Καθαρίζονται οι σταύλοι του κύπριου Αυγεία; Του Σταύρου Ζένιου


 

augeanstables

Το 2014 αντιληφθήκαμε πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα μας. Θα ήταν εύκολο αν για όλα έφταιγαν οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της Κυβέρνησης Χριστόφια της αριστεράς. Ωστόσο η αλήθεια είναι σύνθετη και άβολη για πάρα πολλούς.

Το κόμμα της δεξιάς διόριζε τον πρώην Υπουργό και Κεντρικό Τραπεζίτη που βρίσκεται σήμερα στην φυλακή για μη καταβολή φόρων από ύποπτες δοσοληψίες. Του κεντρώου κόμματος στέλεχος είναι ο Δήμαρχος που δικάζεται για σκάνδαλα στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου. Πρώην Υπουργός κυβέρνησης του κέντρου βρίσκεται στις φυλακές της Ελλάδας, βουλευτής των σοσιαλιστών βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Εισαγγελία, στελέχη της αριστεράς και του κέντρου φυλακίζονται για «εγκλήματα διαφθοράς» που «θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μπορεί πάνω σε τόση διαφθορά και ερασιτεχνισμό να κτίσουμε μια χώρα που να μας κάνει περήφανους; Ναι, αλλά μόνο αν πρώτα δουλέψουμε με πάθος για να καθαρίσει η βρωμιά. Αν έφταιγε αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε η αλλαγή κυβέρνησης θα αποτελούσε λύση. Ωστόσο, η βρωμιά συσσωρεύτηκε για δεκαετίες. Πέρυσι διαπιστώσαμε, όπως το παιδί στο παραμύθι, οτι «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός». Αποκαλύφθηκε ένα βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό κυβερνά την κοινή μας Πολιτεία. Όταν δεν καταφέρνουν οι δύο εξέχοντες θεσμοί της χώρας –Προεδρικό και Κεντρική Τράπεζα– να συνυπογράψουν το σωστό συμβόλαιο, πως αναμένουμε να δουλεύει σωστά το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου;

Το 2015 πρέπει να σχεδιάσουμε για μια νέα, σύγχρονη, δημιουργική Κύπρο που να μας κάνει περήφανους. Η Περηφάνια που επιζητούμε δεν αντλείται από τα λόγια µας. Κερδίζεται µε δράση, την αντλούµε από τα επιτεύγµατά µας, πηγάζει από βαθιά αυτογνωσία και αυθεντικό αίσθηµα αυτοεκτίµησης και αξιοπρέπειας.

Για να ανακτήσουμε την Περηφάνια για την χώρα μας πρέπει να διερευνούμε συστηματικά και αναθεωρούμε τους θεσμούς, τις πρακτικές και τους εμπεδωμένους τρόπους λειτουργίας μας. Αυτό απαιτεί Δημιουργικότητα, και μόνο παθιασμένοι πολίτες, απαλλαγμένοι από ιδεολογικές αγκυλώσεις και κομματικές εξαρτήσεις, προσφέρουν τα συστατικά για να κτίσουμε μια Κύπρο δημιουργική και περήφανη.

Παθιασμένοι πολίτες, απαλλαγμένοι από ιδεολογικές αγκυλώσεις και κομματικές εξαρτήσεις μπορούν να κτίσουν μια Κύπρο δημιουργική και περήφανη

Χρειαζομαστε Διαφάνεια ως αντίδοτο στην διαφθορά. Μελέτες της Διεθνούς Τράπεζας δείχνουν οτι η παραοικονομία στην Κύπρο είναι 26.5% του ΑΕΠ. Ας θέσουμε στόχο τα επίπεδα της Ολλανδίας (13% ΑΕΠ) ή του Λουξεμβούργου (9.5% ΑΕΠ). Η πρωτοβουλία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-για Πρόοδο και Περηφάνια, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων και θα συνεχίσουμε την δράση στα πλαίσια της πλατφόρμας πολιτών Διαφάνεια Τώρα! για υλοποίηση τους.

Χρειαζόμαστε Αξιοκρατία. Στις δημόσιες θέσεις να βρίσκονται άτομα με ψηλά επαγγελματικά προσόντα και όχι με κομματικά ένσημα, επαγγελματίες που βάζουν το καθήκον υπεράνω του προσωπικού συμφέροντος ή των ομάδων πίεσης. Για να εδραιωθεί η Αξιοκρατία στον δημόσιο βίο θα επανέλθουμε ως ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με συγκεκριμένες προτάσεις.

Δύο ποτάμια, τον Πηνειό και Αλφειό, χρειάστηκε ο Ηρακλής για να καθαρίσει τους σταύλους του βασιλιά Αυγεία της Ήλιδος. Η Διαφάνεια και Αξιοκρατία είναι τα ποτάμια που θα παρασύρουν την διαφθορά και τις προχειρότητες του δικού μας Αυγεία. Είναι οι δύο άξονες πολιτικής που θα ενεργοποιήσουν οι πολίτες αν με πάθος ενώσουν τη φωνή τους και εργαστούν μεθοδικά. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε ομάδες όπως η πρωτοβουλία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα!

Χρειαζόμαστε ωστόσο και ένα τρίτο άξονα. Πολλοί μιλούν για αυτό: ένα καινούργιο μοντέλο οικονομίας. Γι’ αυτό τον τρίτο άξονα θα γράψω σε επόμενο άρθρο.

Αναρτήθηκε και στο μπλογκ zenios.wordpress.com

Γράφει: Σταύρος Α. Ζένιος

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy