Τα Fake News της Κυβέρνησης είναι η δύσκολη πραγματικότητα για τον προσφυγικό κόσμο. Της Σκεύης Κουκουμά

Ο Υπουργός Εσωτερικών και ο ΔΗΣΥ καταγγελλούν ότι οι αποκαλύψεις και προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για το πάγωμα των προσφυγικών στεγαστικών σχεδίων είναι «απαράδεκτες και αντιδεοντολογικές». Επιμένουν μάλιστα ότι «δεν παγοποιούνται τα στεγαστικά σχέδια των προσφύγων». Για όποιον δεν έχει καταλάβει τι εννοούν να ξεκαθαρίσουμε τι θα γίνεται από εδώ και πέρα: Η κυβέρνηση θα εγκρίνει την αίτηση αλλά ΔΕΝ θα καταβάλλει τη χορηγία. Θα χορηγεί επιστολή στους δικαιούχους με την οποία θα υπόσχεται μελλοντική πληρωμή (!), όταν και εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά, ενδεχομένως και το 2021. Όπως μας ενημέρωσε μάλιστα ο ίδιος ο κ. Νουρής στη τηλεσυνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, η κυβέρνηση ζήτησε και γνωμάτευση από την Επίτροπο Νομοθεσίας για να καλυφθεί νομικά το «...έχετε να παίρνετε κάποτε».

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η καθυστέρηση. Τι θα γίνει με τους δεκάδες δικαιούχους που αγόρασαν  κατοικία/διαμέρισμα ή που πήραν δάνειο από την τράπεζα ήδη; (Τα νέα κριτήρια που έβαλε το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ως προαπαιτούμενο για να υποβληθεί αίτηση είτε να έχει αγοραστεί η κατοικία/ διαμέρισμα είτε να υπάρχει εγκριμένο δάνειο). Δηλαδή, αυτός ο κόσμος θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει δόσεις στις τράπεζα για το σπίτι του και ταυτόχρονα, πολύ πιθανόν να πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει και το ενοίκιο στο σπίτι που μένει τώρα. Πώς ακριβώς θα πληρώσει αυτός ο κόσμος δάνεια, ενοίκια, έξοδα σπιτιού, εργολάβους, αφού έκανε τους σχεδιασμούς του με βάση αυτή τη χορηγία; Θα πληρώνει με την επιστολή του Υπουργείου; Θα μοιράζει τα λόγια του κ. Νουρή στις τηλεοράσεις ή τα ποστ των βουλευτών του ΔΗΣΥ; Τι θα λένε στις τράπεζες που θα βγάζουν τα δάνεια τους μη εξυπηρετούμενα; Ότι τους υποσχέθηκε ο Υπουργός και τους διαβεβαιώσε ο κ. Κουλλάς;

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, επιμένουν ότι δεν έχουν παγώσει τα στεγαστικά σχέδια. Βέβαια ότι και να λένε στα κανάλια οι κυβερνώντες, όσοι πρόσφυγες έτυχε να πάνε αυτές τις μέρες στην Υπηρεσία Μέριμνας ενημερώθηκαν από τους λειτουργούς (προφανώς από πάνω ήρθαν οι οδηγίες) ότι τα σχέδια παγώνουν.

  • Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεν διέθεσε 81 εκατομμύρια ευρώ παρόλο ππου περιλαμβάνονταν στους προϋπολογισμούς των στεγαστικών προγραμμάτων. Τα έβαλαν στην πάντα για να λένε ότι έχουν πλεονάσματα. Την ώρα που χιλιάδες κόσμος περιμένει μια βοήθεια για να προχωρήσει στη ζωή του.
  • Οι δικαιούχοι οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης στους οποίους είχαν παραχωρηθεί οικόπεδα το 2011 και το 2012 ζουν τον εξής παραλογισμό. Ενώ έχουν εγκριθεί, δεν προχωρούν οι διαχωρισμοί και δεν μπορούν να αρχίσουν κτίσιμο της κατοικίας τους. Επιπρόσθετα, το το 2016 τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα τους δώσουν ούτε την οικονομική χορηγία που προβλέπεται στο Σχέδιο. Αυτά συμβαίνουν σε κόσμο που ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ, όχι ανθρώπους που αιτούνται κάτι. Η Επίτροπος Διοίκησης έκρινε ότι η απόφαση αυτή είναι παράνομη. Ακούσατε κανένα από τους κυβερνώντες να έχει συναισθανθεί ότι αυτό είναι «απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό»;
  • Η καραντίνα για όσους μένουν σε προσφυγικές πολυκατοικίες θα συνεχίσει και μετά την «κανονικότητα» των υπολοίπων. Στις προσφυγικές πολυκατοικίες όπου ζουν χιλιάδες ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες, επικρατεί εδώ και χρόνια μια ντροπιαστική για την Κύπρο κατάσταση. Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα δεν μπορούν να βγουν από τα διαμερίσματα τους επειδή δεν υπάρχει ανελκυστήρες. Είναι σε καραντίνα εδώ και χρόνια! Από το 2014 προσπαθούν να εγκαταστήσουν ανελκυστήρες σε 32 πολυκατοικίες και δεν τα κατάφεραν, ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση ανελκυστήρων σε ακόμα 200 πολυκατοικίες. Μέχρι πότε;
  • Τον Νοέμβρη του 2017 (δύο μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές...) η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα αποζημίωσης όλων των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. Μέχρι σήμερα, δεν έβαλαν ούτε ένα σεντ σε προϋπολογισμό για κάτι τέτοιο. Όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τι θα γίνει με τη δέσμευσή του, είπε ότι αυτά ήταν κάποιες ιδέες ενός Υπουργού. Καμία ντροπή δεν υπάρχει σε αυτή την κοροϊδία. Ούτε έστω ένα χαρτί με «Αναβλητική Αίρεση» όπως θα δώσουν τώρα.
  • Μετά από πιέσεις της Επιτροπής Προσφύγων έγινε μελέτη στατικής επάρκειας όλων των πολυκατοικιών στους συνοικισμούς. Από την έρευνα έχει προκύψει ότι περίπου 43 πολυκατοικίες κρίνονται ως μη επισκευάσιμες. Παρά τι πιέσεις μας, δεν έχουν έστω ενημερώσει τους κάτοικους αυτών των πολυκατοικιών για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ζουν. Για σχέδιο μετακίνησης των κατοίκων και αναδόμησης των πολυκατοικιών ούτε λόγος. Φυσικά, ούτε αυτό αποτελεί Ντροπή για τα στελέχη του ΔΗΣΥ.

Τα πιο πάνω δεν αφορούν ούτε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ούτε διαφορά αντίληψης. Στα πιο πάνω κάποιος λέει την αλήθεια και κάποιος ψέματα. Το ζήτημα είναι ότι πλέον τα ψέματα τελειώνουν και το τελευταίο καταφύγιο για να γλυτώσουν από την αντίδραση του προσφυγικού κόσμου είναι οι χαρακτηρισμοί.

*Βουλευτίνα ΑΚΕΛ

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

 Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy