αμερικανικό έδαφος.
1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1938
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.
1951
Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1954
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για τον επανεξοπλισμό και την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας στη συμμαχία.
1961
Στρατιωτική εξέγερση πετυχαίνει τη διάλυση της ένωσης της Συρίας με την Αίγυπτο.
1965
Ταραχές ξεσπούν στην Ινδονησία, με περισσότερο από 1.000.000 νεκρούς, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος.
1993
Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy