Μπροστά σε προκλήσεις. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

Iceland-protests-0016

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Κύπρο, διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί ένα σύγχρονο κόμμα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των καιρών, στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στις μεγάλες προκλήσεις. 

Οι δραματικές εξελίξεις σε Κύπρο και Ευρώπη προσδιορίζουν το πεδίο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει καταστατικών και εκλογικών διαδικασιών.  

Το ΔΗΚΟ πρέπει να κερδίσει το στοίχημα. Με συλλογικές αποφάσεις, όραμα και στρατηγική, πρέπει να εξέλθει ενωμένο και δυνατό από τις εσωκομματικές διαδικασίες. Παλιά και νέα στελέχη, έχουμε υποχρέωση να επιδείξουμε σωφροσύνη, κομματική πειθαρχία και σεβασμό στις διαχρονικές μας  θέσεις και αρχές. Από το κλίμα που θα επικρατήσει αλλά κυρίως τις αποφάσεις που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, θα καθοριστεί οριστικά το μέλλον του ΔΗΚΟ στη νέα εποχή και η ίδια η προοπτική του Κόμματος αλλά και της Κύπρου στο νέο σκηνικό.

Μπροστά στις σοβαρές προκλήσεις, έχουμε κατά προτεραιότητα υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε την ευρωπαϊκή ιδεολογική μας ταυτότητα και στέγη. Με ποιές δηλαδή ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαζόμαστε, θα  συνδιαμορφώνουμε  πολιτικές θέσεις, θα επεξεργαζόμαστε προτάσεις και θα συμπορευόμαστε. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πριν, η δικτύωση στον ευρωπαϊκό χώρο είναι επιβεβλημένη κι αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις όποιες συνεργασίες εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Πιστεύω πως η ένταξη του ΔΗΚΟ στη νέα Διεθνή της Προοδευτικής Συμμαχίας που πρόσφατα δημιουργήθηκε για να συστεγάσει δημοκρατικά, σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλιστικά κόμματα διαφόρων χωρών, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Θα βοηθήσει το κόμμα μας να αποκτήσει ξεκάθαρη ταυτότητα και να συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι, μέσα από ένα διεθνές και ευρωπαϊκό δίκτυο – φόρουμ ευρύτερου πολιτικού προβληματισμού και διαμόρφωσης πολιτικών. Η τετράχρονη κοινοβουλευτική μου εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο, με έχει πείσει πως με την Προοδευτική Συμμαχία μας ενώνουν πολλά. Μας ταυτίζουν οι κοινές πεποιθήσεις και αρχές της «πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής δημοκρατίας» όπως ακριβώς αυτές εμπεριέχονται  στο άρθρο 2 του υφιστάμενου καταστατικού του Δημοκρατικού Κόμματος. Το ΔΗΚΟ θα πρέπει επιτέλους να παύσει να είναι ανάδελφο στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Γίνεται αποδεκτό από όλους ότι κανένα κόμμα δε δικαιούται να είναι μονοθεματικό στη νέα εποχή αλλά πρέπει να δραστηριοποιείται σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, να παράγει πολιτική, να παρεμβαίνει στα της κοινωνίας, να ανοίγει δρόμους και να πολιτεύεται στη βάση των ευρωπαϊκών του αναζητήσεων αλλά και των εθνικών του προσανατολισμών.

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει το Δημοκρατικό Κόμμα να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στα πολιτικά πράγματα του τόπου είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει με ένα πιο σύγχρονο, πιο δημοκρατικό και αποδοτικό τρόπο, εμπεδώνοντας το διάλογο και τη συμμετοχική δημοκρατία. Προς αυτή τη κατεύθυνση επιβάλλεται εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, διεύρυνση της ιεραρχικής δομής και της κομματικής πυραμίδας, ενθαρρύνοντας με κίνητρα και θετικές δράσεις την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, νεότερων και παλαιότερων στελεχών, ώστε να μην υπάρχει διαιώνιση στερεότυπων συμπεριφορών και περιθωριοποιήσεων. Χρειάζεται κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων, ενισχυμένος έλεγχος και λογοδοσία, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον και όχι οι προσωπικές ατζέντες πρέπει να πρυτανεύσουν στον τρόπο εργασίας και τις πολιτικές συμπεριφορές του Κόμματος και όλων των κομματικών αξιωματούχων και στελεχών. Προσωπικές ατζέντες και επιδιώξεις δεν πρέπει να έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια. Τα δεινά που περνά σήμερα ο τόπος μας, η οικονομική δυσπραγία που μαστίζει την κοινωνία και το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται κυρίως για τις ουρές των ανέργων νέων μας, δεν μας αφήνουν άλλες επιλογές.  Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα στελέχη και τα μέλη του, πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα για τη νέα εποχή. Να βάλουμε όλοι μαζί τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, που σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για κανένα. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Κυριακή
12
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων

Γιορτάζουν : Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Θωμάς, Θωμαή

1551
Ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος στη Λίμα του Περού - το παλαιότερο πανεπιστήμιο της αμερικανικής ηπείρου.
1941
Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Konrad Zuse στο Βερολίνο.
1942
Αποστολή 1500 εβραίων στους θαλάμους αεριών του Άουσβιτς.
1965
Πτώση του σοβιετικού διαστημικού σκάφους Λουνα 5 στη Σελήνη.
1967
Πρώτη τετραφωνική συναυλία όλων των εποχών από τους Πινκ Φλόυντ στο Λονδίνο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy