Ύφος και ήθος πολιτικού λόγου. Του Σταύρου Ζένιου


 

Key-to-Success

Μπορεί κάποιος να στέκεται επικριτικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα και ταυτόχρονα να κατεβαίνει σε εκλογές με πολιτικό κόμμα;

Αυτό διερωτώνται όσοι παρακολουθούν τον δημόσιο μου λόγο τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση μου αποτελεί συνέχεια όλων όσων πάντοτε έλεγα. Τα ίδια ακριβώς που έλεγα εδώ και χρόνια, τα ίδια που έγραψα στο βιβλίο μου Δημιουργική Κύπρος πριν από τα γεγονότα στο Μαρί, αυτά ακριβώς συνεχίζω να λέω. Ωστόσο από το βήμα του υποψήφιου ευρωβουλευτή λέω και κάτι ακόμη: δεν αρκεί πλέον να τα λέμε, αλλά ζητώ να γίνουν πράξη με την ψήφο των πολιτών. Αυτό είναι το νόημα της Δημοκρατίας.

H πρόσκληση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να είμαι ο Αριστίνδην υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού με τιμά βαθύτατα. Με τιμά αλλά και με χαροποιεί για το σκεπτικό της διότι φαίνεται ότι  η πολιτική ηγεσία λαμβάνει τα μηνύματα των πολιτών και ανταποκρίνεται όχι με την πρόκριση ατόμων αλλά με την επιλογή θέσεων  που έφτασε η ώρα τους. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μου ζήτησε δημόσια να μην στεγανοποιηθώ στον κομματικό λόγο αλλά να συνεχίσω «να μιλώ αυτόφωτα, να είμαι ο εαυτός μου».  Του απάντησα δημόσια οτι «Δεν ξέρω να είμαι οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό μου» και θεωρώ αυτή ακριβώς την συνεννόηση ως μεγάλη επιτυχία των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών. «Να λέμε όχι ότι πρέπει, αλλ’ ότι αισθάνεται κανείς» μας υπέδειξε ο Σαίξπηρ στον Βασιλιά Λήρ, και το επαναλάμβανα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Πρύτανης.

Το μήνυμα λήφθηκε από την πολιτική ηγεσία.

Αλλά ποιο είναι το μήνυμα; Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας χρειάζεται ανανέωση, εκσυγχρονισμό και διαφάνεια. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό ύφος και ήθος πολιτικού λόγου που να λύνει τα προβλήματα των πολιτών,  και όχι να στοχεύει απλά στην εξασφάλιση της εξουσίας. Να παράγει πολυεπίπεδη πολιτική σκέψη, και όχι να εξαντλείται στους κομματικούς τακτικισμούς. Οι τακτικισμοί, η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η ατιμωρησία, οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή, τους νέους και νέες στην ανεργία και πολλούς συμπολίτες μας στην απελπισία.  Για να βγούμε από τα αδιέξοδα χρειαζόμαστε εμπειρογνωμοσύνη και υπευθυνότητα για να σχεδιάζουμε. Επαγγελματισμό και μεθοδικότητα για να υλοποιούμε. Και στην Ευρώπη χρειαζόμαστε αξιόπιστες φωνές που να πείθουν για τις εθνικές μας υποθέσεις.

Όταν λοιπόν μου λένε «έλα για να λες αυτά που έλεγες πάντα», και όταν αυτά που έλεγα πάντα είναι αυτά που πιστεύω οτι χρειάζεται η χώρα, τότε βρίσκομαι μπροστά σε μια πρόκληση: Να παραμείνω θεατής στο πολιτικό παιγνίδι, να κρίνω, να επικρίνω, και να προτείνω από την ησυχία του πανεπιστημιακού μου γραφείου; Ή να κατέβω στον στίβο;

Στις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα μας, κανένας δεν μπορεί να παραμένει θεατής. Ο κάθε ένας από εμάς είναι η Κύπρος. Και πρέπει να προσφέρουμε όλοι! Όπως το έθεσε και ο εθνικός ποιητής  της Ιταλίας Δάντης «το πιο καυτό μέρος της κόλασης είναι για αυτούς που μπροστά στα μεγάλα ηθικά διλήμματα διατήρησαν την ουδετερότητα τους».

Η συνέπεια λοιπόν με τον δημόσιο μου λόγο μου επιβάλλει το καμίνι της ενεργού πολιτικής αντί της συνειδησιακής κόλασης του Δάντη.

Σε όσους παρακολουθείτε το δημόσιο λόγο μου από όλους τους πολιτικούς χώρους, οφείλω μια εξήγηση. Γιατί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό; Διότι αποτελεί την μετριοπαθή παράταξη ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών της χώρας μας, αντιπροσωπεύει μια εκσυγχρονιστική τάση που τόσο την χρειαζόμαστε, και αφήνει  ιδεολογικό χώρο για να δημιουργήσουν οι πολίτες. Μέσα στο περιβάλλον του κοινωνικού φιλελευθερισμού η δική μου φιλελεύθερη προσέγγιση του ριζοσπαστικού κέντρου και παίρνει και δίνει, ελπίζω για το καλό της χώρας μας. 

Και μια τελευταία ερώτηση: Τι θα μπορούσα να προσφέρω για τη χώρα μας στην ευρωβουλή αν οι συμπολίτες μας με τιμήσουν με την ψήφο τους;

  1. Μια αξιόπιστη φωνή που αποδεδειγμένα πείθει στην Ευρώπη. Όπως έπειθα τις πανεπιστημιακές ηγεσίες στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών από το 2007 μέχρι σήμερα, έτσι θα επιχειρηματολογώ για τις εθνικές μας υποθέσεις. 
  2. Μια φωνή που γνωρίζει για την οικονομία και τους ευρωπαϊκούς προβληματισμούς. Χρειαζόμαστε ενεργό στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ξεπεράσουμε την κρίση. Καθώς εφαρμόζουμε τις οδυνηρές μνημονιακές πρόνοιες μπορούμε ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς και εργαλεία. Η διεθνής εμπειρία στα θέματα αυτά θα ενισχύει τόσο το οπλοστάσιο της ομάδας των κύπριων ευρωβουλευτών ευρωβουλευτών όσο και τις προσπάθειες της κυβέρνησης μας στα Ευρωπαϊκά όργανα προς όφελος της χώρας μας και του λαού της.
  3. Ταυτόχρονα, από την ευρωβουλή θα συνεχίσει να ακούγεται η φωνή μου στην Κύπρο για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, την ανανέωση μέσω οριζόντιας ψηφοφορίας, την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

Αν μέσα από αυτή την προσπάθεια καταφέρω να αλλάξω, έστω και λίγο, το ύφος και το ήθος του πολιτικού λόγου, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για μια Κύπρο δημιουργική, μια Κύπρο άξια θαυμασμού.   

Ο Σταύρος Ζένιος, αριστίνδην υποψήφιος για τις ευρωεκλογές ΔΗΣΥ-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,  είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών.

Γράφει: Σταύρος Α. Ζένιος



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ακαπούλκο, Μεξικό: Νεογέννητες χελώνες σέρνονται προς τον ωκεανό, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας στη νότια πολιτεία του Μεξικού για την απελευθέρωση 750 χελωνών ενός απειλούμενου είδους στον Ειρηνικό. David Guzman/EPA

Ήξερες ότι...

Ο Άξελ Ρόουζ προτού γνωρίσει τη δόξα με τους Guns 'n' Roses κάπνιζε τσιγάρα επί πληρωμή για επιστημονικά πειράματα.

Σήμερα


Δευτέρα
16
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Θεοφανώ, Μόδεστος

1497
Ο εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα περνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
1707
Τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.
1803
22 Σουλιώτισσες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
1885
Εγκαίνια της Ακαδημίας Αθηνών.
1915
O Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη «Θεωρία της Σχετικότητας»
1920
Σεισμός 8,5 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την επαρχία της Κίνας Γκανσού και στοιχίζει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.
1942
Ολοκαύτωμα: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι να μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
1991
Ανεξαρτησία του Καζακστάν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy