Από τα μέσα του 2013, το Υπουργείο Εργασίας μαζί με τους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Συναγερμού διαφήμιζαν τη νέα και «πρωτοποριακή» μορφή κοινωνικής πολιτικής που θα εφάρμοζαν στην Κύπρο.
Το ιστορικό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι μια ακόμη επανάληψη της προσέγγισης με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις δραματικές πτυχές όσων περνά ο λαός μας. Κανένας προγραμματισμός και καμία σοβαρή μελέτη. Μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα και πομπώδεις δηλώσεις για να πανηγυρίζουν. Όλες οι ανησυχίες που είχε καταθέσει όλο το προηγούμενο διάστημα το ΑΚΕΛ, έχουν δυστυχώς επαληθευτεί.
Πρώτο: Όταν το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι οι πρόνοιες του συγκεκριμένου σχεδίου θα έχουν ως στόχο την αναδιανομή ενός συγκεκριμένου κονδυλιού από τους φτωχούς στους φτωχότερους δεχόταν σφοδρές κατηγορίες περί λαϊκισμού και δημαγωγίας. Ο προϋπολογισμός όμως ο οποίος έχει κατατεθεί την φετινή χρονιά από το Υπουργείο Εργασίας αποκαλύπτει την πραγματικότητα. Το 2013 ο προϋπολογισμός είχε κατατεθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και περιείχε πίστωση για τους σκοπούς του Δημοσίου Βοηθήματος ύψους 210 εκατ. ευρώ. Με την εισαγωγή του ΕΕΕ, στο σχετικό κονδύλι, πέραν από τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, προστέθηκαν και οι μακροχρόνια άνεργοι. Και ενώ όλοι αναμέναμε ότι αυτό θα συνεπαγόταν αύξηση του κονδυλίου, η πίστωση ανέρχεται στα 208 εκατ. ευρώ.
Δεύτερο: Όταν το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι για τους σκοπούς του ΕΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο ταλαιπωρεί τους πολίτες –την στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση διακηρύττει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας - κατηγορούμασταν ότι δημιουργούμε κλίμα πανικού στην κοινωνία. Η ίδια η Υπουργός λίγες εβδομάδες μετά υποχρεωνόταν να προχωρήσει στην κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου το οποίο έδινε παράταση στην υποβολή αιτήσεων, ενώ τα παράπονα από τους πολίτες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.
Τρίτο: Όταν το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι τα χρονοδιαγράμματα που έθετε η κυβέρνηση δεν αντιστοιχούσαν στο επίπεδο προετοιμασίας του Υπουργείου, η Κυβέρνηση συνέχιζε να επιμένει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταφέρει να εγκρίνει τουλάχιστον όλες τις αιτήσεις των οικογενειών που αποτελούνται από άνεργους και δεν λαμβάνουν άλλο επίδομα. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τον Ιούλη που ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για το ΕΕΕ μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί 16.373 αιτήσεις μακροχρόνια άνεργων εκ των οποίων έχουν εξεταστεί γύρω στις 2.500 και από αυτές έχουν πληρωθεί μόνο οι 640 ενώ στις επόμενες μέρες ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν σε πληρωμή για ακόμη 800 νοικοκυριά.
Τέταρτο: Μπροστά στα αδιέξοδα τα οποία η ίδια η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κατάθεσε νομοσχέδιο στην βουλή το οποίο προνοούσε την αναδρομική πληρωμή του ΕΕΕ. Αυτό όμως έγινε με όρους εξοικονόμησης χρημάτων εφόσον με τον τρόπο που θα γίνει η μάζα του κόσμου θα πληρωθεί για ουσιαστικά μόνο τρείς μήνες την στιγμή που έχουν καταθέσει αίτηση από τα μέσα Ιουλίου. Το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει τροπολογία ώστε η πληρωμή, σε περίπτωση έγκρισης, να γίνεται από την μέρα κατάθεσης της αίτησης. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον μιλάμε για άνεργους, χωρίς καμιά πηγή εισοδήματος για πάνω από 6 μήνες. Επιπλέον αυτά τα χρήματα ήταν από καιρό δεσμευμένα στο Υπουργείο Εργασίας για τους σκοπούς του ΕΕΕ. Δυστυχώς με τις ψήφους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ απορρίφθηκε η τροπολογία του ΑΚΕΛ.
Είναι πλέον φανερό από τα γεγονότα ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα συνεννόησης, συντονισμού και οργάνωσης στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.
Το συγκεκριμένο όμως ζήτημα αναδεικνύει και μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, τη διαφορά στις προτεραιότητες που θέτει ο καθένας από εμάς. Η έγκαιρη (δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα) καταβολή του ΕΕΕ στις οικογένειες που για μήνες δεν έχουν κανένα εισόδημα θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για τους κυβερνώντες και το αρμόδιο Υπουργείο. Καλό θα ήταν να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν θα εύχονται «Καλά Χριστούγεννα» από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Γράφει: Σκεύη Κουκουμά