Η γνώση, άμυνα! Του Πάνου Λοΐζου Παρρά

knowleparasΜολονότι φημολογείται έντονα ότι οδεύουμε προς λύση, η αλήθεια είναι πως μέχρι ετούτη την ώρα δεν υπάρχει προς συζήτηση τίποτα χειροπιαστό και ολοκληρωμένο.

Οι όποιες διαρροές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται να προστεθούν σε παρεμφερείς αυτούσιες δηλώσεις-ανακοινώσεις του Προέδρου τις Δημοκρατίας, όπως αντίστοιχα και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Είναι γενικά παραδεχτό ότι οι δηλώσεις αυτές επιδέχονται συχνά ποικίλων ερμηνειών ή προκαλούν αναπόφευκτα επιπρόσθετα ερωτηματικά στους πολίτες. Το πρόβλημα εντείνεται από τις ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές διαρροές. Συνδυαστικά όλα αυτά, παρέχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς αυθαίρετες αναγνώσεις επί του θέματος.

Κοντολογίς λοιπόν, θα ήταν συνετό και έντιμο να περιοριστεί αποτελεσματικά η μονοδιάστατη πληροφόρηση διαμέσου των μέσων ενημέρωσης, παραδοσιακών ή μη. Η άρση της εμπιστοσύνης του κύπριου πολίτη προς τους παραδοσιακούς και σύγχρονους διαύλους ενημέρωσης, γεννά την ανάγκη σύστασης πρωτογενών πηγών, απ’ όπου όποια καχυποψία θα ξεδιαλύνεται άμεσα.

Το Προεδρείο της Δημοκρατίας φέρει την πρωταρχική ευθύνη να προχωρήσει στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου έγκυρης ενημέρωσης του κοινού. Έγκαιρα θα πρέπει να συσταθεί μια ομάδα επικοινωνίας η οποία να είναι σε θέση να υπερκαλύψει το κενό ενημέρωσης, μεταφέροντας συντεταγμένα τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στη δημοσιότητα. Να κατέβουν οι εξελίξεις σε κάθε γωνιά του νησιού. Αυτός είναι ο στόχος.

Το πιο πάνω δεν θα πρέπει να εκληφθεί απλώς ως απάντηση στις παρερμηνείες που επιτηδευμένα επινοούνται, αλλά να τεθεί ως ασπίδα προστασίας της αλήθειας και της ρεαλιστικής προσέγγισης του πλαισίου λύσης. Ο λαός θα πρέπει να ενημερωθεί και να εμπλακεί ταυτόχρονα στο δημόσιο διάλογο. Το ζητούμενο στην περίπτωσή μας δεν είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας, αλλά η εφαρμογή της.

Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται από την κοινωνία δεν μπορούν να ερμηνεύονται δογματικά ως απορριπτικές ιαχές, αλλά ως γόνιμο έδαφος για παραγωγικό διάλογο. Μόνον όταν δοθούν πειστικές απαντήσεις σε κάθε απλό ή μη προβληματισμό θα συρρικνωθεί το πρόσφορο έδαφος για παρερμηνείες.

Ο ρόλος των πολιτικών λίγο πολύ μεταβάλλεται με την υπογραφή μας συμφωνίας. Θα ακολουθήσει η παράδοση της σκυτάλης στους πολίτες. Ο κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που δύναται να παρουσιαστούν την επαύριο της λύσης.

Διατηρώντας και διαφυλάσσοντας τη γνώση ως άμυνα, ας δεσμευτούμε ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ ξανά στο σκοτεινό μας παρελθόν.


Γράφει:  Πάνος Λοΐζου Παρράς






Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μινεάπολις, Μινεσότα: Άτομα ντυμένα με στολές μολυβιών μεταφέρουν μία ξύστρα κατά τη διάρκεια της πέμπτης ετήσιας εκδήλωσης ακονίσματος μολυβιών στη λίμνη Lake of the Isles. Steven Garcia/NurPhoto/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Η θανατική ποινή θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στον Κώδικα του βαβυλώνιου βασιλιά Χαμουραμπί τον 18ο αιώνα π.Χ.

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
10
Ιουνίου
2026

Γιορτάζουν : Κανένας

1822
Οι Τούρκοι που οχυρώθηκαν στην Ακρόπολη παραδίνονται. Επιστρέφουν το 1827 και αποχωρούν το 1830 οριστικά.
1829
Διεξάγεται για πρώτη φορά ο κωπηλατικός αγώνας μεταξύ των ομάδων των πανεπιστημίων Καίμπριτζ και Οξφόρδης.
1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1965
Ιδρύεται η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.
1990
Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα εναντίον των γραφείων της εταιρίας Procter & Gamble στην Αθήνα.