Η χρυσή ευκαιρία της ΕΔΕΚ. Του Βίκτωρα Κουντούρη

 

edekkountouriroseΗ παραίτηση Ομήρου ανέδειξε μια σειρά από παραμέτρους, οι οποίες καταδεικνύουν περίτρανα γιατί η ΕΔΕΚ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή της, εξακολουθεί να πετά σε χαμηλές πτήσεις και μάλιστα με πτωτική πορεία.

Η ΕΔΕΚ ήταν και δυστυχώς παραμένει ένα κόμμα προσωποπαγές. Αναμφισβήτητα, η ηγετική φυσιογνωμία του ιδρυτή της επισκίαζε τα πάντα στα πρώτα χρόνια της ζωής του κόμματος. Και αν μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν περίπου αναμενόμενο ο Βάσος Λυσσαρίδης να ηγείται της ΕΔΕΚ στα πρώτα 32(!) χρόνια της ζωής της, η συνέχεια επί Γιαννάκη Ομήρου ήταν σχεδόν πανομοιότυπη. 

Σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου κατά την τελευταία 15ετία παρατηρήθηκαν άκρως σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία τους. ΟΛΑ τα κόμματα άλλαξαν Πρόεδρο ή Γενικό Γραμματέα, ορισμένα μάλιστα και 2 φορές. Γιατί η ΕΔΕΚ έπρεπε να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση; Ο Βάσος Λυσσαρίδης το 2001, σε ηλικία 81 ετών, ουσιαστικά περίπου εξωθήθηκε σε παράδοση της προεδρίας της ΕΔΕΚ μετά την πανωλεθρία των τότε Βουλευτικών εκλογών, όπου η ΕΔΕΚ πήρε το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της. Αν η ΕΔΕΚ αντί 6,5% που πήρε τελικά σε εκείνες τις εκλογές έπαιρνε 12%, κανείς δεν ξέρει αν όντως θα γινόταν παράδοση σκυτάλης.  

Ομοίως και τώρα. Ο Γιαννάκης Ομήρου, μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι του Κινήματος οδηγήθηκε σε παραίτηση, μετά από μια σειρά από αποτυχημένα αποτελέσματα, λάθη και παραλείψεις, για τα οποία, βεβαίως δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Αν η ΕΔΕΚ είχε ψηλότερα εκλογικά ποσοστά, αν έκανε διαφορετικούς χειρισμούς στο θέμα των Προεδρικών, αν δεν υπήρχε η εμπλοκή στελεχών της στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ κλπ κλπ, ο Γιαννάκης Ομήρου πιθανότατα θα παρέμενε στην ηγεσία του κόμματος για άλλα 14 χρόνια. Προσθέστε μάλιστα σε όλη αυτή τη σουρεάλ μονολιθικότητα την απείρου κάλλους πρόνοια του τελευταίου Καταστατικού Συνεδρίου της που λέει ότι ο περιορισμός των θητειών θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021 και μετά, από την οποία θα εξαιρείται ο Πρόεδρος..! 

Η ΕΔΕΚ επί ηγεσίας Ομήρου δεν παρουσίασε κάποια αξιοζήλευτη εκλογική επιτυχία, ούτε μπορεί να της πιστωθεί κάποια σημαντική πολιτική παρέμβαση, με εξαίρεση την (αναπόφευκτη) αποχώρησή της από τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Σε απόλυτους αριθμούς, ο κ. Ομήρου παρέλαβε την ΕΔΕΚ στο 6,5% από τον κ. Λυσσαρίδη και την παραδίδει στο 7% (βλ. περσινές Ευρωεκλογές) στον επόμενο.   

Η ζωή στην ΕΔΕΚ, παρόλ' αυτά, συνεχίζεται. Και είτε αποδέχεσαι τα νέα δεδομένα και κοιτάζεις πως να τα αξιοποιήσεις καλύτερα, είτε μένεις κλαυθμυρίζοντας να αναπολείς μοιρολατρικά το ένδοξο(;) παρελθόν. Η "υποδοχή" της παραίτησης Ομήρου κατέδειξε ακόμη πιο περίτρανα το πόσο προσωποπαγές κόμμα είναι: παρακάλια για να ανακαλέσει και να επιστρέψει πίσω, δηλώσεις περί "πραξικοπήματος", στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων ως υπαιτίων επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αυθεντία του ηγέτη, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας(!) και πάει λέγοντας. Ο άνθρωπος δεν άντεξε το βάρος, ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ. Πυροβολώντας βέβαια και χαρακτηρίζοντας τους συναγωνιστές του ως υποκριτές.. Τελεία και παύλα. Σεβαστή η απόφασή του, προχωρούμε στο παρασύνθημα. Όπως η ΕΔΕΚ έζησε και χωρίς το Λυσσαρίδη, έτσι προφανώς θα ζήσει και χωρίς τον Ομήρου. Στο χέρι της νέας ηγεσίας είναι αν θα τα καταφέρει. 

Ανέκαθεν θεωρούσα ότι η ΕΔΕΚ, ενώ έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστεί, εντούτοις λειτουργεί ως ένα κλειστό γκέτο, στο οποίο δύσκολα μπορεί να εισέλθει τρίτος. Το σοκ από την παραίτηση Ομήρου είναι μιας πρώτης τάξεως χρυσή ευκαιρία για την ΕΔΕΚ να προβεί σε μια εκ βάθρων ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, να ανοιχτεί πραγματικά στην κοινωνία και να της δώσει το μήνυμα ότι "τέρμα, αλλάζουμε". Είναι πανευρωπαϊκή παραδοξότητα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μιας χώρας να κυμαίνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Δεν μπορεί πάντα να ευθύνονται όλοι οι άλλοι, προφανώς κάτι δεν πάει καλά και εκ των έσω.  

Το πρόβλημα είναι ότι για την ΕΔΕΚ αυτή είναι μεν μια χρυσή ευκαιρία, ίσως όμως και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ. Ή θα γίνει ριζική αναγέννηση και πραγματικός εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του κόμματος ή θα μπει λουκέτο μια και καλή. Η επιλογή έγκειται αποκλειστικά πρώτα στη βάση και μετά στη νέα ηγεσία της. 

Γράφει: Βίκτωρας Κουντούρης




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Ιάπωνες παλαιστές σούμο, ο Κιτανόουακα Ντάισουκε και ο Φουκουτσούμι Ακίρα, ποζάρουν σε ένα μαύρο ταξί του Λονδίνου μετά τη συνέντευξη Τύπου για το Grand Sumo Tournament στο Royal Albert Hall. Ryan Pierse/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βαβυλώνα, πριν από 4.000 χρόνια, συνηθιζόταν για τον μήνα μετά τον γάμο ο πατέρας της νύφης να προσφέρει στον γαμπρό ένα υδρόμελι για να πίνει. Το υδρόμελι ήταν μπύρα με μέλι κι επειδή το ημερολόγιο τότε βασιζόταν στη σελήνη (moon), ο μήνας αυτός ονομάστηκε honeymoon.

Σήμερα


Πέμπτη
5
Δεκεμβρίου
2024
Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Γιορτάζουν : Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαββούλης, Σαβούλη

1990
Πρεμιέρα του τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, Λόττο.
1995
Καθιερώνεται η σημερινή Σημαία της Ερυθραίας.
2005
Αποσύρονται τα τελευταία οχήματα του τύπου Routemaster, τα τελευταία λεωφορεία δηλαδή που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του Λονδίνου.
2006
Πραξικόπημα στα νησιά Φίτζι, το τέταρτο μέσα στην τελευταία εικοσαετία. Την εξουσία καταλαμβάνει ο στρατιωτικός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy