Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην ΕΕ και στην Κύπρο οξύνονται ολοένα και περισσότερο.
Η ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει στο 24%, ενώ στην Κύπρο ξεπερνά το 40%. Στην Ελλάδα όπου με χαρά ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και την Κομισιόν η έξοδος της στις αγορές, η ανεργία των νέων φτάνει στο 70% στην Δυτική Μακεδονία, στο 60% στην Αττική. Το Μνημόνιο της Ελλάδας φαίνεται να λειτουργεί ως η ταφόπλακα της νέας γενιάς παρά ως το πλάνο σωτηρίας που κάποιοι τόσο όψιμα έτρεξαν να χαρακτηρίσουν. Αυτή είναι η αυριανή προέκταση του Κυπριακού Μνημονίου. Εκεί μας οδηγούν οι εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα.
Ένας άλλος σημαντικός δείκτης που συνήθως υποτιμάται κατά τις οικονομικές κρίσεις, είναι ο πληθωρισμός. Στην Κύπρο ο πληθωρισμός έχει πλέον αρνητικό πρόσημο, -0,9%. Αυτό είναι μια σοβαρή απόδειξη της απονέκρωσης της οικονομίας αφού η ζήτηση αγαθών έχει περιοριστεί δραματικά. Πρόκειται για μια συνέπεια της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίθεση στους μισθούς, προκαλεί ένα επιπλέον πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πολύ απλά δεν κάνουν τζίρο.
Το τρίτο σημείο που αναδεικνύεται είναι η μείωση του εργατικού κόστους. Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια σε όλη την ΕΕ, στην ποσοστιαία μείωση των μισθών. Τα εργατικά της Κύπρου είναι στο μισό της Γαλλίας ενώ βρίσκεται πιο κάτω και από τα εργατικά της Ισπανίας. Μήπως όμως είδε κανείς την ευημερία που υπόσχονται η Δεξιά σε Κύπρο και στην Ευρώπη με την μείωση του εργατικού κόστους; Μάλλον στην αντίθετη κατεύθυνση βαδίζουν τα πράγματα.
Το τέταρτο σημείο. Κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών, ο ΔΗΣΥ έσκιζε τα ιμάτια του κλαυθμηρίζοντας για την αύξηση του δημόσιου χρέους και τις συνέπειες στα νοικοκυριά. Σήμερα, με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αύξησε το δημόσιο χρέος που παρέλαβε, λόγω και του Μνημονίου που υπέγραψε, από το 87% που το παρέλαβε, στο 111%, δηλαδή κατά 3 δισεκατομμύρια Ευρώ περίπου μέσα σε ένα χρόνο. Πολύ σύντομα το χρέος μας στους ξένους δανειστές θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο υποθηκεύοντας την κυριαρχία του λαού μας.
Εν κατακλείδι, χρειάζεται να γραφτεί μια καινούρια, αισιόδοξη νότα. Να ασκήσει ο λαός τα πολιτικά του δικαιώματα. Να διατυπώσει το αίτημα για Αντίσταση, Αξιοπρέπεια, Προοπτική. Με τη ψήφο του να στείλει μήνυμα τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες ότι επιβάλλεται αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης. Να δυναμώσει η φωνή για μια άλλη, διαφορετική πορεία, που αφουγκράζεται τα προβλήματα του κόσμου.
Γράφει: Σταύρος Ευαγόρου
Αναπληρωτής Κοιν. Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής