Ευρώπη υπό απειλή. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


Iceland-protests-0016

Η τάση του ευρωσκεπτικισμού συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη, δίνοντας την ευκαιρία σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις να διεισδύουν και να ριζώνουν επικίνδυνα στην ευρωπαϊκή κοινωνία. 

Τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα που δυστυχώς αντικατοπτρίζει την σημερινή πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, στο Ευρωβαρόμετρο Σεπτεμβρίου για την Κύπρο, το  69% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Κύπρος δεν έχει ωφεληθεί από την ένταξή μας στην ΕΕ, ενώ μόλις 28% έχει απαντήσει θετικά. Επίσης, το 36% των Κυπρίων θεωρεί πως το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ είναι αρνητικό, 27% θετικό και 37% ούτε θετικό ούτε αρνητικό.

 Μέσα σε αυτό το κλίμα αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία για Ευρωεκλογές του 2014, υπό τον τίτλο “Act, React, Impact”, δηλαδή, «Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε». Βασικός άξονας της υπό εξέλιξη εκστρατείας ενημέρωσης και προσέγγισης των πολιτών, είναι να αντιληφθεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης πως έχει δικαίωμα και υποχρέωση να διαμορφώσει με τη ψήφο του, το δικό του μέλλον και το μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες πως με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το Ευρωκοινοβούλιο απέκτησε περισσότερες εξουσίες και κυρίως  το δικαίωμα της συναπόφασης σε αρκετές επιτροπές.

Η ωραιοποίηση της κατάστασης δεν είναι αυτοσκοπός. Επίσης, στόχος δεν πρέπει να είναι να μπουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Έχουμε υποχρέωση, όμως, να αγωνιστούμε μέσα στην ίδια την Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο. Ο πολίτης οφείλει να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, γιατί διαφορετικά θα εκχωρήσει ουσιαστικά το δικαίωμα του «εκλέγειν», σε άλλους για να αποφασίζουν για το δικό του μέλλον. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι το μοναδικό εκλελεγμένο Σώμα της Ε.Ε. για να εκπροσωπεί τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών, είναι πολύ σημαντικό να κυριαρχήσουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν ξεκάθαρες, ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, όραμα, θέσεις και απόψεις που να οδηγούν την Ευρώπη μακριά από την τρέχουσα κοινωνική και οικονομική κρίση, την ανεργία, τις τεράστιες ανισότητες, δίνοντας προοπτική και μια βαθύτερη πολιτική ενοποίηση για  μια κοινωνική Ευρώπη. Αν δεν ψηφίσουμε, κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν για μας και κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για την εκπροσώπηση της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης. Το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί από το 2014 να διαδραματίζει ένα πιο σημαντικό ρόλο. Θα κληθεί κατά κύριο λόγο να προασπιστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να αντισταθεί σε πολιτικές που οδηγούν τους Ευρωπαίους πολίτες στο μαρασμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την εξαθλίωση και τον εξευτελισμό.

Η Κύπρος, διαθέτει μόλις έξι Ευρωβουλευτές ανάμεσα σε 754. Είναι γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό, πέραν από τη μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, να επιλεγούν αυτοί που πραγματικά μπορούν να σηκώσουν το βάρος, μέσα σε ένα περιβάλλον που πολλές φορές εξελίσσεται σε εχθρικό και που είναι γεμάτο παγίδες και δυσκολίες.

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Κυριακή
12
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων

Γιορτάζουν : Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Θωμάς, Θωμαή

1551
Ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος στη Λίμα του Περού - το παλαιότερο πανεπιστήμιο της αμερικανικής ηπείρου.
1941
Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Konrad Zuse στο Βερολίνο.
1942
Αποστολή 1500 εβραίων στους θαλάμους αεριών του Άουσβιτς.
1965
Πτώση του σοβιετικού διαστημικού σκάφους Λουνα 5 στη Σελήνη.
1967
Πρώτη τετραφωνική συναυλία όλων των εποχών από τους Πινκ Φλόυντ στο Λονδίνο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy