fbpx

Αβοήθητα τα θύματα εμπορίας προσώπων στην Κύπρο. Της Αλεξίας Σακαδάκη

Είναι τρομερά ανησυχητικό το γεγονός ότι η Κύπρος – μια χώρα που στα διεθνή φόρα κατηγορείται για την ανυπαρξία πολιτικής όσο αφορά την εμπορία προσώπων – συνεχίζει να αποτελεί «παράδεισο» για τους βαρόνους της εκμετάλλευσης ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών. 

Η αδιαφορία του κράτους και ο στρουθοκαμηλισμός θυματοποιούν ολοένα και περισσότερα άτομα που εγκλωβίζονται στα πλοκάμια της σπείρας εμπορίας προσώπων.

Μου προκαλεί μεγάλη ντροπή ως Κύπρια, ως γυναίκα και ως μάνα η πρόσφατη αποκάλυψη για την απέλαση από την Κύπρο, γυναίκας αναγνωρισμένης ως θύμα εμπορίας προσώπων. Συλλογιζόμενη το Γολγοθά αυτής της γυναίκας – και κάθε άλλου θύματος της παράνομης βιομηχανίας του σεξ – προσπαθώ να καταλάβω, αν γίνεται, τη σοβαρότητα με την οποία οι Αρχές της Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα.

Απλά επειδή η άγνοια και το κουτσομπολιό μπορεί να δημιουργούν εντελώς λανθασμένες αντιλήψεις περί του θέματος, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι κοπέλες που πέφτουν θύματα δέχονται υποσχέσεις για άλλες δουλειές και συνθήκες ζωής και με τον ερχομό τους στο νησί στερούνται του διαβατηρίου τους και οποιουδήποτε άλλου βασικού ανθρώπινου δικαιώματος. Πέραν τούτων, γίνονται παιχνιδάκι στα βρόμικα χέρια των πατρόνων και των πελατών τους που βγάζουν τα χειρότερα τους αρρωστημένα απωθημένα πάνω στα ανυπεράσπιστα κορμιά των θυμάτων.

Χειρότερη κατ’ εμένα είναι η στάση που οι ίδιες οι Αρχές συνεχίζουν εδώ και χρόνια να κρατούν. Σφυρίζοντας αδιάφορα επιτρέπουν την συνέχεια αυτής της κατάστασης, και γίνονται μέτοχοι αυτού του οργανωμένου εγκλήματος. Ο συστηματικός έλεγχος είναι η πιο σημαντική πτυχή για την αντιμετώπιση της σωματεμπορίας, όταν αυτός ακολουθείται από την επιβολή ποινών. Σημαντικός είναι και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι αστυνομικές αρχές κατά τη σύλληψη προσώπων, όπου τα θύματα χρήζουν άμεσης στήριξης τόσο σωματικής όσο και ψυχικής. Οι ανακρίσεις πρέπει να γίνονται από καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που να έχει και τις γνώσεις αλλά και τη δέουσα ευαισθησία.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει ζωές και ψυχές. Το κράτος είναι υπόχρεο να προστατεύσει κάθε πρόσωπο χωριστά και να αποκλείσει το παραμικρό ενδεχόμενο εκμετάλλευσης. Είναι αισχρό να γίνεται το κράτος ο λόγος για τον οποίο το μαρτύριο ενός θύματος μετατρέπεται σε θάνατο. 

 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Με το λουρί. Δεμένα για ασφάλεια τα μικρά του παιδικού σταθμού στο Μόντρεαλ του Καναδά βγήκαν την βόλτα τους μαζί με την δασκάλα τους. REUTERS/Carlo Allegri

Ήξερες ότι...

Όλοι οι αριθμοί σε μία ρουλέτα έχουν άθροισμα 666.

Σήμερα


Τρίτη
22
Οκτωβρίου
2019

Γιορτάζουν :Αβέρκιος, Αβερκία

1966
Εκτοξεύεται το σοβιετικό διαστημόπλοιο Λούνα 12.
1993
Νέος πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.
2008
Η Ινδία εκτοξεύει το πρώτο της διαστημόπλοιο προς τη Σελήνη (Chandrayaan-1).
2009
Κυκλοφορούν απο την Microsoft τα Windows 7
2010
Σταματούν πλέον τα καινούργια PC/Η/Υ να έχουν εγκατεστημένα τα Windows XP

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy