fbpx

Η γνώση, άμυνα! Του Πάνου Λοΐζου Παρρά

knowleparasΜολονότι φημολογείται έντονα ότι οδεύουμε προς λύση, η αλήθεια είναι πως μέχρι ετούτη την ώρα δεν υπάρχει προς συζήτηση τίποτα χειροπιαστό και ολοκληρωμένο.

Οι όποιες διαρροές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται να προστεθούν σε παρεμφερείς αυτούσιες δηλώσεις-ανακοινώσεις του Προέδρου τις Δημοκρατίας, όπως αντίστοιχα και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Είναι γενικά παραδεχτό ότι οι δηλώσεις αυτές επιδέχονται συχνά ποικίλων ερμηνειών ή προκαλούν αναπόφευκτα επιπρόσθετα ερωτηματικά στους πολίτες. Το πρόβλημα εντείνεται από τις ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές διαρροές. Συνδυαστικά όλα αυτά, παρέχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς αυθαίρετες αναγνώσεις επί του θέματος.

Κοντολογίς λοιπόν, θα ήταν συνετό και έντιμο να περιοριστεί αποτελεσματικά η μονοδιάστατη πληροφόρηση διαμέσου των μέσων ενημέρωσης, παραδοσιακών ή μη. Η άρση της εμπιστοσύνης του κύπριου πολίτη προς τους παραδοσιακούς και σύγχρονους διαύλους ενημέρωσης, γεννά την ανάγκη σύστασης πρωτογενών πηγών, απ’ όπου όποια καχυποψία θα ξεδιαλύνεται άμεσα.

Το Προεδρείο της Δημοκρατίας φέρει την πρωταρχική ευθύνη να προχωρήσει στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου έγκυρης ενημέρωσης του κοινού. Έγκαιρα θα πρέπει να συσταθεί μια ομάδα επικοινωνίας η οποία να είναι σε θέση να υπερκαλύψει το κενό ενημέρωσης, μεταφέροντας συντεταγμένα τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στη δημοσιότητα. Να κατέβουν οι εξελίξεις σε κάθε γωνιά του νησιού. Αυτός είναι ο στόχος.

Το πιο πάνω δεν θα πρέπει να εκληφθεί απλώς ως απάντηση στις παρερμηνείες που επιτηδευμένα επινοούνται, αλλά να τεθεί ως ασπίδα προστασίας της αλήθειας και της ρεαλιστικής προσέγγισης του πλαισίου λύσης. Ο λαός θα πρέπει να ενημερωθεί και να εμπλακεί ταυτόχρονα στο δημόσιο διάλογο. Το ζητούμενο στην περίπτωσή μας δεν είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας, αλλά η εφαρμογή της.

Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται από την κοινωνία δεν μπορούν να ερμηνεύονται δογματικά ως απορριπτικές ιαχές, αλλά ως γόνιμο έδαφος για παραγωγικό διάλογο. Μόνον όταν δοθούν πειστικές απαντήσεις σε κάθε απλό ή μη προβληματισμό θα συρρικνωθεί το πρόσφορο έδαφος για παρερμηνείες.

Ο ρόλος των πολιτικών λίγο πολύ μεταβάλλεται με την υπογραφή μας συμφωνίας. Θα ακολουθήσει η παράδοση της σκυτάλης στους πολίτες. Ο κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που δύναται να παρουσιαστούν την επαύριο της λύσης.

Διατηρώντας και διαφυλάσσοντας τη γνώση ως άμυνα, ας δεσμευτούμε ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ ξανά στο σκοτεινό μας παρελθόν.


Γράφει:  Πάνος Λοΐζου Παρράς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Στο Μπράιτον έγινε το ετήσιο συνέδριο του κόμματος των Εργατικών. Στο βήμα βρέθηκε και η Catherine Atkinson μάχιμη πολιτικός του Erewash και μητέρα τριών παιδιών εκ των οποίων η μία είναι η εικονιζόμενη και ατρόμητη από τον κόσμο και τους προβολείς, η μόλις εννέα μηνών Elena. REUTERS/Hannah McKay

Ήξερες ότι...

Ο κοντύτερος άνθρωπος που κατοίκησε επί της Γης ήταν ο νεπαλέζος αγρότης Τσάντρα Μπαχαντούρ Ντάνγκι. Είχε ύψος 0,546 μ., ζύγιζε 15 κιλά και φυσικά αποτελούσε επίλεκτο μέλος των Ρεκόρ Γκίνες.

Σήμερα


Τετάρτη
29
Σεπτεμβρίου
2021
Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Γιορτάζουν : Κυριάκος

1911
Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.
1932
Σεισμική δόνηση ταράζει τη Θεσσαλονίκη.
1941
Ξεκινάει στη Σοβιετική Ένωση η σφαγή του Μπάμπι Γιάρ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 Εβραίοι.
1944
Οι σοβιετικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία.
1950
Απελευθερώνεται η Σεούλ με αμερικανική επέμβαση στην Κορέα (η Σεούλ ελευθερώνεται και παραδίδεται στον Πρόεδρο Σίγκμαν Ρι)
1954
Με συνθήκη δημιουργείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός για πυρηνική έρευνα (CERN).
1970
Ορκίζεται νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του Νάσερ, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Σαντάτ.
1992
Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία
1993
Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
2004
Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy