Πολιτική (α)συνέπεια και (αν)αξιοπιστία. Του Στέφανου Στεφάνου


foto 0 euro

«…Αξιούμε αυτό που δικαιούμαστε. Την αλληλεγγύη των εταίρων μας…. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν στοιχεία αλληλεγγύης και δεν θα γίνουν αποδεκτές  οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων ή του δημοσίου χρέους. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση».

Ν. Αναστασιάδης, ομιλία εγκαθίδρυσης,
 Βουλή Αντιπροσώπων

«Η δική μας ξεκάθαρη θέση καταγράφεται με απόλυτη σαφήνεια στο Πλαίσιο Συμφωνίας των Κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ…. Τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (CYTA, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων)…. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να εξεύρουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους… ώστε να αποτρέψουμε την ενεργοποίηση της πρόνοιας για ιδιωτικοποιήσεις…».

Ν. Αναστασιάδης,
φυλλάδιο Φεβρουάριος 2013  

«Οι κυπριακές αρχές θα ξεκινήσουν ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων…. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εξετάσει τις προοπτικές ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων και ημικρατικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της CYTA, της ΑΗΚ, της Αρχής Λιμένων Κύπρου, καθώς και ακινήτων και γης».

Μνημόνιο Αναστασιάδη
Μάρτιος 2013

Οι ξεκάθαρες προεκλογικές τοποθετήσεις ότι ο Πρόεδρος και τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν συζητούν καν κούρεμα καταθέσεων και ότι είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, μετεκλογικά και εντός λίγων μόνο ημερών εξαφανίστηκαν. Ο Πρόεδρος όχι μόνο δεν αξίωσε αλληλεγγύη, όχι μόνο δεν προσπάθησε να βρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, αλλά απεδέχθη το κούρεμα και υπέγραψε Μνημόνιο που ονομαστικά προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των τριών κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Τώρα οι κυβερνώντες εναγωνίως προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να καλύψουν την προφανή ασυνέπειά τους και να διασώσουν, αν μπορεί βεβαίως να διασωθεί, κάτι από την αξιοπιστία τους.  Η πρώτη δικαιολογία είναι η γνωστή: «Φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είναι δική μας η ευθύνη». Η χωρίς περιστροφές προεκλογικές δεσμεύσεις όμως δεν μπορούν να αναιρεθούν από μια τέτοια τοποθέτηση η οποία χρησιμοποιείται κάθε φορά που οι κυβερνώντες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Άλλωστε, ζήτησαν την ψήφο του λαού για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και όχι για να μοιράζουν δικαιολογίες.

Η δεύτερη δικαιολογία έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών και την απάλειψη των στρεβλώσεων στη λειτουργία τους. Ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη, καμία διαφωνία. Οι κυβερνώντες όμως προεκλογικά δεν συνέδεαν τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών με την ιδιωτικοποίηση. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Πρώτο, ότι την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών οι κυβερνώντες τη συνειδητοποίησαν μετά τις εκλογές και δεύτερο, ότι οι κυβερνώντες είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά το απέκρυβαν προεκλογικά. Παρότι η απάντηση σε αυτά είναι πανεύκολη, αν κάποιος δυσκολεύεται να την βρει δεν έχει παρά να διαβάσει την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών που διαλύει κάθε αμφιβολία: «Είναι γνωστό ότι ο ΔΗΣΥ είναι διαχρονικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων».

Έγινε φανερό πλέον και στον πιο δύσπιστο ότι οι σημερινοί κυβερνώντες προεκλογικά δεν έλεγαν την αλήθεια. Τώρα που δείχνουν το πραγματικό αντιλαϊκό τους πρόσωπο προσπαθούν να το φτιασιδώσουν με επικοινωνιακά παιγνίδια. Οι πολίτες όμως ας απορρίψουν τα κυβερνητικά παραμυθιάσματα. Ας θυμίσουν τους κυβερνώντες ότι οι πολίτες δεν θέλουν δικαιολογίες αλλά λύσεις στα προβλήματά τους.

Γράφει: Στέφανος Στεφάνου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τεχεράνη, Ιράν: Μια καλυμμένη γυναίκα περπατά δίπλα σε μια τοιχογραφία ενός λευκού αλόγου στην ιρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αναφορές, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Abedin Taherkenareh/EPA

Ήξερες ότι...

Ο Τσάρλι Τσάπλιν (ο αυθεντικός) βγήκε τρίτος σε έναν διαγωνισμό σωσιών του Τσάρλι Τσάπλιν.

Σήμερα


Κυριακή
19
Ιανουαρίου
2025

Γιορτάζουν : Ευφρασία, Ευφρασίτσα, Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

1950
Ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τη Δημοκρατική Κυβέρνηση του Βιετνάμ.
1952
Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1953
Οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Θεσσαλονίκης
1955
Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Σκραμπλ» κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Εμπνευστής του, ο αρχιτέκτονας Άλφρεντ Μπατς.
1997
O Γιάσερ Αραφάτ γυρνά στη Χεβρώνα μετά από 30 χρόνια, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την παράδοση της τελευταίας πόλης στη Δυτική Όχθη από τους Ισραηλινούς στους Παλαιστίνιους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy