Ανευθυνότητα το κλείσιμο όλων των Σχολείων στη Λεμεσό. Του Πέτρου Κλεάνθους


Εντελώς αναπάντεχα, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του την Παρασκευή 12 Μαρτίου αποφάσισε το κλείσιμο όλων ανεξαίρετα των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού. Η απόφαση αυτή είναι εντελώς παράλογη και επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα.

 

Γράφει: Πέτρος Κλεάνθους*

Ο λόγος της συγκεκριμένης απόφασης δεν ήταν η επιδημιολογική κατάσταση αλλά η ανικανότητα της Κυβέρνησης να στελεχώσει με αντικαταστάτες, τα σχολεία εκείνα όπου ορισμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι  γιατί είναι κρούσματα ή στενές επαφές κρουσμάτων. Κλείνουν δηλαδή αδικαιολόγητα ένα μεγάλο αριθμό σχολείων τόσο της πόλης όσο και απομακρυσμένων περιοχών στα οποία δεν υπάρχει κανένα κρούσμα, ούτε μαθητή ούτε δασκάλου γιατί είναι ανίκανοι να χειριστούν το πρόβλημα εκεί που υπάρχει.

Η τακτική της Κυβέρνησης να κλείνει τα σχολεία με διατάγματα της στιγμής, πρέπει να σταματήσει και πρέπει να βρει σθεναρή αντίσταση. Συνιστά βίαιη συμπεριφορά έναντι των παιδιών καθώς επίσης προκαλεί σοβαρά κενά στη μάθηση που δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν ποτέ. Επιπρόσθετα το κλείσιμο μια ολόκληρης Επαρχίας δημιουργεί ανομοιομορφία στην κάλυψη της διδακταίας ύλης. Ούτε η σύγχρονη εκπαίδευση με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, για τις τάξεις του Γυμνασίου και τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού λειτουργεί αποτελεσματικά, ούτε η ασύγχρονη για τις μικρές του Δημοτικού. Για να λειτουργήσει αυτή η κατάσταση, όσο μπορεί να λειτουργήσει, οι γονείς αναγκάζονται να εκτελέσουν ρόλο εκπαιδευτικού χωρίς να έχουν όλοι την ικανότητα και το χρόνο να το κάνουν. Είναι, επίσης υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο σπίτι και να μην εργάζονται, την ίδια στιγμή που το κράτος καθυστερεί να τους πληρώσει προηγούμενα επιδόματα.

Δεν υποτιμώ ότι σε ορισμένα σχολεία, ειδικά στη Λεμεσό, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κρουσμάτων και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σε αυτά  τα σχολεία αλλά και κάθε σχολείο σε όλη την Κύπρο όπου υπάρχει ή θα υπάρξει πρόβλημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα για το πότε κλείνουν τάξεις ή το σχολείο ολόκληρο και για το ποιοι μένουν στο σπίτι και για πόσο διάστημα. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να βρει λύσεις για τη στελέχωση με πρώτη και καλύτερη την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τους μόνιμους και έκτακτους εκπαιδευτικούς.

Από την έναρξη της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο μέχρι και σήμερα, η Κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να ενώσει τα θρανία με κομμάτια ξύλου. Ούτε μονά θρανία δεν φρόντισαν να φτιάξουν εδώ και ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή που τα φροντιστήρια μπορούν να λειτουργούν δια ζώσης, έχουν αξιοποιήσει την τεχνολογία για αποτελεσματική εξ αποστάσεως αλλά και υβριδική εκπαίδευση, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει για τα Δημόσια Σχολεία και για αυτό τα κλείνει όποτε θυμηθεί αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Ανεύθυνο και εγκληματικό είναι επίσης ότι η απόφαση για κλείσιμο των Σχολείων λήφθηκε την ώρα της λήξης των μαθημάτων και δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα ούτε οι εκπαιδευτικοί ούτε οι μαθητές. Πώς να εξηγήσεις τον παραλογισμό των κυβερνόντων στα παιδιά, ότι θα πρέπει να μείνουν σπίτι, χωρίς να έχει το σχολείο του πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα μπορούν να κυκλοφορούν σε χώρους μαζικών συναθροίσεων;

Οι Ομοσπονδίες των Συνδέσμων Γονέων προωθούν ήδη αιτήματα για ανάκληση της απόφασης κλεισίματος των σχολείων σε οριζόντια βάση και ορθολογιστικό χειρισμό των Σχολείων όπου υπάρχει πρόβλημα. Η Κυβέρνηση ας μη χρησιμοποιήσει, ως άλλοθι της μαζικές συγκεντρώσεις κόσμου τη μέρα των καρναβαλιών για να επιμείνει στη θέση της και να προσδώσει λαϊκή νομιμοποίηση στους παραλογισμούς της. Το γεγονός ότι πολλοί δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και τους περιορισμούς, δεν πρέπει να είναι τιμωρία για τους υπόλοιπους. Η παραβίαση των περιορισμών, ειδικά σε πολυσύχναστους και δημόσιους χώρους είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και όπως φαίνεται είτε δεν μπορεί να τη διαχειριστεί είτε την επιτρέπει για να μπορεί να τη χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τις παράλογες αποφάσεις της.

*Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy