fbpx

«Η Ανεμώνη της ελπίδας». Της Σκεύης Κουκουμά

anemoniskevikΜια κοινωνική ανάγκη, η στήριξη των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, είχε ανατεθεί από το κράτος εδώ και χρόνια στον εθελοντισμό, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών “Ανεμώνη” που λειτουργεί στον Άγιο Δομέτιο, στη Λευκωσία.

Ένα Κέντρο που με την ουσιαστική στήριξη των κρατικών χορηγιών, επιτέλεσε και επιτελεί ένα αξιοθαύμαστο έργο.

Σήμερα, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τερματισμού λειτουργίας τέτοιων ιδρυμάτων και προγραμμάτων που στηρίζουν άτομα με αναπηρίες, παιδιά, ηλικιωμένους, ή στην περίπτωση της «Ανεμώνης» των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Είμαι της άποψης ότι όσοι εκφράζουν απλώς αγανάκτηση, δυσφορία ή λύπη για τέτοιες εξελίξεις, χωρίς να το συνδέεουν με τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο και στην ΕΕ για τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, φροντίδας, για το ρόλο του κράτους κοκ, τότε περιορίζεται απλώς στη συναισθηματική πτυχή του θέματος. Μια τέτοια προσέγγιση, έχει την αξία της, αν λάβουμε υπόψη τους καιρούς της απάθειας και του ατομικισμού στους οποίους ζούμε. Αλλά δεν είναι καθόλου αρκετή.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη τη συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών του τόπου μας. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επικαλούνται διάφορα προβλήματα ή προσχήματα, ανάλογα με την περίπτωση. Είτε οι υλικές υποδομές δεν είναι κατάλληλες, είτε δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για εξυπηρέτηση στα διάφορα προγράμματα κλπ. Βέβαια όσοι ασχοληθήκαμε με αυτά τα θέματα, έχουμε ακούσει επανειλημμένα να λέγεται ότι ο λόγος που φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αιτητές είναι γιατί οι αιτήσεις στα διάφορα προγράμματα κοινωνικής στήριξης δεν παραλαμβάνονται, ούτε και καταγράφονται ενώ οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν κάποια διαβήματα και ορισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας από τις οικογένειες που έβρισκαν σε αυτά τα προγράμματα ένα τεράστιο αποκούμπι για τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Καμιά ουσιαστική ανταπόκριση ή έστω φαινομενική ευαισθησία δεν φάνηκε από την πλευρά της Πολιτείας. Στην περίπτωση της «Ανεμώνης» όμως, οι αντιδράσεις ήταν πολλαπλάσιες. Για αυτό και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Εμείς χαιρετίζουμε την παρέμβαση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της «Ανεμώνης». Δύσκολα θα έβρισκε κανείς πιο ανάγλητη στάση του κράτους σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως ήταν η αρχική απόφαση για να κλείσει την «Ανεμώνη ».

Παρά το ότι δεν είναι σαφές ακόμα με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα στηριχθεί η «Ανεμώνη», η περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας. Η κοινωνική αντίδραση και η κατακραυγή έφερε αποτέλεσμα. Η πίεση που ένιωσε η Πολιτεία από την κοινωνία αλλά και τη Βουλή, την ανάγκασε να πάρει πίσω τις αρχικές της σκέψεις. Από αυτό το μικρό παράδειγμα, βγαίνουν αβίαστα δύο συμπεράσματα. Πρώτον, η επανάπαυση της κοινωνίας στην ελπίδα ότι Τρόικα και κυβέρνηση «θα μας λυπηθούν» και δεν θα κατεδαφίσουν ολοκληρωτικά την κοινωνική πρόνοια, δεν ευσταθεί. Δεύτερον, η κοινωνική αντίσταση μπορεί να φέρνει αποτελέσματα, να αποτρέπει αντιλαϊκές αποφάσεις, να διεκδικεί μέτρα στήριξης της κοινωνίας και όσων έχουν αυξημένες ανάγκες. Και αν αυτό αρίχσαμε, σιγα σιγά, να το πετυχαίνουμε στα μικρά και στα καθημερινά, θα πρέπει να το πετύχουμε και στα μεγάλα. Στα μεγάλα διακυβεύματα για την κοινωνία, την οικονομία, το μέλλον του τόπου μας.

Γράφει: Σκεύη Κουκουμά


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θα μπορούσε να είναι ένα τεστ με την ερώτηση «Τι είναι παράξενο στην εικόνα;». Πόσοι από εσάς θα δείτε με την πρώτη ματιά την κίνηση του Πάπα να κλείσει μόνος του την πόρτα του αυτοκινήτου; Σας φαίνεται κοινό; Και όμως δεν είναι, μάλιστα δεν είναι για κανέναν πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Είναι όμως για τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι ένας από τους λόγους που έχει τόσο μεγάλη απήχηση και είναι τόσο αγαπητός. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ήξερες ότι...

Στη Δανία το 2,6% των παιδιών γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα


Τρίτη
29
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Γιορτάζουν : Κυριάκος

1911
Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.
1932
Σεισμική δόνηση ταράζει τη Θεσσαλονίκη.
1941
Ξεκινάει στη Σοβιετική Ένωση η σφαγή του Μπάμπι Γιάρ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 Εβραίοι.
1944
Οι σοβιετικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία.
1950
Απελευθερώνεται η Σεούλ με αμερικανική επέμβαση στην Κορέα (η Σεούλ ελευθερώνεται και παραδίδεται στον Πρόεδρο Σίγκμαν Ρι)
1954
Με συνθήκη δημιουργείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός για πυρηνική έρευνα (CERN).
1970
Ορκίζεται νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του Νάσερ, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Σαντάτ.
1992
Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία
1993
Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
2004
Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy