fbpx

Ίσως δεν τολμούν να αγγίξουν το Κυπριακό. Του Βαλεντίνου Πολυκάρπου

anti-nazi77

Αποτελεί επόμενο. Οι ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες που περνά ο τόπος μας διαμορφώνουν και το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται η προεδρική προεκλογική εκστρατεία.  

Για πρώτη φορά ιστορικά σε προεκλογική περίοδο, οι συζητήσεις στο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα της οικονομίας τίθενται πάνω από το κυπριακό πρόβλημα.

Από τη μια κάτι τέτοιο φαντάζει φυσιολογικό. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ολόκληρης της κοινωνίας προβάλει να είναι το πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και να επανέλθει η χώρα μας σε συνθήκες ανάπτυξης και προόδου. Από την άλλη όμως, διερωτόμαστε πραγματικά κατά πόσον οι άλλοι υποψήφιοι επιθυμούν να συζητήσουν σε αυτές τις εκλογές το κυπριακό. Κατανοούν ίσως ότι οι προσωρινές τους αμφιέσεις και οι νεοφανής τους θέσεις έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τον πρότερο πολιτικό τους βίο και με τα όσα μέχρι σήμερα, πρέσβευαν και εξυπηρετούσαν. Κατανοούν ίσως – αν και δεν πρόκειται να το παραδεχτούν – ότι οι θέσεις τους μπορεί να οδηγήσουν την υπόθεση μας σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Γιατι μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί η επιμονή του κ. Αναστασιάδη για διεύρυνση της διαδικασίας των συνομιλιών με τη συμμετοχή της Τουρκίας, θέση που προβάλλει η Άγκυρα μέσα από το υπόμνημα Νταβούτογλου για την εξωτερική πολιτική της το 2013.

Γιατι μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί η άποψη του κ. Αναστασιάδη για χαλαρή ή αποκεντρωμένη – όπως κομψά την αποκαλεί – ομοσπονδία.

Γιατι μόνο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η σημερινή – ενόψει προεδρικής του υποψηφιότητας  - άποψη του κ. Λιλλήκα ότι καταγγέλλοντας τις μέχρι σήμερα συμφωνίες που συνομολογήσαμε με τη διεθνή κοινότητα και την τ/κ κοινότητα, θα διαρρήξουμε το αδιέξοδο.

Τέτοιες θέσεις δεν βοηθούν την υπόθεση μας αλλά διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει και να υλοποιήσει το στόχο της στο Κυπριακό, που δεν είναι άλλος από τη διχοτόμηση.

Η πρόκληση για λύση του κυπριακού ορθώνεται ξανά μπροστά μας όσο ποτέ άλλοτε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δεχθούμε μοιρολατρικά τις όποιες εξελίξεις. Πολύ περισσότερο δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρίχνουμε ανέξοδα συνθήματα κενά περιεχομένου και λογικής.

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά αποτελεί εκείνη την υποψηφιότητα που εγγυάται να πολιτευτεί με πίστη, αποφασιστικότητα και συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις αρχής για επίλυση του προβλήματος στα πλαίσια του ΟΗΕ και στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Μια λύση που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι;

Ίσως ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία και το κυπριακό. Να θέσει ο κάθε υποψήφιος τις θέσεις που πραγματικά πρεσβεύει και να σταματήσει να κρύβει τις πραγματικές του απόψεις πίσω από την μονοκυριαρχία της επικαιρότητας από τα θέματα της οικονομίας. Να γνωρίζει ο Κύπριος πολίτης ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο καθένας σε περίπτωση εκλογής του. Διότι εξελίξεις στο κυπριακό και νέες πρωτοβουλίες πιθανόν να υπάρξουν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Και ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να πολιτευτεί με λογική και συνέπεια σε θέσεις αρχών και όχι με βάση επικίνδυνες θέσεις στις οποίες έχει εγκλωβιστεί στην προσπάθεια του να εκλεγεί.


Γράφει: 
Βαλεντίνος Πολυκάρπου

Φωτογραφία της ημέρας

deafestiatorio

Γκαρσόν! Οι τέσσερις από τους 15 υπαλλήλους του καφέ Pallet στο Ναϊρόμπι έχουν προβλήματα ακοής. Οι σερβιτόροι χρησιμοποιούν την νοηματική για να επικοινωνήσουν με τους πελάτες και έχουν την διάθεση να μάθουν και μερικές βασικές λέξεις σε όσους θέλουν. EPA/DANIEL IRUNGU

Ήξερες ότι...

Γροιλανδία σημαίνει Πράσινη Χώρα.

Σήμερα


Δευτέρα
19
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Κανένας

1936
Δολοφονείται από τις δυνάμεις του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
1942
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η αποτυχημένη απόβαση της Διέπης στη Γαλλία από Καναδικές δυνάμεις.
1945
Στο Βιετνάμ, οι Βιέτ Μινχ, με την καθοδήγηση του Χο Τσι Μινχ, παίρνουν τον έλεγχο του Ανόι.
1953
Η CIA βοηθά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και την επάνοδο του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.
1960
Με το σοβιετικό δορυφόρο Σπούτνικ 5 εκτοξεύονται στο διάστημα και οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα.
1973
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται «πρόεδρος» της Δημοκρατίας μετά το φαινομενικό και παράτυπο δημοψήφισμα της 29 Ιουλίου νομιμοποιώντας πολιτειακή αυθαιρεσία και διορίζοντας κυβέρνηση πολιτικού προσωπείου υπό τον Σπ. Μαρκεζίνη.
1988
Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.
1999
Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας της παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy