Σκοτώστε το κτήνος...με Παιδεία. Της Χαράς Ζυμαρά

 

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί διάφορα εντός και εκτός του νησιού που μου έχουν προκαλέσει οξύτατο θυμό. Θυμό που μέχρι τώρα δεν είχα καταφέρει να εκλογικεύσω και να εκφράσω μέσα από τις λέξεις. 

Από την μια η εκκλησία (όχι, το ότι δεν αναφέρομαι σε αυτήν με ‘ε’ κεφαλαίο δεν είναι εκ παραδρομής) που εκφέρει με θρασεία πολεμική ρητορική τις θέσεις της περί φόβου κυπριοποίησης της ελληνικότητας του νησιού εγκαινιάζοντας (ξανά και ξανά και...ξανά) έναν ακόμα επίπλαστο αγώνα στο πλαίσιο του οποίου αυτοπροσδιορίζεται ως προστάτιδα της κοινωνίας που απειλείται. Με... τις ευλογίες του κράτους. Του κατά τα άλλα εκκοσμικευμένου και εκμοντερνισμένου.

Από την άλλη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου με δηλώσεις του διαβεβαιώνει/αποφαίνεται/ερμηνεύει ότι στην κυπριακή κοινωνία “δεν υπάρχουν νεοφασιστικές οργανώσεις που διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό”, όταν κάποιους μήνες πριν πορεία του ΕΛΑΜ επιχείρησε με παταγώδη αποτυχία να “εκκαθαρίσει” την περιοχή της Φανερωμένης από “εγκληματικά” στοιχεία, όταν μερμυγκάκια (κατά τον μέρμυγκα του Μάνου Λοίζου) της ίδιας παράταξης παρελαύνουν στην παλιά Λευκωσία κάνοντας τους καμπόσους, και όταν θαμώνες της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει (με την πεποίθηση ότι τους προστατεύουν ίσως) να παροτρύνουν συμβουλευτικά τους πιο ‘διαφορετικούς” που κυκλοφορούν εκεί να μαζευτούν σε μια γωνιά γιατί θα έπρεπε να “ξέρουν τι κάνουν με τύπους σαν κι αυτούς οι ΕΛΑΜίτες”. Ήθελα να ήξερα, αν δεν ταυτοποιεί συμπεριφορές σαν κι αυτές ως ρατσιστικές, τότε ως τι τις ταυτοποιεί ο κ. Νικολάου;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι φασίστες στην Ελλάδα, δολοφονούν τον Παύλο. Ήταν θέμα χρόνου, θα μου πείτε. Ίσως ξυπνήσουν τώρα, θα σκέφτεστε. Κι όμως, ΚΑΙ αυτή η απροκάλυπτη έκφραση φασισμού στην Ελλάδα προβλέπω ότι θα γίνει τροφή για εγχώρια πολιτική κατανάλωση προς όφελος της ακροβατούσας κυβέρνησης. Και βεβαίως, ούτε λόγος για ποινικοποίηση του κομματιδίου στο οποίο μάλλον βασίζεται η μελλοντική σταθερότητά της σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία κάποια συμμαχία με αυτό.

Όλα αυτά που λέτε με έχουν θυμώσει πολύ. Μου έχουν στερήσει την ηρεμία μου, όπως ελπίζω ότι θα έχει συμβεί με κάθε γνήσια δημοκρατικό και υγιώς σκεπτόμενο άτομο. Και αυτό με ανησυχεί ακόμα περισσότερο. Γιατί, αν με όλα αυτά θυμώνουμε τόσο, και αν κι σεις όπως και γω με τόσο θυμό δεν μπορείτε να δείτε καθαρά και να επιχειρηματολογήσετε ανάλογα παρά μόνο όταν καταφέρετε να εκλογικεύσετε την οργή σας, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να απαντήσουμε κι εμείς με βία. Και, αν συμβεί αυτό, τότε το χάσαμε το παιχνίδι. Γιατί θα έχουμε υπησέλθει σε έναν πόλεμο. Και σε έναν πόλεμο, καμίας εκ των εμπόλεμων παρατάξεων το επιχείρημα δεν έχει σημασία όταν εμβολιάζεται με βία. Δεν μπορείς να σκοτώνεις για να επιβάλεις την ειρήνη, πώς να σας το πω αλλιώς.

Οι σκέψεις αυτές με κατέκλυσαν καθώς προσπαθούσα να συμφιλιωθώ με την οργή μου, διαβάζοντας όσα περισσότερα άρθρα και αναλύσεις μπορούσα, μπας και βρω άκρη. Μέχρι που διάβασα ένα κείμενο του Χατζιδάκι, πιο επίκαιρο και συγκινητικό από ποτέ. “Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία είναι παράσταση. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος”. Στο κείμενο αυτό ο Χατζιδάκις ταυτίζει τον φασισμό με την πιο “μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας”. Το μόνο που χρειάστηκε να διαβάσω για να καθησυχάσω τους φόβους μου ήταν η πεποίθησή του ότι “Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία”. Η Παιδεία για την οποία κανένας θρησκευτικός ή/και πολιτικός ηγέτης δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσει.

Κάπως έτσι κατάφερα να ερμηνεύσω επιτέλους τον θυμό μου σε λογική και να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι όσο υπάρχουν άτομα που μεγαλώνουν με αυτή την Παιδεία που διδάσκει την γνώση σαν εργαλείο κι όχι σαν ευαγγέλιο, θα υπάρχει ελπίδα και αντίσταση. Αυτή την Παιδεία που σου φυτεύει το μικρόβιο να αμφισβητείς το ίδιο σου το είναι. Που σε μαθαίνει να πηδάς το τείχος της ταυτότητάς σου και να μπαίνεις στην θέση του άλλου. Την Παιδεία, που σε καμία περίπτωση δεν βγάζει παιδιά φασίστες, παιδιά που φοβούνται να πηδήξουν στην απέναντι όχθη μπας και από την πίσω μεριά του τείχους ανιτκρύσουν τους εαυτούς τους ως οι “άλλοι” που τόσο σιχαίνονται και σιχαθούν το ίδιο τους το είναι.

ΥΓ. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης είναι αφιερωμένη στην “Παιδεία για την Ειρήνη”, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μην αναρωτηθείτε σε ποιά παιδεία θα αναφέρονται οι κυβερνώντες, θρησκευτικοί και μη όταν σπεύσουν να μασήσουν σαν τσίχλα την ειρήνη για άλλη μια φορά, στις 21 Σεπτέμβρη.

Γράφει: Χαρά Ζυμαρά


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σε παύση βρίσκεται το Ισραήλ γιορτάζοντας την μεγαλύτερη Εβραϊκή γιορτή. Η κίνηση στους δρόμους απαγορεύεται και όσοι χρειάζεται να μετακινηθούν το κάνουν με ποδήλατα και την ακροβάτιδα Shay Rylski να δίνει την δική της παράσταση χωρίς κοινό σε έναν από τους αυτοκινητοδρόμους του Τελ Αβίβ. (AP Photo/Oded Balilty)

Ήξερες ότι...

Τα καρότα είχαν μοβ χρώμα τον μεσαίωνα.

Σήμερα


Παρασκευή
7
Οκτωβρίου
2022

Γιορτάζουν :Βάκχος, Βάκχη, Βακχία, Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα, Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα

1820
Η Φιλική Εταιρεία αποφασίζει την επίσπευση της ενάρξεως της Επαναστάσεως και την κάθοδο του Υψηλάντη στην Πελοπόννησο.
1886
Καταργείται η δουλεία στην Κούβα.
1919
Ιδρύεται η KLM, η παλαιότερη σήμερα αεροπορική εταιρεία.
1949
Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας.
1958
Εκδηλώνεται πραξικόπημα στο Πακιστάν από τον πρόεδρο της χώρας, Ισκαντέρ Μιρζά.
1959
Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης φωτογραφίζεται για πρώτη φορά, μέσω του σοβιετικού δορυφόρου Ορμπίτνικ 1.
1986
Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Independent.
2003
Ο καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο ΑΠΘ Βασίλης Σκουρής γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy