fbpx

Τώρα χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Του Βαλεντίνου Πολυκάρπου

 

anti-nazi77

«Η ευθύνη για την αποτυχία της ερευνητικής επιτροπής εκπορεύθηκε και τροφοδοτήθηκε από την επιμονή της κυβέρνησης, αντί να αναζητήσει την αλήθεια, να επιμένει να φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως καθημερινά κάνουν οι κυβερνώντες για να αποκρύψουν το αντιλαϊκό τους παραλήρημα.»   

 

Η αποφασιστικότητα της κάθε κυβέρνησης να αντιμετωπίσει και να πατάξει φαινόμενα κακοδιαχείρισης αντανακλάται στο περιεχόμενο των πολιτικών της αποφάσεων. Δυστυχώς η απόφαση της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη να διορίσει τριμελή ερευνητική επιτροπή αντί ποινικών ανακριτών για να διερευνήσει γεγονότα, αποφάσεις και συνθήκες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας κρίνεται εκ του αποτελέσματος, αποτυχημένη. Η ευθύνη για την αποτυχία της ερευνητικής επιτροπής εκπορεύθηκε και τροφοδοτήθηκε από την επιμονή της κυβέρνησης, αντί να αναζητήσει την αλήθεια, να επιμένει να φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως καθημερινά κάνουν οι κυβερνώντες για να αποκρύψουν το αντιλαϊκό τους παραλήρημα.   

Ως ΑΚΕΛ προειδοποιήσαμε έγκαιρα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με την διενέργεια έρευνας για το ποιος και τι ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας μας θα οδηγούσε σε μια παταγώδη αποτυχία. Αποτυχία που αφήνει εκτεθειμένους τους κυβερνώντες που εν γνώσει τους άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν με αυτόν τον κωμικοτραγικό τρόπο.

Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν δημόσια κατ’ επανάληψη:

Ερώτημα πρώτο: ποιές σκοπιμότητες εξυπηρέτησε η αναίρεση της δέσμευσης του Προέδρου Αναστασιάδη για διορισμό ποινικών ανακριτών με αποτέλεσμα το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής αποτελούμενη κατ’ αποκλειστικότητα από νομικούς;

Ερώτημα δεύτερο: γιατί οι κυβερνώντες δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους όταν η αξιοπιστία της επιτροπής δεχόταν το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο με τις παραιτήσεις μελών της και συμβούλων της με σαφής καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφερόντων του ενός από τα νέα μέλη;

Ερώτημα τρίτο: γιατί δεν επενέβηκε προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε τους όρους εντολής στην Επιτροπή, όταν αυτή με ενδιάμεση απόφαση της αυτοαναιρέθηκε, αποκλείοντας από τις αρμοδιότητες της ό,τι είχε να κάνει με τα τραπεζικά σκάνδαλα, με αστικές και ποινικές ευθύνες και γενικότερα με όσες πτυχές αποτελούσαν αντικείμενο της δικαστικής εξουσίας;

Τέλος, γιατί δεν έπραξαν ως όφειλαν οι κυβερνώντες όταν η ίδια η νομιμότητα της σύστασης της αμφισβητήθηκε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος μάλιστα θα έπρεπε να είχε και την ευθύνη διορισμού της επιτροπής;

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για να δικαιολογήσει έστω και εκ των υστέρων τον τρόπο που ενήργησε η Επιτροπή Πική. Διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε ότι μοναδικός στόχος των κυβερνώντων ήταν η δημιουργία εντυπώσεων για καταδίκη και ποινικοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ. με μοναδικό στόχο αντί να εξυπηρετήσουν την αλήθεια, να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες εις βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων. 


Γράφει:  Βαλεντίνος Πολυκάρπου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Φθινοπωρινό κουτάβι. Οι εργασίες τελείωσαν και οι σκαλωσιές θα φύγουν καθώς το «Τεριέ» μπροστά από το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο απέκτησε καινούργιο τρίχωμα με λουλούδια για την νέα σεζόν. EPA/Luis Tejido

Ήξερες ότι...

Οι οδοντίατροι συνιστούν οι οδοντόβουρτσες να βρίσκονται 2 μέτρα μακριά από την λεκάνη της τουαλέτας για να αποφεύγεται η μετάδοση σωματιδίων μέσω του αέρα κάθε φορά που τραβιέται το καζανάκι.

Σήμερα


Πέμπτη
17
Οκτωβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy