Μια χρήσιμη (προεδρική) Χάρτα. Του Στέφανου Στεφάνου

 


Σύμφωνα με όσα ο Ν. Αναστασιάδης περιέλαβε στη Χάρτα Δεοντολογίας, την οποία έβαλε τους υπουργούς του ενώπιον των τηλεοπτικών φακών και σε απευθείας μετάδοση να υπογράψουν, είναι εκτός ηθικής Τάξης και Δεοντολογίας.

 

Ο Πρόεδρος παραβιάζει τη δική του Χάρτα Δεοντολογίας τουλάχιστον σε τρία σημεία:

  1. Παραβιάζει την πρόνοια ότι είναι «υποχρέωση της κυβέρνησης η διαφάνεια». Εδώ και πολλές μέρες ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του δεν απαντούν στο ερώτημα που τίθεται από την αντιπολίτευση αν ο Ν. Αναστασιάδης χρησιμοποίησε ιδιωτικό αεροσκάφος για να μεταβεί σε διακοπές στις Σεϋχέλλες μαζί με την οικογένειά του. Η κοινωνία έχει δικαίωμα να γνωρίζει, οι κυβερνώντες έχουν υποχρέωση να την ενημερώσουν. Επιμένουν να μην το κάνουν.
  2. Παραβιάζει την πρόνοια ότι «τα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία, η οποία προέρχεται από ξένη κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα», καθώς επίσης την πρόνοια ότι δεν μπορούν να αποδέχονται δώρα «των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 150 ευρώ». Ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες με ολόκληρη την οικογένεια φαντάζει λίγο… αδύνατο να στοιχίζει λιγότερο από 150 ευρώ. Εδώ, όπως έκαναν τα πράγματα οι κυβερνώντες με το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, ένα ταξίδι στην Αθήνα στοιχίζει τουλάχιστον τα διπλάσια.
  3. «Τα μέλη της κυβέρνησης… (οφείλουν) να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος». Η χρησιμοποίηση του ιδιωτικού αεροσκάφους, αλλά και γενικότερα η βιομηχανία των «χρυσών διαβατηρίων», όσο να ‘ναι αφήνουν μια υποψία να αιωρείται πάνω από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση. Ο Ν. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του όμως δεν κάνουν καμία προσπάθεια να «αποτρέψουν» την υποψία παρά μόνο προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια και να παραπλανήσουν τους πολίτες.

Η εν γένει συμπεριφορά της κυβέρνησης, που είναι εκτός τάξης και παραβιάζει τη δεοντολογία, σύμφωνα με τα δικά της μέτρα και σταθμά, βλάπτει την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας! Αυτό ορίζει η Χάρτα της κυβέρνησης.

Προεδρικό και Πινδάρου εν χορώ υποστηρίζουν ότι αν υπάρχει κάτι μεμπτό με τη ναύλωση του αεροσκάφους θα καταδειχθεί από την έρευνα που διεξάγει ο Γενικός Ελεγκτής. Εδώ σαφώς και παραπλανούν οι κυβερνώντες. Παραπλανούν γιατί η έρευνα για τη ναύλωση του αεροσκάφους δεν γίνεται για το οικογενειακό ταξίδι αναψυχής του Ν. Αναστασιάδη, αλλά για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες για παραπλάνηση της κοινής γνώμης επεκτείνονται και στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων». «Δεν είναι δικό μας δημιούργημα, αλλά της προηγούμενης κυβέρνησης» δηλώνουν οι κυβερνώντες. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα «υπηκοότητες έναντι επενδύσεων» είναι της προ-προηγούμενης κυβέρνησης. Μπήκε σε εφαρμογή το 2007. Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ωφελιμότητα του προγράμματος. Αυτό που τυγχάνει κριτικής είναι το… ξεχείλωμα του προγράμματος που έγινε με τα νέα κριτήρια τα οποία εισήγαγε η κυβέρνηση Αναστασιάδη δύο μόνο μήνες μετά που ανέλαβε την εξουσία το 2013. Εκεί είναι που άρχισε η κατάχρηση του προγράμματος και η παραχώρηση υπηκοότητας σε αμφιλεγόμενες και ύποπτες περιπτώσεις.

Αυτό που διεθνώς ενέτεινε τις επικρίσεις σε βάρος της Κύπρου για ξέπλυμα χρήματος είναι η μετατροπή του προγράμματος σε βιομηχανία μαζικής παραχώρησης υπηκοοτήτων. Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, η οποία έχει και την ευθύνη να προστατεύσει την Κύπρο από τον διεθνή διασυρμό. Δική της η ευθύνη, την οποία επιτέλους πρέπει να αναλάβει.    



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία: Ορθόδοξοι κολυμβητές λαμβάνουν μέρος στο έθιμο των Θεοφανίων, κατά το οποίο συναγωνίζονται για να ανασύρουν τον Σταυρό που ρίχνεται στον Βόσπορο. Erdem Şahin/EPA

Ήξερες ότι...

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας, το 1893.

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
7
Ιανουαρίου
2026

Γιορτάζουν : Γιάννης, Γιάννα, Τζαννής, Τζανής, Γιάγκος, Γιαννούλα, Ιωάννης, Ιωάννα, Πρόδρομος, Προδρομάκης, Μάκης

1782
Ιδρύεται η Bank on North America, η πρώτη εμπορική τράπεζα των ΗΠΑ.
1837
Ιδρύεται στην Αθήνα η Αρχαιολογική Εταιρεία με πρωτοβουλία του Ιάκωβου Ρίζου Νερουλού, του Βαρώνου Κ. Μπέλιου και άλλων εκλεκτών Ελλήνων της εποχής.
1919
Ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Οδησσό, μαζί με Αγγλικά και Γαλλικά στρατεύματα, με σκοπό να καταπνίξουν την Οκτωβριανή Επανάσταση των Μπολσεβίκων.
1959
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα κουβανική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.
2004
Ο Κωνσταντίνος Σημίτης ανακοινώνει την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στη θέση αυτή τον διαδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου.