fbpx

Σοκ προκαλεί έρευνα για τα μεταλλαγμένα, της Αλεξίας Σακαδάκη


summertimeΣοκ προκάλεσε έρευνα για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Πανεπιστήμιο στη Γαλλία διενήργησε μυστική επιστημονική μελέτη για τις επιδράσεις του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Μονσάντο και του φυτοφαρμάκου Round up.

Οι αποκαλύψεις της έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν παγκόσμιο συγκλονισμό.

Εδώ και χρόνια η εταιρεία Μονσάντο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παράγει γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, το οποίο μάλιστα εμποτίζει με το φυτοφάρμακο επίσης δικής της παραγωγής, γνωστό ως Round up. Κατά διαστήματα έχουν γίνει πολλές απόπειρες ανά το παγκόσμιο για έρευνα των επιδράσεων των προϊόντων της Μονσάντο, ωστόσο οι υποστηρικτές της εταιρείας δεν άφηναν τις έρευνες να ολοκληρωθούν. Εξ’ ου και οι Γάλλοι επιστήμονες διατήρησαν άκρα μυστικότητα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι συγκλονιστικά και εγείρουν πολλές ανησυχίες εφόσον τα πειραματόζωα υπέστησαν πολλαπλούς όγκους και πρόωρο θάνατο, ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, ενώ τα θηλυκά όγκους του μαστού. Η έρευνα διενεργήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα ήταν αυτή στην οποία χορηγήθηκε το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η άλλη ομάδα αυτή στην οποία χορηγήθηκε καλαμπόκι και το ζιζανιοκτόνο round up (που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κύπρο) και η τελευταία αυτή στην οποία χορηγήθηκε απλό καλαμπόκι εμποτισμένο με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.

Το αποτέλεσμα της έρευνας όπως έχει δημοσιευτεί ήταν το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών πειραματόζωων να χάσει τη ζωή του πρόωρα. Οι βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι που υπέστησαν από τη χρήση των προϊόντων της Μονσάντο είχαν άμεσο αντίκτυπο στον κύκλο της ζωής τους.

Οι Οικολόγοι παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών εδώ και χρόνια και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα να είναι η καταπολέμηση των επιπτώσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ερευνήσει με πλήρη υπευθυνότητα και σοβαρότητα το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι ζωοτροφές που εισάγονται πλέον στην Κύπρο, περιέχουν μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Κατ’ επέκταση τα ζώα που εκτρέφονται στο νησί πιθανώς – σύμφωνα πλέον με την έρευνα – να έχουν ήδη υποστεί καρκινώματα και άλλες ηπατικές παθήσεις. Πέραν τούτου, η χρήση του ζιζανιοκτόνου round up στη γεωργία, θα πρέπει να απαγορευτεί άμεσα και η Κύπρος να κηρυχτεί σε ζώνη ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να διερευνήσει το θέμα και να προστατεύσει τους Κύπριους πολίτες.

 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι ο μόνος πολλές φορές τρόπος για καθαρούς δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα πλατείες. Αρπακτικά όπως ο εικονιζόμενος Jip, ένα εκπαιδευμένο γεράκι εφορμά από την στήλη του Νέλσον στην Τραφάλγκαρ και διώχνει κάθε περιστέρι που θα πλησιάσει. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ήξερες ότι...

Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονων νέων έχει μυωπία.

Σήμερα


Τετάρτη
30
Σεπτεμβρίου
2020
Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης

Γιορτάζουν : Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

1867
Τα νησιά Μίντγουεϊ γίνονται επίσημα αμερικανικό έδαφος.
1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1938
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν και Εντουάρ Νταλαντιέ αντίστοιχα, υπογράφουν με τον Χίτλερ τη Συμφωνία του Μονάχου.
1951
Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1954
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καταλήγουν σε συμφωνία για τον επανεξοπλισμό και την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας στη συμμαχία.
1961
Στρατιωτική εξέγερση πετυχαίνει τη διάλυση της ένωσης της Συρίας με την Αίγυπτο.
1965
Ταραχές ξεσπούν στην Ινδονησία, με περισσότερο από 1.000.000 νεκρούς, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Κομμουνιστικού κόμματος.
1993
Στη δυτική Ινδία, πάνω από 6.000 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που διαρκεί πέντε λεπτά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy