fbpx

Στερεότυπες αντιλήψεις στο Κυπριακό. Της Σάβιας Ορφανίδου

rosie the riveterΓια να έχουμε μέλλον σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να αποδομήσουμε τις πιο στερεότυπες αντιλήψεις που μας καλλιεργήθηκαν εδώ και δεκαετίες για το κυπριακό.

Λέμε ότι στην Τουρκία βρίσκεται το κλειδί της λύσης και δεν την εμπιστευόμαστε. Και όχι αδίκως. Εάν η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια ήθελε λύση, θα την είχαμε. Σήμερα όμως, οι εξελίξεις στη γύρω περιοχή ενδεχομένως να συνηγορούν στο ότι η Τουρκία μπορεί και να θέλει επιτέλους λύση. Η Τουρκία έχει πολλά ανοικτά μέτωπα: Ισλαμικό κράτος, Κουρδικό, Ιράν. Δυστυχώς, η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων του Νταβούτογλου δεν αποδίδει μέχρι στιγμής. Συνεπώς, με τόσα σοβαρά άλυτα προβλήματα στην περιοχή, γιατί να συμφέρει στην Τουρκία να κρατά ακόμη ένα; Από την άλλη, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας φαίνεται να συμβαδίζουν με τα δικά μας. Και όχι τυχαία. Δεν μας αγάπησε ξαφνικά η Τουρκία. Όμως σίγουρα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή, οι οποίοι θα προσφέρουν μια ενδεχομένως πιο φτηνή εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδότησης της ΕΕ από χώρες της περιοχής. Η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί μία από τις δέκα πιο μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως μέχρι το 2020. Για να το πετύχει αυτό, η συμμετοχή της σε αυτούς τους περιφεριακούς σχεδιασμούς είναι κάτι περισσότερο από αδήριτη ανάγκη.

Λέμε ότι όλοι θέλουμε λύση αλλά δεν ξέρουμε ποια λύση θέλουμε. Ακόμη ένα τετριμμένο επιχείρημα που δεν στέκει. Όλες οι συμφωνίες κορυφής και όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1977 μέχρι σήμερα, προκρίνουν ως μορφή λύσης τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η πολιτική ισότητα και ο συνεταιρισμός με τους ΤΚ πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα του 1960. Συνεπώς, καιρός να προσπεράσουμε τα αυτονόητα και να κάνουμε ένα νηφάλιο διάλογο αναφορικά με το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η μορφή λύσης, και κατά πόσο θέλουμε ένα κεντρικό ομόσπονδο κράτος ή μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για αυτό το θέμα είναι νευραλγικής σημασίας.

Λένε κάποιοι ότι με τη λύση του κυπριακού θα καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρώτον, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει λύση είναι μέσω της μετεξέλιξης της ΚΔ σε ομόσπονδο κράτος, καθώς η ΚΔ θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και των ΗΕ. Δεύτερον, θα απαγορεύεται ρητώς οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης. Τρίτον, δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό! Και η Ρωσία δημιουργήθηκε μέσα από μια Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία επανενώθηκε μετά από χρόνια ψυχρού πολέμου. Και τέταρτον και πιο σημαντικό, δεν υπάρχει λογική στο να θέλουν οι ΤΚ να δημιουργήσουν πρόβλημα μετά τη λύση. Η τουρκική επέμβαση το 1974 δεν οδήγησε στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αντίθετα για δεκαετίες οι ΤΚ υπέφεραν λόγω υπό-ανάπτυξης και πατροναρίσματος από την Τουρκία.

Δεν θέλουμε Τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Και καλά κάνουμε. Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον όποιον ΕΚ ηγέτη να θέσει ενώπιον του λαού σχέδιο με αυτά τα χαρακτηριστικά. Και είμαι βέβαιη ότι δεν θα το πράξει. Αλλά ξεχνάμε κάτι. Το 1963, δώσαμε εύλογους λόγους στους ΤΚ να μην μας εμπιστεύονται. Συνεπώς, θα πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές. Θα πρέπει να καταστεί σαφές και στην Τουρκία ότι εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα δεν αρμόζουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας πριν λίγους μήνες ότι αυτά τα θέματα είναι στο χέρι των ΤΚ, ενδεχομένως να διευκολύνει την όλη διαπραγμάτευση του θέματος.

Κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό. Βεβαίως και όλοι μας θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι σχέδιο θα τεθεί ενώπιον μας. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το όλο θέμα με σοβαρότητα, ρεαλισμό και συγκρατημένη αισιοδοξία. Υπάρχει φυσικά μια ειδοποιός διαφορά στο να λες περίμενε να δούμε, αλλά την ίδια ώρα να κρατάς δύο σχοινιά μπας και δεν λυθεί το κυπριακό, από το να λες περίμενε να δούμε αλλά να εργάζεσαι καθημερινώς με θετική προσέγγιση προς το ενδεχόμενο της λύσης. Είμαι υπέρμαχος της δεύτερης προσέγγισης. Για εμένα δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση, νοιώθω ότι πλέον θα μπει και η ταφόπλακα σε αυτό που ονομάζουμε όραμα της επανένωσης. 

Γράφει: Σάβια Όρφανίδου

Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Κυριακή
25
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Βαρθολομαίος, Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη

1835
Η εφημερίδα The New York Sun αρχίζει να δημοσιεύει, σαν φάρσα, μία σειρά έξι κειμένων τα οποία μιλούν για τη ζωή στη Σελήνη.
1898
Οι Τούρκοι σφάζουν 700 Έλληνες και 15 Άγγλους στο Ηράκλειο Κρήτης.
1914
Διχασμός στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.
1921
Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την από 1917 εμπόλεμη κατάσταση.
1939
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει επίθεση κατά της Πολωνίας.
1944
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από τους Ναζί.
1980
Η Microsoft ανακοινώνει την έκδοση του Unix, Xenix.
1993
Στο Τόγκο, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Αφρικής (στην εξουσία από το 1967), Νασίγκμπε Εγιαντέμα, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές για πολλοστή φορά
2007
Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy