fbpx

14 Αυγούστου 1974. Μια μέρα που μας πληγώνει. Του Σίμου Ιωάννου

14 Αυγούστου 1974. Μια μέρα που μας πληγώνει. Μια μέρα που έμεινε χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μας. Στη ψυχή μας. Ο Αύγουστος του 1974, με βρήκε να υπηρετώ τη στρατιωτική μου θητεία, στο χωριό Αγιος Συμεών της Καρπασιας.

 

Στις 14 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, βρισκόμουν σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο του τάγματος. Δυστυχώς, μετά την κατάρρευση του μετώπου, το τάγμα μας έκανε τη μεγάλη αναδίπλωση από την Καρπασία στις Αγγλισίδες, εγκαταλείποντας την Αμμόχωστο και αφήνοντας και εμάς μόνους, 10 στρατιώτες στο χωριό.

Τελικά, καταφέραμε με ένα μονοκάμπινο αυτοκίνητο Τουρκοκύπριου που βρισκόταν στον Άγιο Συμεών να εγκαταλείψουμε και εμείς μετά από πολλές ώρες το φυλάκιο και να φτάσουμε αργά το βράδυ μέσα στην Αμμόχωστο, πριν προχωρήσουμε για τις Αγγλισίδες όπου βρισκόταν το υπόλοιπο τάγμα.

Εκείνη τη μέρα, αντίκρισα για τελευταία φορά την αγαπημένη μου πόλη. Μόνο που δεν ήταν η Πόλη που εσφυζε από ζωή. Εκείνη τη μέρα, αντίκρισα μια πόλη άδεια, παραδομένη. Μια Πόλη, προδομένη.

Περάσαμε και έξω από το σπίτι μου. Δεν υπήρχε κανένας. Αυτή η τραγική εικόνα είναι μέσα μου χαραγμένη 45 χρόνια.

Στην προσφυγιά τα 19 χρόνια, έγιναν 64. 45 χρόνια όμως μετά, δεν το βάζουμε κάτω. Αντίθετα. Ο πόθος της επιστροφής μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Οι θύμισες της Πόλης μας, τα χρόνια που έζησα στις γειτονιές της Αμμοχώστου, η αγάπη που τρέφω για την Πόλη μας μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα της επιστροφής. #ΚαιΤώραΑμμόχωστος

Ο Δρ. Σίμος Ιωάννου είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χρυσάφια. Θα είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Ο Buddha Dhammakaya Thep Mongkol φτιαγμένος από χαλκό με ύψος 69 μέτρα θα κοιτάζει παράγκες και λαμπερά κτίρια από τον ναό Wat Paknam Bhasicharoen της Μπανκόγκ φτιαγμένος αποκλειστικά από δωρεές. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο τυπώνονται κάθε χρόνο περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
11
Ιουλίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών

Γιορτάζουν : Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, Όλγα

1536
Πεθαίνει ο Δεσιδέριος Eρασμος. Φιλόλογος και ανθρωπιστής, πολέμησε κάθε απόλυτο, καυτηρίασε εστεμμένους και κληρικούς και αφοσιώθηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση του πνεύματος από τις προκαταλήψεις και τους δογματισμούς. Αριστουργήματα ύφους στη λατινική γλώσσα είναι τα έργα του «Mωρίας εγκώμιο» και «Συνομιλίες». Θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση. Γεννήθηκε στο Pότερνταμ της Oλλανδίας το 1467.
1767
Γεννιέται ο Tζον Kουίνσι Άνταμς, Aμερικανός πολιτικός. Έγινε o έκτος πρόεδρος των HΠA από το 1825 και ο μοναδικός έως το 2000 γιος προηγούμενου προέδρου: O πατέρας του, Tζον Aνταμς, ήταν o δεύτερος πρόεδρος το 1797. O πατέρας πέθανε το 1826, ο γιος το 1848.
1865
Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ απολύει τον υπουργό Νεκέρ.
1921
H Mογγολία διακηρύσσει την ανεξαρτησία της ως Λαϊκή Δημοκρατία.
2006
Μουσουλμάνοι του Kασμίρ ανατινάσσουν επτά βαγόνια πρώτης θέσης ισάριθμων συρμών στη Bομβάη. Oι νεκροί ξεπερνούν τους διακόσιους και οι τραυματίες τους εξακόσιους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy