Ο δυστυχισμένος άνθρωπος... Της Αλεξίας Σακαδάκη

summertimeΜε την ανεργία να αγγίζει το 14,7 % και τη γενικότερη βαρετή ατμόσφαιρα περί οικονομικής κρίσης, το ακαταλαβίστικο τραπεζικό και λογιστικό λεξιλόγιο και τις αναφορές στα «μέτρα εξαθλίωσης», ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγείται στη δυστυχία και πολλές φορές στην κατάθλιψη.

Οι συνθήκες εργασίας δυσχεραίνουν και πολλοί εργοδότες, χαιρέκακα εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις, σφίγγουν τα λουριά αποπνιχτικά.

Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις με μεγαλύτερη αυτή της διατήρησης της αξιοπρέπειας του. Οι απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ενδώσει είναι πολλές φορές εξευτελιστικές και παραβιάζουν τα ανθρώπινα του δικαιώματα. Μπορεί να πρέπει να γίνουν θυσίες και υποχωρήσεις για το κοινό όφελος, ωστόσο αυτές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα κεκτημένα και τα αυτονόητα δικαιώματα ενός εργαζόμενου ανθρώπου.

Οι οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να υφίστανται, ανεξαρτήτως κρίσης. Ο κάθε άνθρωπος έχει στο μυαλό του τα δικά του τρέχοντα θέματα, όπως για παράδειγμα τα δίδακτρα για τα σχολεία των παιδιών, δόσεις για δάνεια, ασθένειες κα. Το τρέξιμο δεν σταματά. Δεν φτάνουν όλες αυτές οι υποχρεώσεις, αναγκάζεται καθημερινά να οδεύει σε ένα μουντό χώρο εργασίας, όπου θα αντιμετωπίσει τις απειλές και τις πιέσεις του εργοδότη ή της εργοδότριας του. Ενώ ξεκίνησε κάποτε την εργασία του με όνειρα και όρεξη, βρίσκεται σήμερα σε ένα σκοτεινό τούνελ χωρίς έξοδο. «Πού θα πας»; «Δεν υπάρχουν δουλειές». Ατάκες που κτυπούν επαναλαμβανόμενα στο νευρικό του σύστημα.

Είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Αυτή η εποχή θα περάσει αργά ή γρήγορα, όμως αυτοί που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με τη στάση τους και αυτή τους η συμπεριφορά θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να συνεχίσει να καταπιέζεται και να αισθάνεται καθημερινά – έμμεσα ή άμεσα – την απειλή της απόλυσης, της μείωσης μισθού, των αποκοπών και της εύκολης αντικατάστασης του. Η ανθρωπιά πρέπει να είναι ο κύριος άξονας των ανθρώπινων συναναστροφών και να μην φθείρεται από την καπιταλιστική δίνη.

 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

metrotrheatro

25 σκηνές. Το «Θέατρο κατεβαίνει στο Μετρό» αποφάσισε το Center Meyerhold και οι ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές του στήσαν τις σκηνές τους σε 25 σταθμούς της Ρωσικής πρωτεύουσας. EPA/YURI KOCHETKOV

Ήξερες ότι...

Τα σαρκοβόρα ζώα δεν τρώνε άλλο ζώο το οποίο έχει χτυπηθεί από αστραπή.

Σήμερα


Πέμπτη
20
Ιουνίου
2019
Παγκόσμια ημέρα για τους Πρόσφυγες

Γιορτάζουν : Κανένας

1214
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκτά καταστατικό χάρτη.
1605
Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος εισέρχεται θριαμβευτικά στη Μόσχα.
1840
Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.
1938
Δημιουργείται η Σημαία της Αργεντινής.
1978
Στις 23:05 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών Ρίχτερ συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χλμ. Α-ΒΑ της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη. Είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο σεισμός άφησε πίσω του 40 περίπου νεκρούς και μια φοβισμένη πόλη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy