10 + 2 σκέψεις για τους «Ημικρατικούς». Του Βασίλη Πρωτοπαπά

xristodouliii.jpg

1. Είναι λάθος να τσουβαλιάζουμε όλους τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (βλ. Ημικρατικούς). Δεν είναι συγκρίσιμη η ΑΤΗΚ και η ΑΗΚ με ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή το ΡΙΚ με τον ΚΟΑΓ.

2. Υπάρχουν Οργανισμοί που οι αρμοδιότητες τους συνδέονται άμεσα με κυβερνητικές πολιτικές, όπως ο Αγροτικών Πληρωμών, ο Ανάπτυξης Γης και ο Χρηματοδότησης Στέγης. Κι υπάρχουν Οργανισμοί όπως τα Δημόσια Πανεπιστήμια που είναι ακαδημαϊκά αυτόνομα, με εντελώς διαφορετική αποστολή και λειτουργία.

3. Υπάρχουν Οργανισμοί με τεράστιο προϋπολογισμό και οικονομική δραστηριότητα και υπάρχουν άλλοι με πολύ μικρό προϋπολογισμό. Η ισχύς, η επιρροή, η εξουσία, είναι ανάλογη του μεγέθους της οικονομικής δραστηριότητας.

4. Σε όλους σχεδόν τους Οργανισμούς, λιγότερο ή περισσότερο, τα Συμβούλια εμπλέκονται σε θέματα οικονομικού προγραμματισμού, προσλήψεων και προαγωγών προσωπικού.

5. Είναι αναγκαίο η στελέχωση των Συμβουλίων όλων των Οργανισμών να βασίζεται σε προκαθορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και καταλληλόλητας.

6. Είναι καλή πρακτική η ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους πολίτες. Και ένα πολιτικά και κομματικά ανεξάρτητο Γνωμοδοτικό Σώμα να αξιολογεί, να φιλτράρει και να εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε «για σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Επιλογής κατά τα πρότυπα του άρθρου 255 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ, που θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο στη διαδικασία διορισμών σε δημόσια αξιώματα (Ανεξάρτητοι θεσμοί, Πρόεδροι και Μέλη Ημικρατικών Οργανισμών, Επίτροποι κ.ά.), μέσω της υποβολής στον ΠτΔ κατάλογου με ονόματα, τα οποία θα έχουν ελεγχθεί αξιοκρατικά ως προς την καταλληλότητα, ανεξαρτησία κλπ».

7. Στα Συμβούλια των Οργανισμών, όπως και στις θέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων (βλ. Γενικός Εισαγγελέας, Ελεγκτής, κλπ), δεν πρέπει να επιλέγονται μέλη ανώτατου πολιτικού σώματος κομμάτων. Κι αυτό στο πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Γιατί; Διότι ένα ανώτατο κομματικό στέλεχος, όσο ικανό κι αν είναι, δεν έχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας όταν θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να διορίζει ή να προάγει στον Οργανισμό που τοποθετείται. Η επεξήγηση δική μου.

8. Η θεσμοθέτηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είναι μια καλή πρακτική. Η επιλογή στη θέση προέδρου του κατά τα άλλα έντιμου και σεβαστού κυρίου Αρέστη, από τη στιγμή που στήριξε δημόσια και επίσημη την υποψηφιότητα Χριστουδουλίδη, υπήρξε άστοχη. Όπως και ο διορισμός εκπροσώπων θεσμών, όπως η Σύνοδος των Πρυτάνεων, χωρίς να ερωτηθούν τα όργανα των θεσμών.

9. Θα υπηρετούνταν η διαφάνεια και η λογοδοσία αν το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο έδινε στη δημοσιότητα είτε το σύνολο των αιτήσεων είτε το σύνολο των εισηγήσεων του προς το Υπουργικό.

10. Κακώς υπέβαλαν ενδιαφέρον και ακόμη χειρότερα που διορίστηκαν πρόσωπα που είναι μέλη ανώτατου πολιτικού σώματος κομμάτων. Από μέλη κεντρικών επιτροπών μέχρι αντιπρόεδροι.

11. Λανθασμένα ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι επιλογές του θα είναι αμιγώς τεχνοκρατικές, χωρίς πολιτικό χρωματισμό. Ο πρόεδρος πληρώνει και σε αυτό το ζήτημα την ακατανόητη τάση του να δεσμεύεται για πράγματα που είτε δεν μπορεί να τηρήσει είτε δεν μπορεί να αξιολογήσει τις συνέπειες.

12. Με όλο το σεβασμό, θεωρώ λανθασμένη την άποψη ότι στο Συμβούλιο κάθε Οργανισμού πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο, με κομματική ιδιότητα ή σύνδεση, για σκοπούς check and balance. Με τη λογική αυτή θα πρέπει να υπάρχει κι ένα άτομο στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Shangluo, Κίνα: Μια κατεστραμμένη γέφυρα στην επαρχία Shaanxi στη βόρεια Κίνα. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί και περισσότεροι από 30 αγνοούνται μετά την κατάρρευση, η οποία προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές. CNS/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα ρολόγια είχαν μόνο ωροδείκτη. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες για να προστεθούν λεπτοδείκτες και δευτερολεπτοδείκτες!

Σήμερα


Δευτέρα
22
Ιουλίου
2024

Γιορτάζουν : Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω, Μαρκέλλα

1587
Μία δεύτερη ομάδα Άγγλων αποίκων φτάνει στο νησί Ρόανοκ στη Βόρεια Καρολίνα σε μια προσπάθεια επανίδρυσης της ερημωμένης αποικίας.
1613
Ενθρονίζεται ο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ στη Μόσχα ως «Μιχαήλ Α, τσάρος πάσης Ρωσίας».
1812
Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων, στο πλαίσιο του οποίου οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι (μετέπειτα Δούκα του Ουέλλινγκτον) νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1962
Κακή αρχή για το Πρόγραμμα Μάρινερ: το Μάρινερ 1 καταστρέφεται 293 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy