fbpx

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Της Σούλας Χατζηκυριάκου

on the road to eidomeniOι πρόσφυγες απελπισμένοι στους δρόμους και η Ευρώπη στα κάγκελα !

Μια βαβέλ τελικά είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση όπου καμία αλληλεγγύη, καμία κοινή εξωτερική πολιτική και καμία συνεργασία μεταξύ των εταίρων δεν υφίσταται. Κάθε χώρα μέλος κάνει το κεφαλιού της και δεν θεωρεί υποχρέωση  να εφαρμόσει αυτά που ομόφωνα αποφασίζει.  Με την επιδείνωση του προσφυγικού ένας ακόμη μύθος περί Ευρωπαϊκών αξιών και ανθρωπιάς κατέρρευσε.  Στην επιφάνεια βγήκε όλη η υποκρισία των εταίρων ενώ  κυρίαρχη είναι η ατμόσφαιρα αποσύνθεσης και διάσπασης που επικρατεί στη γηραιά αλβιώνα .

Αυτό που συνέβη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην οποία λήφθηκαν αποφάσεις, υποτίθεται σεβαστές από όλα τα κράτη μέλη είναι πρωτοφανές ! Την επομένη η Αυστρία πρωτοστάτησε και συγκάλεσε παρασυνάξεις με χώρες της Βαλκανικής, με την Ελλάδα που είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη να μην έχει προσκληθεί, ανατρέποντας αποφάσεις της ΕΕ. Σε μια επίδειξη εθνικού εγωισμού απλά έκλεισαν τα σύνορα τους και πήγαν για ύπνο αφήνοντας μόνη την Ελλάδα να ξεπλέξει ! Αρνούνται να δεχθούν στο έδαφος τους τις λίγες ή πολλές χιλιάδες προσφύγων που τους αναλογούν και προσπαθούν να τους σπρώξουν στην αυλή του επόμενου κράτους μέλους η  να τους στείλουν πίσω στο προηγούμενο . Είναι δυνατόν η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων  να μην μπορεί να απορροφήσει ένα – δύο εκατομμύρια προσφύγων ; Τη στιγμή που ο Λίβανος, μια χώρα των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων έχει στο έδαφος της πέραν το ενός εκατομμυρίου Σύρους πρόσφυγες ενώ παράλληλα έχει άλλο μισό εκατομμύριο  Παλαιστίνιους πρόσφυγες.  Αν είχε τολμήσει η Ελλάδα ή η Κύπρος  να παραβιάσουν αποφάσεις, όχι κορυφαίων συλλογικών οργάνων αλλά έστω άτυπου όπως το Γιούρογκρουπ, θα τις επέκριναν αυστηρά και θα τις τιμωρούσαν. Σε αυτή την περίπτωση  ηγέτες της ΕΕ,  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ,  Ε. Επιτροπή,  Εκπρόσωπος Εξωτερικών Σχέσεων , όλοι,  δείχνουν απάθεια, αδιαφορία ή το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, αμηχανία.

Το προσφυγικό βέβαια δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι και διεθνές και εδώ είναι που απουσιάζουν δραματικά τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αντιμετώπιση της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Είναι πάντως εκπληκτικό πώς δημιουργούνται οι παρέες στο εσωτερικό της Ενωσης , πώς χώρες μέλη αλλάζουν παρατάξεις- τη μια φίλοι και την άλλοι εχθροί ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε φορά. Μια ομάδα χωρών περιστρέφεται γύρω από τη Γερμανία ( Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο), η Αυστρία κινείται αυτόνομα στα Βαλκάνια ανακαλώντας μνήμες του αυτοκρατορικού παρελθόντος ενώ ο νότος φλερτάρει με την αριστερά . Οταν το κύριο θέμα ήταν οικονομικό,  την  Ελλάδα στήριξαν αυτοί που είχαν παρόμοια προβλήματα - Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία. Τώρα στο προσφυγικό, με εξαίρεση την Ιταλία που αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες, Γαλλία και Αυστρία χώρες με ισχυρότατες ακροδεξιές δυνάμεις  στράφηκαν εναντίον της Ελλάδας.

Επιπλέον έχουμε μια Ευρώπη χωρισμένη σε δανειστές και δανειζομένους. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις( Βρετανία), ο ηγεμονικός ρόλος που η Γερμανία θέλει να έχει , η ταξική διάσταση του βορρά με το νότο , αποτελούν κομμάτια ενός πάζλ που οδηγεί στην αποσύνθεση. Η ανάδυση της ακροδεξιάς, η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού , το τέλος δεκαετιών ευημερίας και κοινωνικού κράτους  ενώ η λιτότητα θα συνεχίζεται επί μακρόν, ίσως φέρει πιο κοντά την ημέρα που οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα αποτελούν μικρή μειοψηφία. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις απαιτούν κοινή δράση των χωρών μελών,  η ΕΕ με τις αντιφάσεις της, ενεργεί σαν έθνος κράτος και διασπάται. Τι να περιμένει λοιπόν κανείς από μια τέτοια Ευρώπη;

Γράφει: Σούλα Χατζηκυριάκου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 62 μ.Χ., ο Νέρωνας έστειλε σκλάβους στα Απέννινα Όρη, για να του φέρουν φρέσκο χιόνι. Όταν επέστρεψαν οι σκλάβοι, ο Νέρωνας πήρε το χιόνι, πρόσθεσε φρούτα και μέλι και το έφαγε ως παγωτό.

Σήμερα


Πέμπτη
23
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αγαθάγγελος, Αγαθαγγέλα, Αγαθαγγέλη, Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Διονυσούλα, Διονυσία, Ντένης, Ντενίζ, Νύσα, Σίσσυ

1368
Ο Τσου Γιουαντσάνγκ στέφεται αυτοκράτορας της Κίνας με το όνομα Χονγκγού, ξεκινώντας τη Δυναστεία Μινγκ που κυβέρνησε την Κίνα για τρεις αιώνες.
1556
Σημειώνεται η φονικότερη σεισμική δόνηση όλων των εποχών στην κεντρική Κίνα. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 830.000 άνθρωποι.
1579
Υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης με την οποία σηματοδοτείται η δημιουργία του κράτους των Κάτω Χωρών.
1956
Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι Κύπριοι μαθητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις συμμαθητών τους που διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
2004
Το διαστημικό σκάφος Mars Express στέλνει στοιχεία στη Γη με τα οποία αποδεικνύεται ότι υπάρχει νερό στον Άρη

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy