fbpx

14 Αυγούστου 1974. Μια μέρα που μας πληγώνει. Του Σίμου Ιωάννου

14 Αυγούστου 1974. Μια μέρα που μας πληγώνει. Μια μέρα που έμεινε χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μας. Στη ψυχή μας. Ο Αύγουστος του 1974, με βρήκε να υπηρετώ τη στρατιωτική μου θητεία, στο χωριό Αγιος Συμεών της Καρπασιας.

 

Στις 14 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, βρισκόμουν σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο του τάγματος. Δυστυχώς, μετά την κατάρρευση του μετώπου, το τάγμα μας έκανε τη μεγάλη αναδίπλωση από την Καρπασία στις Αγγλισίδες, εγκαταλείποντας την Αμμόχωστο και αφήνοντας και εμάς μόνους, 10 στρατιώτες στο χωριό.

Τελικά, καταφέραμε με ένα μονοκάμπινο αυτοκίνητο Τουρκοκύπριου που βρισκόταν στον Άγιο Συμεών να εγκαταλείψουμε και εμείς μετά από πολλές ώρες το φυλάκιο και να φτάσουμε αργά το βράδυ μέσα στην Αμμόχωστο, πριν προχωρήσουμε για τις Αγγλισίδες όπου βρισκόταν το υπόλοιπο τάγμα.

Εκείνη τη μέρα, αντίκρισα για τελευταία φορά την αγαπημένη μου πόλη. Μόνο που δεν ήταν η Πόλη που εσφυζε από ζωή. Εκείνη τη μέρα, αντίκρισα μια πόλη άδεια, παραδομένη. Μια Πόλη, προδομένη.

Περάσαμε και έξω από το σπίτι μου. Δεν υπήρχε κανένας. Αυτή η τραγική εικόνα είναι μέσα μου χαραγμένη 45 χρόνια.

Στην προσφυγιά τα 19 χρόνια, έγιναν 64. 45 χρόνια όμως μετά, δεν το βάζουμε κάτω. Αντίθετα. Ο πόθος της επιστροφής μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Οι θύμισες της Πόλης μας, τα χρόνια που έζησα στις γειτονιές της Αμμοχώστου, η αγάπη που τρέφω για την Πόλη μας μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα της επιστροφής. #ΚαιΤώραΑμμόχωστος

Ο Δρ. Σίμος Ιωάννου είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Κορωνοϊός ή όχι, τα Χριστούγεννα θα γίνουν. Ετσι η κινεζική εργατική μηχανή δουλεύει εδώ και μήνες για να είναι έτοιμα τα στολίδια που θα μοιραστούν σχεδόν παντού στην υφήλιο με μια νέα επίκαιρη πινελιά. Αρκετούς Μαύρους Αγιους Βασίληδες. REUTERS/Aly Song

Ήξερες ότι...

Η παλιότερη τοιχογραφία βρέθηκε στην Ιταλία και είναι ηλικίας 35.000 ετών. Αναπαριστά δύο ζώα κι έναν άνθρωπο που φορά μάσκα...

Σήμερα


Πέμπτη
24
Σεπτεμβρίου
2020

Γιορτάζουν : Θέκλα, Κόπρος, Κόπρις, Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Περσεφόνη, Πέρσης, Πέρσα, Πέρση

1664
Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
1852
Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
1869
Σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η "Μαύρη Παρασκευή".
1908
Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1939
Η Ιαπωνία απελαύνει ένα εκατομμύριο Κινέζους.
1948
Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.
1957
Εγκαινιάζεται στη Βαρκελόνη το στάδιο Καμπ Νου, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.
1993
Ενθρονίζεται ο Πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ στην Καμπότζη. Η χώρα αποκτά Σύνταγμα.
2000
Σε δημοψήφισμα στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη μείωση της θητείας του Προέδρου από 7 σε 5 έτη με 73,5% υπέρ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy