ΡΙΚ: Τσαλακωμένη δεοντολογία… Του Φοίβου Νικολαΐδη


 

98798754r44345bbbyt4564

Σχόλια στη συνέντευξη Γ. Τσαλακού στο Φιλελεύθερο

 

Αναφέρομαι στη συνέντευξη του προέδρου του ΡΙΚ Γιώργου Τσαλακού στην εφημερίδα σας (9/2/2014) και θέλω, να σχολιάσω ορισμένα σημεία, σε συνάρτηση με την ανοικτή πρόσκληση για το «Τι ΡΙΚ θέλουν οι πολίτες».

Αντιπαρέρχομαι το μηδενισμό, του έργου που επιτελέστηκε από το προηγούμενο δ.σ. το οποίο κατά γενική ομολογία εργάστηκε με σοβαρότητα, για το καλώς νοούμενο συμφέρον του Ιδρύματος. Λάθη και παραλήψεις έγιναν, όπως συμβαίνει σε κάθε ζώντα οργανισμό. Το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε είναι καταγραμμένο στο Πενταετές Πρόγραμμα Δράσης, με κορυφαίο τον «Κώδικα Διακυβέρνησης ΡΙΚ», μοναδικό από όλους τους άλλους δημόσιους οργανισμούς. Ως επίσης, του έργου που επιτέλεσε η διευθυντική ομάδα και το προσωπικό γενικά.

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό του 2014 δεν είναι ελλειμματικός όπως λανθασμένα αναφέρεται, αλλά είχε μειωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το προηγούμενο δ.σ. (με τα εναπομείναντα τέσσερα μέλη και το νέο πρόεδρο) διαβουλευόταν με το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι και το Δεκέμβριο που παύθηκε. Όμως, γιατί άραγε, ακόμη δεν εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός;

Να σημειωθεί εμφαντικά, ότι το 2009 η κρατική χορηγία ήταν της τάξης των €37 εκ. και μειώθηκε σταδιακά στα €26 εκ. το 2013 (παρόλα τα πρόσθετα κονδύλια ένεκα προεδρίας της Ε.Ε. το 2012).

Δεν απολαμβάνει κανένα παχυλό μισθό διακηρύττει ο πρόεδρος του ΡΙΚ. Μα, χρόνια τώρα κανένας πρόεδρος και κανένα μέλος του δ.σ. του δεν απολάμβανε οποιαδήποτε αμοιβή εκτός από την πάγια αντιμισθία των €54 για κάθε συνεδρία.

Στη σημαντική και ουσιώδη ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων ως διευθυντή ΜΜΕ (εφημερίδας) και επικεφαλής της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δεν δόθηκε οποιαδήποτε απάντηση, παρόλο, που όπως είπε, διάβασε με πολύ σεβασμό τις απόψεις που διατυπώθηκαν! Έλα, όμως που δεν είναι θέμα απόψεων, αλλά ουσιώδες θέμα αρχής. Ιδιαίτερα, δε για τη δημοσιογραφία η δεοντολογία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το σοβαρό θέμα σύγκρουσης συμφερόντων δημιουργεί ένα τεράστιο βαρίδι για το Ίδρυμα με ότι σημαίνει και με ότι δημιουργεί αυτό. Τι στ΄αλήθεια λέει η Αρχή Διερεύνησης περί Ασυμβίβαστου εν προκειμένω;

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του ΡΙΚ έκανε ειδική αναφορά στη διαχείριση, του Ταμείου Συντάξεων του ΡΙΚ. Σε μια εποχή που συζητιούνται οι ατασθαλίες που έγιναν στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ, ο τρόπος που παρουσιάστηκε ήταν προφανής… Όμως, έπρεπε, να τηρείται η δεοντολογία.

Το αναλογιστικό έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων του ΡΙΚ άρχισε να δημιουργείται από την εποχή της ίδρυσης του στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Με την πάροδο του χρόνου το έλλειμμα διογκώθηκε και έφτασε στα €93 εκ.

Τέλος, η αναφορά για το Γιώργο Ρωμαίο παρουσιάζεται ως μισή αλήθεια κι αυτή παραποιημένη. Δεν υπήρξε πρόεδρος της ΕΡΤ,  αλλά, διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ ως Γενικός Διευθυντής της το 1981-1984.

Όταν, όμως αναφέρεται ότι «ανέλαβε» την ΕΡΤ… εύλογα ο αναγνώστης υποθέτει, ότι «ανέλαβε» ως πρόεδρος… και άρα οι συνειρμοί κατευθύνονται αλλού… Έστω, όμως και έτσι. Γιατί ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος δεν έσωσε την ΕΡΤ; Αντίθετα, την περίοδο εκείνη η ΕΡΤ είχε μετατραπεί σε κομματικό τσιφλίκι.

Στη δεκαετία του 80 λοιπόν στην Ελλάδα, μας παραπέμπει ο Τσαλακός, τότε που του έγινε η πρόταση να πάει στην ΕΡΤ… Όταν στην ΕΡΤ, ειρήσθω εν παρόδω, προσλαμβάνονταν αποκλειστικά οι ημέτεροι πρασινοφρουροί… Τότε, που κάθε έννοια δεοντολογίας είχε γίνει σκόνη και θρύψαλα, με τελική κατάληξη το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013.

Δεν χωράει συζήτηση ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση του ΡΙΚ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω πορεία του. Ας ευχηθούμε, ότι δεν θα αποτελέσουν το πρόσχημα, για να πληγεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση προς όφελος αδηφάγων συμφερόντων και αντιδεοντολογικών σκοπιμοτήτων.

Γιατί, τελικά, είναι το κίνητρο που δίνει χαρακτήρα  στα λόγια και προπάντων στις πράξεις μας… Και αυτό είναι κορυφαίο θέμα δεοντολογίας και ηθικής τάξης.

Γράφει: Φοίβος Νικολαίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy