Η γνώση, άμυνα! Του Πάνου Λοΐζου Παρρά

knowleparasΜολονότι φημολογείται έντονα ότι οδεύουμε προς λύση, η αλήθεια είναι πως μέχρι ετούτη την ώρα δεν υπάρχει προς συζήτηση τίποτα χειροπιαστό και ολοκληρωμένο.

Οι όποιες διαρροές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται να προστεθούν σε παρεμφερείς αυτούσιες δηλώσεις-ανακοινώσεις του Προέδρου τις Δημοκρατίας, όπως αντίστοιχα και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Είναι γενικά παραδεχτό ότι οι δηλώσεις αυτές επιδέχονται συχνά ποικίλων ερμηνειών ή προκαλούν αναπόφευκτα επιπρόσθετα ερωτηματικά στους πολίτες. Το πρόβλημα εντείνεται από τις ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές διαρροές. Συνδυαστικά όλα αυτά, παρέχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς αυθαίρετες αναγνώσεις επί του θέματος.

Κοντολογίς λοιπόν, θα ήταν συνετό και έντιμο να περιοριστεί αποτελεσματικά η μονοδιάστατη πληροφόρηση διαμέσου των μέσων ενημέρωσης, παραδοσιακών ή μη. Η άρση της εμπιστοσύνης του κύπριου πολίτη προς τους παραδοσιακούς και σύγχρονους διαύλους ενημέρωσης, γεννά την ανάγκη σύστασης πρωτογενών πηγών, απ’ όπου όποια καχυποψία θα ξεδιαλύνεται άμεσα.

Το Προεδρείο της Δημοκρατίας φέρει την πρωταρχική ευθύνη να προχωρήσει στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου έγκυρης ενημέρωσης του κοινού. Έγκαιρα θα πρέπει να συσταθεί μια ομάδα επικοινωνίας η οποία να είναι σε θέση να υπερκαλύψει το κενό ενημέρωσης, μεταφέροντας συντεταγμένα τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στη δημοσιότητα. Να κατέβουν οι εξελίξεις σε κάθε γωνιά του νησιού. Αυτός είναι ο στόχος.

Το πιο πάνω δεν θα πρέπει να εκληφθεί απλώς ως απάντηση στις παρερμηνείες που επιτηδευμένα επινοούνται, αλλά να τεθεί ως ασπίδα προστασίας της αλήθειας και της ρεαλιστικής προσέγγισης του πλαισίου λύσης. Ο λαός θα πρέπει να ενημερωθεί και να εμπλακεί ταυτόχρονα στο δημόσιο διάλογο. Το ζητούμενο στην περίπτωσή μας δεν είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας, αλλά η εφαρμογή της.

Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται από την κοινωνία δεν μπορούν να ερμηνεύονται δογματικά ως απορριπτικές ιαχές, αλλά ως γόνιμο έδαφος για παραγωγικό διάλογο. Μόνον όταν δοθούν πειστικές απαντήσεις σε κάθε απλό ή μη προβληματισμό θα συρρικνωθεί το πρόσφορο έδαφος για παρερμηνείες.

Ο ρόλος των πολιτικών λίγο πολύ μεταβάλλεται με την υπογραφή μας συμφωνίας. Θα ακολουθήσει η παράδοση της σκυτάλης στους πολίτες. Ο κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που δύναται να παρουσιαστούν την επαύριο της λύσης.

Διατηρώντας και διαφυλάσσοντας τη γνώση ως άμυνα, ας δεσμευτούμε ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ ξανά στο σκοτεινό μας παρελθόν.


Γράφει:  Πάνος Λοΐζου Παρράς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy