Ώτα Κωφεύοντα. Του Πάνου Λοΐζου Παρρά

  

anti-nazi77

Το πάρτυ είχε μόλις τελειώσει.  

 

Είχε ήδη πάει τέσσερις παρά, οπότε αποφασίσαμε να την κάνουμε για σπίτι. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε από Νέα Ερυθραία κατευθείαν για Αμπελόκηπους. Στου αλκοόλ τη μέθη, χάσαμε το δρόμο. Κάτι πινακίδες για Λυκόβρυση θυμάμαι, κάπου Νέα Φιλαδέλφεια μπήκαμε τυχαία σε κάτι στενά και ένας Θεός ξέρει πως από κει βρεθήκαμε στην Πατησίων.

Γνώριμη η περιοχή. Το μυαλό εμπειρικά ήτανε σε θέση να μας κατευθύνει. Στο ύψος της ΑΣΟΕΕ πέφτουμε σε μπλόκο. Η κίνηση στην Αθήνα ξημερώματα Σαββάτου δεν είναι λόγος να σε ξενίζει. Οι ανήσυχοι όμως περαστικοί να διασχίζουν τα γύρω στενά και τα ΜΑΤ παρατεταγμένα σε θέση μάχης μέχρι το Πολυτεχνείο, έδιναν στην ατμόσφαιρα μια μπόχα από μπαρούτι.

Το φόβο για αλκοτέστ διαλύει αμέσως η φωνή του αστυνομικού: “Δεν μπορείτε να προχωρήσετε κύριε. Σας παρακαλώ κάντε δεξιά για 3ης Σεπτεμβρίου και γυρίστε πίσω για να βγείτε από Κυψέλη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας”.

Στο γιατί τι έγινε, απάντηση δεν πήρα ποτέ!

Με τούτα και με κείνα μπήκαμε σπίτι στις 6 παρά. Με τη μία ανοίγω τηλεόραση. Καμία είδηση. Τίποτα και πουθενά. Ανοίγω υπολογιστή, μπαίνω σε όλα τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης μα τίποτα. Πέφτω σε κάτι ξεχασμένα blog και διαβάζω τις πρώτες μαρτυρίες να κάνουν λόγο για συμπλοκές μεταξύ αναρχικών και αστυνομίας. Έφτασε περίπου εφτά η ώρα το πρωί για να καταλάβω τι εν τέλει είχε συμβεί.

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο δεκαεξάχρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος κείτονταν ήδη νεκρός.

Για δεκαπέντε συνεχόμενες μέρες το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Φοιτητικές παρατάξεις, οργανωμένα και ανοργάνωτα σύνολα νέων κάθε τάξης, καταγωγής και τσέπης κατεβαίνουν στους δρόμους. Διαδηλώνουν, διαμαρτύρονται, σπάνε με μανία καθετί που δεν αισθάνονται ότι τους ανήκει.

Πέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε. Τα όσα ακολούθησαν θα έδιναν εκ των υστέρων μια αλλιώτικη ερμηνεία στα γεγονότα. Μια ερμηνεία που τότε φυσικά η ασφάλεια των "κεκτημένων" μας, δεν μας επέτρεπε να κοιτάξουμε κατάματα.

Τα προβλήματα ήταν ήδη εμφανή, ήταν ήδη εκεί. Ανεργία στους νέους επιστήμονες, μισθοί πείνας, εργοδοτική αυθαιρεσία, διαπλοκή, λαμογιά φιγούρα, σαχλαμάρα κι άρπα-κόλλα. Η νεολαία με άναρθρες κραυγές προφητικά να ζητάει να ακουστεί και κοινωνία δηλητηριασμένη, να κωφεύει!

Από τότε, άλλοι τράβηξαν για Ευρώπη κι άλλοι για Αμερική, ενώ άλλοι τόσοι προς Χρυσή Αυγή.

Το πάρτυ είχε μόλις τελειώσει.


Γράφει:  Πάνος Λοΐζου Παρράς




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.