fbpx

Η στόφα του ηγέτη. Του Σώτου Κτωρή

 

igetisktoris1Από την επομένη των εκλογών είναι βέβαιο πως θα εντατικοποιηθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό.

Τα δεδομένα που καθιστούν πιθανή την επίτευξη μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης εντός του 2016, παρά το «αρνητικό» κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, παραμένουν αμετάβλητα. Ούτε η επάνοδος της εθνικιστικής Δεξιάς στην «διακυβέρνηση» της τ/κ Κοινότητας, ούτε η καρατόμηση Νταβούτογλου και η περαιτέρω διολίσθηση του Ταγίπ Ερτογάν στον αυταρχισμό επηρεάζουν, ουσιωδώς, την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν αντικρίζει, προς το παρών, την διαιώνιση του στάτους κβο ως πρώτη της επιλογή. Το «αεροπλάνο» της διαπραγμάτευσης, επομένως, θα παραμείνει εν πτήσει. Με χρονικό ορίζοντα «προσγείωσης» το Φθινόπωρο του 2016. Είτε στο αεροδρόμιο της λύσης, είτε σε αυτό της διχοτόμησης.

Το (όποιο) αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν θα έχει αντίκτυπο σε αυτή την προοπτική. Άλλωστε, τα κριτήρια που διέπουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, σε διαδικασίες ανάδειξης πολιτειακών αξιωματούχων, διαφέρουν από αυτά που θα καθορίσουν την στάση τους σε ένα δημοψήφισμα για το Κυπριακό. Η σύνθεση της βουλής, επομένως, όσο σημαντικό και αν είναι να περιλαμβάνει άτομα τα οποία αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της  συγκυρίας, ότι ο τόπος βρίσκεται ενώπιον της τελευταίας, ίσως, ευκαιρίας επίτευξης μιας ομοσπονδιακής λύσης δεν αποτελεί, εντούτοις, τον καθοριστικό παράγοντα για την τροπή που θα λάβουν οι εξελίξεις.

Η ευθύνη ευόδωσης αυτής της προοπτικής, νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί εποικοδομητικά, ανήκει αποκλειστικά στον ΠτΔ.  Αυτός έχει την αρμοδιότητα της διαπραγμάτευσης και αυτός θα επωμιστεί την ευθύνη για την κατάληξη της. Αυτός θα κληθεί να διαχειριστεί τις ανεύθυνες φωνασκίες όσων, προκειμένου να συντηρήσουν πολιτικά οφίκια και εξουσίες, σε μια Κυπριακή Δημοκρατία του 64%, επιδίδονται, ήδη, σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποδόμησης της ομοσπονδιακής προοπτικής.  Αυτός θα πρέπει να αγνοήσει τις (αναπόφευκτες) υποδείξεις «φίλων» να επικεντρωθεί στην προσπάθεια επανεκλογής του και να παραπέμψει την επίλυση του Κυπριακού στην επόμενη (;) θητεία του. Το βλέμμα μου δεν είναι στραμμένο στις 22 του Μάη. Αλλά στον τρόπο που ο ΠτΔ θα πολιτευτεί στις μέρες που θα ακολουθήσουν. Αν ο Νίκος Αναστασιάδης διαθέτει, εν τέλει, το πολιτικό ανάστημα να εμπνεύσει την κοινωνία, κινητοποιώντας την στην κατεύθυνση της λύσης και της διακοινοτικής συμφιλίωσης. Αν διαθέτει την στόφα ενός οραματιστή πολιτικού, ικανού να φέρει εις πέρας αυτό που υπαγορεύει το πραγματικό εθνικό συμφέρον. Η στόφα του ηγέτη.  Αυτό θα κρίνει, εν πολλοίς, τις εξελίξεις.

Γράφει:  Σώτος Κτωρής


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μπορεί στην Σερβία να τους τάζουν δωροκάρτες για ψώνια και ψητά σούβλας, στην Ρουμανία το σκέφτηκαν αλλιώς. Ετσι μετέτρεψαν το κάστρο Bran στην Τρανσυλβανία σε εμβολιαστικό κέντρο με σκοπό να ενισχύσουν και τον τουρισμό μαζί, αγνοώντας κάθε συνειρμό που προκύπτει από το κάστρο του κόμη Δράκουλα. (AP Photo/Andreea Alexandru, File)

Ήξερες ότι...

Τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνουν οι γυναίκες κάνουν και για τους θηλυκούς γορίλες.

Σήμερα


Τετάρτη
12
Μαΐου
2021
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων

Γιορτάζουν : Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Θωμάς, Θωμαή

1551
Ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος στη Λίμα του Περού - το παλαιότερο πανεπιστήμιο της αμερικανικής ηπείρου.
1941
Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Konrad Zuse στο Βερολίνο.
1942
Αποστολή 1500 εβραίων στους θαλάμους αεριών του Άουσβιτς.
1965
Πτώση του σοβιετικού διαστημικού σκάφους Λουνα 5 στη Σελήνη.
1967
Πρώτη τετραφωνική συναυλία όλων των εποχών από τους Πινκ Φλόυντ στο Λονδίνο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy