Περήφανη που στέκομαι δίπλα σας. Της Ρένας Χόπλαρου


 

ledra palace 1

Το 2010 η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε κομβική σύσταση προς τα κράτη μέλη σχετικά για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για καταπολέμηση των διακρίσεων βάση σεξουαλικού προσανατολισμού και φυλετικής ταυτότητας. 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι δεσμευμένο να προωθεί και να διασφαλίζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου και να καταπολεμά τη διάκριση και τη βία ενάντια στους ΛΟΑΤ.

Οι διακρίσεις είναι επίμονες και διάχυτες – συμπεριλαμβανομένου της ποινικοποίησης, της περιθωριοποίησης, του κοινωνικού αποκλεισμού και της βίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρέχει υποστήριξη προς τα κράτη μέλη με την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την οργάνωση δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων για την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές που ασχολούνται με τα ζητήματα των ΛΟΑΤ, παρέχοντας υποστήριξη και ενδυνάμωση των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο οποιασδήποτε διάκρισης. Η φιλία, ο έρωτας, η αγάπη, τα συναισθήματα μεταξύ δύο ανθρώπων, αυτά τα ευγενέστερα των συναισθημάτων, δεν μπορούν να είναι κατακριτέα και να αποτελούν σημείο διάκρισης.

Η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους ανθρώπους πέραν διακρίσεων είναι κομβική απόφαση που καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μιας κοινωνίας.

Εξάλλου έρευνες που αναζήτησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών εκείνων που αναπτύσσονται ταχύτερα, είτε στο εσωτερικό μιας χώρας, είτε μιας ευρύτερης περιφέρειας, είτε σε επίπεδο πλανήτη, διαπιστώνουν ότι οι περιοχές αυτές ξεχωρίζουν γιατί συγκεντρώνουν τρία βασικά στοιχεία, τα ‘’threeTs: Talent, Technology, Tolerance’’ δηλαδή Ταλέντο, Τεχνολογία και Ανοχή στη διαφορετικότητα.

Παρότι γνωρίζω ότι τέτοια θέματα γεννούν συγκρούσεις, αναμένω από την κοινωνία μας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παρουσιαστεί έτοιμη να συζητήσει τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης, για όλους, των ομόφυλων ζευγαριών συμπεριλαμβανομένων.

Πολλοί ίσως να πουν ότι εν όψει της κρίσης ίσως να μην είναι η κατάλληλη στιγμή. Θα έλεγα ότι ιδιαίτερα λόγω της κρίσης πρέπει να σταθούμε υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει παρατηρηθεί ότι οι κοινωνίες υπό ανάλογες συνθήκες έχουν την τάση να οπισθοδρομούν σε συντηρητικές ή/και ολοκληρωτικές στάσεις και αντιλήψεις. Οι ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες όμως έχουμε καθήκον να εργαστούμε ενάντια σε τέτοιες εξελίξεις. Προτάσσω μια ανοιχτή κοινωνία από εκείνη που φοβάται να αλλάξει προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των ατομικών δικαιωμάτων.

Ο δρόμος για μια ανοιχτή κοινωνία ξεκινά από εμάς. Η αλλαγή ξεκινά πάντα από εμάς. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους. Δεν μπορούμε να καθόμαστε στον καναπέ μας και μόνο να κρίνουμε ή να αδιαφορούμε. Οποιαδήποτε, μικρή έστω, προσπάθεια συμβάλλει. Πολύ περισσότερο όταν η κοινωνία σιωπά. Πολύ περισσότερο όταν εμείς δεν τολμάμε να υπογράψουμε με το όνομά μας όσα υποστηρίζουμε. Για αυτό είμαι εδώ σήμερα μαζί σας. Είμαι περήφανη που στέκομαι δίπλα σας. Γιατί έτσι ορίζουμε μαζί το πιο βασικό συστατικό της δημοκρατίας μας: εάν ένας μας χάσει ένα δικαίωμα, το χάνουμε όλοι μας".

Γράφει: Ρένα Χόπλαρου

Μέλος της Πρωτοβουλίας «Μένουμε Ευρώπη»

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy