Χάρτες και επιστροφές. Του Πάνου Λοΐζου Παρρά

map23Ακούσαμε ήδη και θα ακούσουμε πολλά τις επόμενες μέρες, για χάρτες, επιστροφές εδαφών, για πόλεις και χωριά, που επιστρέφονται δεν επιστρέφονται.

Λοιπόν με ενοχλεί αφάνταστα όταν ακούω για επιστροφή εδαφών. Αν επιτευχθεί συμφωνία, η μόνη επιστροφή που θα γιορτάσουμε, είναι η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ της κατεχόμενης Κύπρου υπό την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την Ομοσπονδιακή πλέον δομή της, η Κυπριακή Δημοκρατία, θα έχει ΞΑΝΑ υπό τον πλήρη έλεγχό της ΟΛΗ την επικράτεια του νησιού.

Αυτό που ενδεχομένως έχει σημασία να συζητήσουμε, είναι για τον αριθμό των προσφύγων, στους οποίους δεν θα δοθεί η θεραπεία της αποζημίωσης ή αντικατάστασης αλλά θα τους δίνετε το δικαίωμα να πάρουν πίσω την ίδια τους την περιουσία. Έχω μάθει όμως τόσα χρόνια, όταν ψελλίζω την λέξη πρόσφυγας, να εννοώ τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους. Και επειδή έχει αρχίσει ήδη η μουρμούρα, για το αν θα χρειαστεί να παραδώσουμε σπίτια και περιουσίες σε Τουρκοκύπριους που βρίσκονται στις "δικές" μας περιοχές, χρήστες των οποίων είναι εδώ και δεκαετίες Ελληνοκύπριοι, θα ήταν καλό να αναλογιζόμαστε ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας το έχουν όλοι οι πρόσφυγες, έχει ήδη αναγνωριστεί, αλλά η επιστροφή αυτούσιας της περιουσίας τους δεν είναι τόσο απλό ζήτημα.

Πριν διερωτηθείς αν θα σου δώσουν πίσω το κατεχόμενο σήμερα σπίτι σου, ρώτα τον εαυτό σου: Είσαι στ΄ αλήθεια έτοιμος να παραδώσεις το σπίτι που μεγάλωσες το οποίο κάλλιστα μπορεί να ανήκει σε Τουρκοκύπριους. Τι θα έκανε ο γείτονάς σου, οι συγγενείς σου σε μια τέτοια περίπτωση; Ρώτα επίσης τον εαυτό σου και τους γύρω σου, είμαστε έτοιμοι άραγε να παραδώσουμε την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού, που σήμερα αξίζει εκατομμύρια. Θα δίναμε πίσω άραγε την παραλιακή περιοχή Μουτταγιάκας όπου φυτρώνουν μέρα με τη μέρα βίλλες εκατομμυρίων; Αν όχι, τότε κάποια άλλη περιουσία, (πιθανότατα ελληνοκυπριακή) θα πρέπει να δοθεί στον Τουρκοκύπριο καθώς δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη Λεμεσό, στο σπίτι του.

Επομένως πριν αρχίσουμε να συζητάμε περί επιστροφής εδαφών και ανθρώπων, ας λάβουμε υπόψη μας ότι δεδομένης της αναγνώρισης του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας σε όλη την επικράτεια, η χώρα θα ανήκει ΞΑΝΑ σε όλους μας. Κάτι που χωρίς λύση, μόνο με θαύμα μπορεί να γίνει και προσωπικά σε θαύματα, δεν εναποθέτω ελπίδα καμιά.

Άντε με το καλό, λύση!

Γράφει:  Πάνος Λοΐζου Παρράς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy