«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

Iceland-protests-0016

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης και της Γενικής Εισαγγελίας για εξιχνίαση του οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Κυπριακού λαού, δικαιολογημένο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το περιεχόμενο του πορίσματος για την οικονομία,  που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα.  

Πριν όμως γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του πορίσματος, θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι καμία αναφορά σε σημαντικά έγγραφα που κατατέθηκαν  δεν περιλαμβάνεται στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην 100σέλιδη εξειδικευμένη έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, δρα Σταύρου Ζένιου, η οποία όπως παραδόθηκε στην  Επιτροπή,  εντοπίζει πολυεπίπεδες ευθύνες, ολιγωρία και σκοπιμότητες στον τραπεζικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και με δικά μου έγγραφα και αλληλογραφία με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, τα οποία υποβλήθηκαν  στην Επιτροπή, κατόπιν δικού της αιτήματος. Πιθανότατα τέτοιου είδους αδυναμίες και παραλείψεις,  να ανάγκασαν τελικά, το μέλος της Επιτροπής κα Ηλιάνα Νικολάου, προς τιμή της,  να προχωρήσει σε υποβολή πρόσθετου σημειώματος.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του πορίσματος, στην ολότητά του, βασίζεται στις καταθέσεις εμπλεκομένων και μη προσώπων, που κρίθηκε αναγκαίο να κληθούν στην Επιτροπή. Στη βάση αυτών των μαρτυριών, έγιναν οι  διαπιστώσεις και ερμηνείες που έδωσε η Επιτροπή, χωρίς να επιχειρείται μια σε βάθος διερεύνηση των ζητημάτων. Κάτι τέτοιο βέβαια, θα απαιτούσε  εξειδικευμένη οικονομική γνώση που δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι κατέχουν τα κατά τα άλλα διακεκριμένα και αξιοσέβαστα μέλη της Επιτροπής.

Μια άλλη σημαντική παράλειψη του πορίσματος είναι το γεγονός ότι δεν αγγίζει σοβαρές πτυχές των αιτίων της κρίσης, όπως είναι η προηγηθείσα φούσκα των ακινήτων και άλλες διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας.

Δεν εξετάζεται επίσης, όπως θα έπρεπε,  το θέμα της κατρακύλας των δημόσιων εσόδων λόγω της κρίσης αλλά και το θέμα της τεράστιας  φοροδιαφυγής για το οποίο κατ’ επανάληψη έχω κάνει δημόσιες παρεμβάσεις. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με μελέτη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στοιχεία  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια ευρωζώνης στην παραοικονομία. Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας ανέρχεται στα €1,7 δις ετησίως.

Στο πόρισμα δεν  γίνεται επιπρόσθετα, επαρκής αναφορά στα εξοντωτικά δανειστικά επιτόκια που επικράτησαν, στα αίτια και τα αιτιατά τους, ούτε βέβαια στο πρόσθετο κόστος με το οποίον επιβαρύνονταν οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά,  λόγω των ψηλών επιτοκίων, που  έφτανε τα €1,5 δις ετησίως.

Το πόρισμα για την οικονομία θα έπρεπε να δώσει  και μια  κάποια εξήγηση για το παράδοξο φαινόμενο που ζήσαμε, να έχουμε δηλαδή στο πρόσφατο ακόμα παρελθόν, δημόσια οικονομικά στην Κύπρο,  καλύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης και να βρεθούμε στη συνέχεια στον πάτο, αιχμάλωτοι της  τρόικας και του εξουθενωτικού μνημονίου. Η Επιτροπή θα έπρεπε να προβληματιστεί περισσότερο  και για  το γεγονός ότι, ενώ στην Κύπρο το εργατικό κόστος ανά ώρα,  είναι περίπου το μισό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ωστόσο οι επιχειρήσεις μας έχασαν την  ανταγωνιστικότητα τους. Πιστεύω πως θα έπρεπε να τύχουν πιο προσεκτικής ανάλυσης και μελέτης, όλα τα διαρθρωτικά  προβλήματα που συμβάλλουν στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως επίσης  και ο καθοριστικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε γενικές γραμμές, το πόρισμα για την οικονομία δεν έχει ανταποκριθεί στο περί δικαίου αίσθημα του λαού. Ισχύει απόλυτα κατά την άποψη μου το αρχαίο απόφθεγμα, «ώδινεν  όρος και έτεκεν μυν» ή σε πιο σύγχρονη μετάφραση έγινε «πολύς ντόρος για το τίποτα».

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Σάββατο
11
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Αρμόδιος, Αρμόδης, Μεθόδιος, Αργύρης, Αργύριος, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ, Ασημίνα, Ολυμπία, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα, Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

330
Εγκαινιάζεται η Κωνσταντινούπολη, την οποία είχε θεμελιώσει το 324 ο Κωνσταντίνος Α ο Μέγας και κτίστηκε σε επτά λόφους πάνω στην αρχαία αποικία των Μεγαρέων, Βυζάντιο.
1867
Το Λουξεμβούργο αποκτά την ανεξαρτησία του.
1949
Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.
1960
Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι γίνεται διαθέσιμο στην αγορά.
1987
Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ λαμβάνει χώρα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα από τον Δρ. Μπρους Ράιτζ (Bruce Reitz) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy