Για αντίσταση αξιοπρέπεια και προοπτική. Του Σταύρου Ευαγόρου

 

anti-nazi77

Τον Μάρτιο του 2013 η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη συμφώνησε μαζί με τις κυρίαρχες, νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα καταστροφικό για τον κυπριακό λαό Μνημόνιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό επιβάλλει τις πολιτικές που για χρόνια προωθούσε ο ΔΗΣΥ σε βάρος των εργαζομένων.

Η υπογραφή του Μνημονίου σήμανε την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος της χώρας, αφού οδήγησε στο κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, μετέτρεψε τον Συνεργατισμό σε εμπορική τράπεζα και κούρεψε τις καταθέσεις μετατρέποντας τις σε κεφάλαιο για να σωθεί η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου. Μετά από ένα χρόνο η οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζοντας παρατεταμένη και βαθιά ύφεση.

Πρόσθετα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο προωθούν και επιβάλλουν:

  • Την δραστική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, τις μεγάλες περικοπές για τους συνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στα πλαίσια μιας ανάλγητης προσέγγισης για «δημοσιονομική εξυγίανση».
  • Τη διάλυση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της έλλειψης ρευστότητας αλλά και της απελευθέρωσης του ωραρίου που αποτέλεσε και την χαριστική βολή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.
  • Τον περιορισμό ή και την κατάργηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η Οικονομία αναμένει να επανεκκινήσει, η ανεργία έφτασε το 17,6% και βρισκόμαστε ως Χώρα στη δίνη ενός φαύλου κύκλου λιτότητας – ύφεσης – ανεργίας και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Είναι λοιπόν το λιγότερο εμπαιγμός γι’ αυτούς που πληρώνουν το κόστος του μνημονιακού ζυγού ν’ ακούνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι «βαδίζουμε προς ένα νέο οικονομικό θαύμα». Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο εμπαιγμός όταν ο Υπουργός Οικονομικών αυτής της Χώρας ανακηρύσσεται ως ο καλύτερος Υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης!!

Εμπαιγμό αποτελούν και οι προσπάθειες για κάλυψη και προστασία μιας χούφτας τραπεζιτών οι οποίοι τζόγαραν δισεκατομμύρια σπαταλώντας τις καταθέσεις των τραπεζών σε επικίνδυνες επενδύσεις και επεκτάσεις στο εξωτερικό.

Πρόκληση τέλος για τον κόσμο που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του αποτελεί και το γεγονός ότι 20 μεγαλοεπιχειρηματίες χρωστούν έξι δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία πήραν δανεικά και μάλλον αγύριστα.

Ως ΑΚΕΛ αντιστεκόμαστε στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λαίλαπα στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους και τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Ως ΑΚΕΛ προτείνουμε λύσεις όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναδιάρθρωση των δανείων, η μείωση των ενοικίων και η στήριξη των ανέργων.

Ως ΑΚΕΛ επεξεργαστήκαμε και υποβάλαμε τη δική μας πρόταση για επανασχεδιασμό της Οικονομίας μέσα στις νέες συνθήκες.

Στις σημερινές ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές η Κύπρος χρειάζεται ένα ισχυρό ΑΚΕΛ. Ψήφος στο ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές σημαίνει ενίσχυση των προοπτικών για βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ψήφος στο ΑΚΕΛ σημαίνει αγώνας για υπεράσπιση των εργαζομένων,  των ανέργων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων.

Ψήφος στο ΑΚΕΛ είναι μήνυμα αξιοπρέπειας αλλά και μήνυμα προοπτικής για αλλαγή πορείας, για στήριξη της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής.

Γράφει:  Σταύρος Ευαγόρου

Αναπληρωτής Κοιν. Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy