fbpx

Να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Του Πέτρου Κλεάνθους


Το ποδόσφαιρο επιβάλλεται να αρχίσει σιγά-σιγά να ξαναβρήσκει τον πραγματικό του χαρακτήρα, αφού οι συνθήκες το επιτρέπουν.

 

Η έναρξη των play offs θα ήταν βάσιμο να ξαναβρεί τους φιλάθλους στα γήπεδα, με σωστές ρυθμίσεις εκ μέρους των αρμοδίων και με υπευθυνότητα εκ μέρους των φιλάθλων.

Ας θυμηθούμε ότι τα γήπεδα παραμένουν κλειστά για το κοινό από τις 22 Οκτωβρίου κατόπιν σχετικού διατάγματος που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας. Έκτοτε οι αγώνες διεξάγονται χωρίς θεατές, οι αθλητές αγωνίζονται σε βουβό περιβάλλον και οι χιλιάδες λάτρεις του ποδοσφαίρου περιορίζονται να παρακολουθούν το αγαπημένο τους άθλημα από την τηλεόραση.

Στην παρούσα φάση τα δεδομένα της πανδημίας έχουν διαφοροποιηθεί. Πρώτα και κύρια, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων καθώς και αυτός των νοσηλευμένων παρουσιάζει πτωτική πορεία. Κατά δεύτερο λόγο, η ευρεία αξιοποίηση των rapid test διαμορφώνει μια καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού. Επιπρόσθετα, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων γίνεται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τον Οκτώβριο όπου η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Δεν μπορεί επίσης να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι η κουλτούρα της αυτόβουλης χρήσης των μέτρων ατομικής προστασίας έχει εμπεδωθεί περισσότερο στις συνειδήσεις των πολιτών και κατά συνέπεια των φιλάθλων. Θα πρέπει, ακόμα, να συνυπολιγιστεί ότι τα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι ανοικτοί χώροι και δεν προκύπτει πρόβλημα εξαερισμού.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την περίπτωση του Τσιρείου. Η κάθε κερκίδα του σταδίου της Λεμεσού, αποτελείται από 28 ξεχωριστά τμήματα που χωρίζονται μεταξύ τους από διαχωριστικούς διαδρόμους. Κάθε τμήμα αποτελείται από περίπου 250 καθίσματα. Αν η επιστροφή των φιλάθλων ξεκινήσει με τη δυνατότητα παρουσίας στο 25% της πληρότητας των σταδίων, τότε θα μπορούν σε κάθε τμήμα να καθίσουν λίγο περισσότερα από 60 άτομα με σχετικές αποστάσεις που ισοδυναμούν σε 1 φίλαθλο για κάθε 4 καθίσματα. Ως εκ τούτου, σε κάθε αγώνα θα μπορούν και στις δύο κερκίδες να παρευρεθούν περίπου 3500 χιλιάδες θεατές. Με τον ίδιο τρόπο, στο ΓΣΠ θα μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα 5000 θεατές.

Παρόλα αυτά, η επιστροφή των φιλάθλων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα και στη βάση της ίδια λογικής που έχουν ήδη ανοίξει ορισμένοι τομείς που επιτρέπουν την παρουσία κοινού. Η ρύθμιση του χρόνου προσέλευσης, η ροή εισόδου στα στάδια, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων είναι ορισμένα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, τουλάχιστο στην αρχική φάση.

Η επιστροφή των φιλάθλων μπορεί να γίνει και είναι αναγκαία τόσο για τους φίλους του ποδοσφαίρου όσο και για τους αθλητές.

*Ο  Πέτρος Κλεάνθους είναι Υποψήφιος Βουλευτής του ΑΚΕΛ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ για την Επαρχία Λεμεσού

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θαυματουργή θεωρούν στην Ινδονησία την μαύρη άμμο. Ετσι η εικονιζόμενη Rumiati, 65 ετών κάθεται για ώρα αφού την θάψουν οι συγγενείς της για να γιατρευτεί καθώς σύμφωνα με την «τοπική ιατρική» γιατρεύει εγκεφαλικά και υπέρταση. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK

Ήξερες ότι...

Η πρώτη νησίδα ασφαλείας σε δρόμο κατασκευάστηκε με δικά του έξοδα από τον Συνταγματάρχη Pierrepoint, έξω από τη λέσχη του στο Λονδίνο. Σκοτώθηκε, στην προσπάθειά του να περάσει τη νησίδα.

Σήμερα


Δευτέρα
1
Μαρτίου
2021

Γιορτάζουν : Ευδοκία, Εύη, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Παράσχος, Πάρης, Πάρις, Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα

1582
Θεσπίζεται το Γρηγοριανό ημερολόγιο από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ.
1821
Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχίζει την πορεία του προς τη Βλαχία αφού ενώθηκε με τα τμήματα του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Φαρμάκη και πολλών Ελλήνων εθελοντών.
1823
Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου 1923 ονομάζεται 1η Μαρτίου.
1959
Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο, όπου τον υποδέχονται με ενθουσιασμό.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy