Τι δεν θα βρείτε στη Νέα Προσφυγική Πολιτική της Κυβέρνησης. Της Σκεύης Κουκουμά

Πρόσφατα η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρουσίασε νέα κριτήρια για την προσφυγική πολιτική.

 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιστρέφει το 1/10 από όσα έκοψε τα προηγούμενα χρόνια από τον προσφυγικό κόσμο. Για αυτό και αποτελεί υπερβολή η άποψη της κυβέρνησης ότι η νέα πολιτική της θα αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα στη στέγαση των εκτοπισμένων. Όποιος και όποια διαβάσει τα νέα μέτρα μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι απουσιάζουν εκείνα τα μέτρα και οι πολιτικές που θα ενίσχυαν την δυνατότητα των πιο χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα.

  1. Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για επαναλειτουργία του σχεδίου ανέγερσης πολυκατοικιών εντός Κυβερνητικών Οικισμών. Ένα σχέδιο το οποίο όταν λειτουργούσε – μέχρι το 2013 – απευθυνόταν σε οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 20 Χιλιάδων Ευρώ και υπήρξε το μόνο αποκούμπι για χιλιάδες προσφυγικές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Την στιγμή μάλιστα που υπήρχε έτοιμος σχεδιασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση για περαιτέρω ανάπτυξη των Κυβερνητικών Οικισμών.
  1. Απουσιάζει οποιαδήποτε συναίσθηση από μέρους της κυβέρνησης της νέας κοινωνικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης και του κουρέματος. Θα ανέμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα αντιλαμβανόταν ότι μια οικογένεια με εισοδήματα κάτω από 30 χιλιάδες ευρώ, δύσκολα εγκρίνεται για δάνειο και άρα θα έπρεπε να τύχει περισσότερης στήριξης. Αντίθετα, η κυβέρνηση αυξάνει την χορηγία σε αυτή την εισοδηματική ομάδα κατά 50% ενώ στην ομάδα με εισοδήματα από 30 μέχρι 45 χιλιάδες ευρώ η χορηγία αυξάνεται κατά 100%. Δεν υπάρχει λογική.
  1. Απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο για να τερματιστεί η αδικία που επέβαλε η ίδια η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ σε βάρος 400 προσφυγικών οικογενειών στις οποίες είχε παραχωρηθεί οικόπεδο σε Συνοικισμό Αυτοστέγασης. Ενώ αυτές οι οικογένειες περιμένουν εδώ και 7 χρόνια τον διαχωρισμό των οικοπέδων τους, ο οποίος καθυστερεί αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση αποφάσισε το 2016 να τερματίσει την οικονομική βοήθεια που θα έπαιρναν στα πλαίσια του συγκεκριμένου σχεδίου.
  1. Απουσιάζει οποιαδήποτε διάθεση των κυβερνώντων να επιλύσουν τον χρόνιο πρόβλημα με τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες που δεν έλαβαν καμιά βοήθεια. Η Επίτροπος Διοικήσεως έχει επανειλημμένα και δημόσια καταθέσει συστάσεις για τη συγκεκριμένη αδικία, αλλά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πράξει οτιδήποτε.
  1. Το 2013 όταν η κυβέρνηση μείωσε την οικονομική χορηγία, επέβαλε και αναδρομική μείωση σε όσους πρόσφυγες είχαν λάβει ένα ποσό από το σύνολο της οικονομικής βοήθειας, για την ανέγερσης της κατοικίας. Συγκεκριμένα, είχε επιβληθεί μείωση κατά 15% στο υπόλοιπο ποσό της χορηγίας. Σήμερα που αυξάνει τις χορηγίες, στερεί από όσους έχουν λάβει έστω 2-3 χιλιάδες ευρώ να επανεξεταστούν στη βάση των νέων κριτηρίων.

Πολλοί πρόσφυγες διερωτώνται γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η αλλαγή των κριτηρίων την ώρα μάλιστα που το ΑΚΕΛ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποδείκνυαν ότι τα σχέδια αυτά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου και στα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κούρεψε την προσφυγική πολιτική για να συσσωρεύσει πλεονάσματα. Επειδή και στην κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ γνώριζαν ότι εάν μείωναν τα κονδύλια για την προσφυγική πολιτική, ο προσφυγικός κόσμος θα αντιδρούσε, το έκαναν πλαγίως με την εφαρμογή τέτοιων κριτηρίων τα οποία καθιστούσαν δύσκολη την αξιοποίηση των στεγαστικών σχεδίων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2014 η Κυβέρνηση απέτυχε να διαθέσει 15 εκατ. Ευρώ ( 37%)  από τα προϋπολογισμένα κονδύλια για τα στεγαστικά προγράμματα. Το 2015, απέτυχε να διαθέσει άλλα 22 εκατ. ευρώ.  ( 58%) . Το 2016 δεν κατάφερε να διαθέσει άλλα 15 εκατ. Ευρώ ( 53%)  και το 2017 άλλα 12 εκατ. Ευρώ ( 43%). Συνολικά, κατά την τετραετία 2014-2017 η Κυβέρνηση «έβαλε στην πάντα» περίπου 64 εκατ. ευρώ και πανηγύριζε για την ικανότητα της να δημιουργεί πλεονάσματα. Το περιβόητο δημοσιονομικό success story της κυβέρνησης επιτεύχθηκε πάνω στις πλάτες και του προσφυγικού κόσμου.

  • Σε όσους αρέσκονται στις συγκρίσεις ας σημειώσουν το εξής: Το 2012, κυβέρνηση των «μηδενικών» κατάφερε να διαθέσει στον προσφυγικό κόσμο 68,7 εκατ. ευρώ από τα 68.8 εκάτ. ευρώ τα οποία ήταν προϋπολογισμένα ως παροχές στέγασης στις Επαρχιακές Διοικήσεις.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy