Τώρα χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Του Βαλεντίνου Πολυκάρπου

 


 

anti-nazi77

«Η ευθύνη για την αποτυχία της ερευνητικής επιτροπής εκπορεύθηκε και τροφοδοτήθηκε από την επιμονή της κυβέρνησης, αντί να αναζητήσει την αλήθεια, να επιμένει να φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως καθημερινά κάνουν οι κυβερνώντες για να αποκρύψουν το αντιλαϊκό τους παραλήρημα.»   

 

Η αποφασιστικότητα της κάθε κυβέρνησης να αντιμετωπίσει και να πατάξει φαινόμενα κακοδιαχείρισης αντανακλάται στο περιεχόμενο των πολιτικών της αποφάσεων. Δυστυχώς η απόφαση της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη να διορίσει τριμελή ερευνητική επιτροπή αντί ποινικών ανακριτών για να διερευνήσει γεγονότα, αποφάσεις και συνθήκες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας κρίνεται εκ του αποτελέσματος, αποτυχημένη. Η ευθύνη για την αποτυχία της ερευνητικής επιτροπής εκπορεύθηκε και τροφοδοτήθηκε από την επιμονή της κυβέρνησης, αντί να αναζητήσει την αλήθεια, να επιμένει να φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως καθημερινά κάνουν οι κυβερνώντες για να αποκρύψουν το αντιλαϊκό τους παραλήρημα.   

Ως ΑΚΕΛ προειδοποιήσαμε έγκαιρα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με την διενέργεια έρευνας για το ποιος και τι ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας μας θα οδηγούσε σε μια παταγώδη αποτυχία. Αποτυχία που αφήνει εκτεθειμένους τους κυβερνώντες που εν γνώσει τους άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν με αυτόν τον κωμικοτραγικό τρόπο.

Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν δημόσια κατ’ επανάληψη:

Ερώτημα πρώτο: ποιές σκοπιμότητες εξυπηρέτησε η αναίρεση της δέσμευσης του Προέδρου Αναστασιάδη για διορισμό ποινικών ανακριτών με αποτέλεσμα το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής αποτελούμενη κατ’ αποκλειστικότητα από νομικούς;

Ερώτημα δεύτερο: γιατί οι κυβερνώντες δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους όταν η αξιοπιστία της επιτροπής δεχόταν το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο με τις παραιτήσεις μελών της και συμβούλων της με σαφής καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφερόντων του ενός από τα νέα μέλη;

Ερώτημα τρίτο: γιατί δεν επενέβηκε προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε τους όρους εντολής στην Επιτροπή, όταν αυτή με ενδιάμεση απόφαση της αυτοαναιρέθηκε, αποκλείοντας από τις αρμοδιότητες της ό,τι είχε να κάνει με τα τραπεζικά σκάνδαλα, με αστικές και ποινικές ευθύνες και γενικότερα με όσες πτυχές αποτελούσαν αντικείμενο της δικαστικής εξουσίας;

Τέλος, γιατί δεν έπραξαν ως όφειλαν οι κυβερνώντες όταν η ίδια η νομιμότητα της σύστασης της αμφισβητήθηκε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος μάλιστα θα έπρεπε να είχε και την ευθύνη διορισμού της επιτροπής;

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για να δικαιολογήσει έστω και εκ των υστέρων τον τρόπο που ενήργησε η Επιτροπή Πική. Διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε ότι μοναδικός στόχος των κυβερνώντων ήταν η δημιουργία εντυπώσεων για καταδίκη και ποινικοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ. με μοναδικό στόχο αντί να εξυπηρετήσουν την αλήθεια, να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες εις βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων. 


Γράφει:  Βαλεντίνος Πολυκάρπου





Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μπάντα Άτσεχ, Ινδονησία: Άνδρας αρμόδιος για την εκτέλεση της ποινής ετοιμάζεται να μαστιγώσει έξι άτομα που καταδικάστηκαν για παραβίαση του νόμου της σαρία, μεταξύ των οποίων και ένα ζευγάρι που φιλήθηκε χωρίς να είναι παντρεμένο. Muhammad Iqbal/Zuma Press Wire/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι Εσκιμώοι είναι ο μοναδικός λαός που δεν παίζει τυχερά παιχνίδια.

Newsletter

Σήμερα


Κυριακή
5
Ιουλίου
2026

Γιορτάζουν : Κανένας

1687
Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας, όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της Μηχανικής και το νόμο της Βαρύτητας.
1943
Η επίθεση τον Γερμανών στο Κουρσκ.
1950
Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, παρέχει σε όλους τους Εβραίους με νόμο το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ.
1962
H Αλγερία γίνεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.
1975
To Πράσινο Ακρωτήριο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Πορτογαλία.
1991
Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.