Σοκ προκαλεί έρευνα για τα μεταλλαγμένα, της Αλεξίας Σακαδάκη

summertimeΣοκ προκάλεσε έρευνα για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Πανεπιστήμιο στη Γαλλία διενήργησε μυστική επιστημονική μελέτη για τις επιδράσεις του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Μονσάντο και του φυτοφαρμάκου Round up.

Οι αποκαλύψεις της έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν παγκόσμιο συγκλονισμό.

Εδώ και χρόνια η εταιρεία Μονσάντο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παράγει γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, το οποίο μάλιστα εμποτίζει με το φυτοφάρμακο επίσης δικής της παραγωγής, γνωστό ως Round up. Κατά διαστήματα έχουν γίνει πολλές απόπειρες ανά το παγκόσμιο για έρευνα των επιδράσεων των προϊόντων της Μονσάντο, ωστόσο οι υποστηρικτές της εταιρείας δεν άφηναν τις έρευνες να ολοκληρωθούν. Εξ’ ου και οι Γάλλοι επιστήμονες διατήρησαν άκρα μυστικότητα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι συγκλονιστικά και εγείρουν πολλές ανησυχίες εφόσον τα πειραματόζωα υπέστησαν πολλαπλούς όγκους και πρόωρο θάνατο, ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, ενώ τα θηλυκά όγκους του μαστού. Η έρευνα διενεργήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα ήταν αυτή στην οποία χορηγήθηκε το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η άλλη ομάδα αυτή στην οποία χορηγήθηκε καλαμπόκι και το ζιζανιοκτόνο round up (που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κύπρο) και η τελευταία αυτή στην οποία χορηγήθηκε απλό καλαμπόκι εμποτισμένο με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.

Το αποτέλεσμα της έρευνας όπως έχει δημοσιευτεί ήταν το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών πειραματόζωων να χάσει τη ζωή του πρόωρα. Οι βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι που υπέστησαν από τη χρήση των προϊόντων της Μονσάντο είχαν άμεσο αντίκτυπο στον κύκλο της ζωής τους.

Οι Οικολόγοι παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών εδώ και χρόνια και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα να είναι η καταπολέμηση των επιπτώσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ερευνήσει με πλήρη υπευθυνότητα και σοβαρότητα το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι ζωοτροφές που εισάγονται πλέον στην Κύπρο, περιέχουν μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Κατ’ επέκταση τα ζώα που εκτρέφονται στο νησί πιθανώς – σύμφωνα πλέον με την έρευνα – να έχουν ήδη υποστεί καρκινώματα και άλλες ηπατικές παθήσεις. Πέραν τούτου, η χρήση του ζιζανιοκτόνου round up στη γεωργία, θα πρέπει να απαγορευτεί άμεσα και η Κύπρος να κηρυχτεί σε ζώνη ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να διερευνήσει το θέμα και να προστατεύσει τους Κύπριους πολίτες.

 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

gennagirafe

Η γέννα. Πρέπει να είναι ότι πιο εντυπωσιακό μπορεί να δεις κανείς στην άγρια ζωή, σίγουρα όμως είναι το πιο εντυπωσιακό σε ένα ζωολογικό κήπο. Στις 4.11 λεπτά γεννήθηκε η μικρή καμηλοπάρδαλη από την Myeisha στον Ζωολογικό κήπο του Monarto στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. EPA/ZOOS SOUTH AUSTRALIΑ

Ήξερες ότι...

Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2019

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy