fbpx

Τι δεν θα βρείτε στη Νέα Προσφυγική Πολιτική της Κυβέρνησης. Της Σκεύης Κουκουμά

Πρόσφατα η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρουσίασε νέα κριτήρια για την προσφυγική πολιτική.

 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιστρέφει το 1/10 από όσα έκοψε τα προηγούμενα χρόνια από τον προσφυγικό κόσμο. Για αυτό και αποτελεί υπερβολή η άποψη της κυβέρνησης ότι η νέα πολιτική της θα αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα στη στέγαση των εκτοπισμένων. Όποιος και όποια διαβάσει τα νέα μέτρα μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι απουσιάζουν εκείνα τα μέτρα και οι πολιτικές που θα ενίσχυαν την δυνατότητα των πιο χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα.

  1. Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για επαναλειτουργία του σχεδίου ανέγερσης πολυκατοικιών εντός Κυβερνητικών Οικισμών. Ένα σχέδιο το οποίο όταν λειτουργούσε – μέχρι το 2013 – απευθυνόταν σε οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 20 Χιλιάδων Ευρώ και υπήρξε το μόνο αποκούμπι για χιλιάδες προσφυγικές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Την στιγμή μάλιστα που υπήρχε έτοιμος σχεδιασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση για περαιτέρω ανάπτυξη των Κυβερνητικών Οικισμών.
  1. Απουσιάζει οποιαδήποτε συναίσθηση από μέρους της κυβέρνησης της νέας κοινωνικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης και του κουρέματος. Θα ανέμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα αντιλαμβανόταν ότι μια οικογένεια με εισοδήματα κάτω από 30 χιλιάδες ευρώ, δύσκολα εγκρίνεται για δάνειο και άρα θα έπρεπε να τύχει περισσότερης στήριξης. Αντίθετα, η κυβέρνηση αυξάνει την χορηγία σε αυτή την εισοδηματική ομάδα κατά 50% ενώ στην ομάδα με εισοδήματα από 30 μέχρι 45 χιλιάδες ευρώ η χορηγία αυξάνεται κατά 100%. Δεν υπάρχει λογική.
  1. Απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο για να τερματιστεί η αδικία που επέβαλε η ίδια η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ σε βάρος 400 προσφυγικών οικογενειών στις οποίες είχε παραχωρηθεί οικόπεδο σε Συνοικισμό Αυτοστέγασης. Ενώ αυτές οι οικογένειες περιμένουν εδώ και 7 χρόνια τον διαχωρισμό των οικοπέδων τους, ο οποίος καθυστερεί αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση αποφάσισε το 2016 να τερματίσει την οικονομική βοήθεια που θα έπαιρναν στα πλαίσια του συγκεκριμένου σχεδίου.
  1. Απουσιάζει οποιαδήποτε διάθεση των κυβερνώντων να επιλύσουν τον χρόνιο πρόβλημα με τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες που δεν έλαβαν καμιά βοήθεια. Η Επίτροπος Διοικήσεως έχει επανειλημμένα και δημόσια καταθέσει συστάσεις για τη συγκεκριμένη αδικία, αλλά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πράξει οτιδήποτε.
  1. Το 2013 όταν η κυβέρνηση μείωσε την οικονομική χορηγία, επέβαλε και αναδρομική μείωση σε όσους πρόσφυγες είχαν λάβει ένα ποσό από το σύνολο της οικονομικής βοήθειας, για την ανέγερσης της κατοικίας. Συγκεκριμένα, είχε επιβληθεί μείωση κατά 15% στο υπόλοιπο ποσό της χορηγίας. Σήμερα που αυξάνει τις χορηγίες, στερεί από όσους έχουν λάβει έστω 2-3 χιλιάδες ευρώ να επανεξεταστούν στη βάση των νέων κριτηρίων.

Πολλοί πρόσφυγες διερωτώνται γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η αλλαγή των κριτηρίων την ώρα μάλιστα που το ΑΚΕΛ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποδείκνυαν ότι τα σχέδια αυτά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου και στα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κούρεψε την προσφυγική πολιτική για να συσσωρεύσει πλεονάσματα. Επειδή και στην κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ γνώριζαν ότι εάν μείωναν τα κονδύλια για την προσφυγική πολιτική, ο προσφυγικός κόσμος θα αντιδρούσε, το έκαναν πλαγίως με την εφαρμογή τέτοιων κριτηρίων τα οποία καθιστούσαν δύσκολη την αξιοποίηση των στεγαστικών σχεδίων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2014 η Κυβέρνηση απέτυχε να διαθέσει 15 εκατ. Ευρώ ( 37%)  από τα προϋπολογισμένα κονδύλια για τα στεγαστικά προγράμματα. Το 2015, απέτυχε να διαθέσει άλλα 22 εκατ. ευρώ.  ( 58%) . Το 2016 δεν κατάφερε να διαθέσει άλλα 15 εκατ. Ευρώ ( 53%)  και το 2017 άλλα 12 εκατ. Ευρώ ( 43%). Συνολικά, κατά την τετραετία 2014-2017 η Κυβέρνηση «έβαλε στην πάντα» περίπου 64 εκατ. ευρώ και πανηγύριζε για την ικανότητα της να δημιουργεί πλεονάσματα. Το περιβόητο δημοσιονομικό success story της κυβέρνησης επιτεύχθηκε πάνω στις πλάτες και του προσφυγικού κόσμου.

  • Σε όσους αρέσκονται στις συγκρίσεις ας σημειώσουν το εξής: Το 2012, κυβέρνηση των «μηδενικών» κατάφερε να διαθέσει στον προσφυγικό κόσμο 68,7 εκατ. ευρώ από τα 68.8 εκάτ. ευρώ τα οποία ήταν προϋπολογισμένα ως παροχές στέγασης στις Επαρχιακές Διοικήσεις.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θα μπορούσε να είναι ένα τεστ με την ερώτηση «Τι είναι παράξενο στην εικόνα;». Πόσοι από εσάς θα δείτε με την πρώτη ματιά την κίνηση του Πάπα να κλείσει μόνος του την πόρτα του αυτοκινήτου; Σας φαίνεται κοινό; Και όμως δεν είναι, μάλιστα δεν είναι για κανέναν πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Είναι όμως για τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι ένας από τους λόγους που έχει τόσο μεγάλη απήχηση και είναι τόσο αγαπητός. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ήξερες ότι...

Στη Δανία το 2,6% των παιδιών γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα


Τρίτη
29
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Γιορτάζουν : Κυριάκος

1911
Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.
1932
Σεισμική δόνηση ταράζει τη Θεσσαλονίκη.
1941
Ξεκινάει στη Σοβιετική Ένωση η σφαγή του Μπάμπι Γιάρ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 Εβραίοι.
1944
Οι σοβιετικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία.
1950
Απελευθερώνεται η Σεούλ με αμερικανική επέμβαση στην Κορέα (η Σεούλ ελευθερώνεται και παραδίδεται στον Πρόεδρο Σίγκμαν Ρι)
1954
Με συνθήκη δημιουργείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός για πυρηνική έρευνα (CERN).
1970
Ορκίζεται νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του Νάσερ, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Σαντάτ.
1992
Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία
1993
Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
2004
Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy