Ο ιός του φόβου. Του Παναγιώτη Σταυρινίδη


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την αισιοδοξία που έχει φέρει ανάμεσα στην κοινωνία η εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζή.

Μια αισιοδοξία ότι επιτέλους θα συνομιλήσουμε με έναν ηγέτη των τουρκοκυπρίων που θέλει την επανένωση του τόπου. Άλλωστε, μετά την “ξηρασία” της πενταετίας Έρογλου, ήταν φυσικό αυτός ο αέρας αλλαγής να φέρει αισιοδοξία και στην δική μας πλευρά. Τα οδοφράγματα βλέπετε, ποτέ δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον αέρα.

Και να ο ιός

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας. Ως εκεί όμως. Ούτε καμπάνες ήχησαν, ούτε πυροτεχνήματα είδα, ούτε πουρούδες των αυτοκινήτων σε πομπή, ούτε τρελαμένο κόσμο να τρέχει πάνω κάτω στην Μακαρίου από τον λεγόμενο “ιό της ευφορίας”. Τι είδα; Να μην περνά απαρατήρητη αυτή η αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Αλίμονο εάν περνούσε. Είδα πολίτες, πολιτικά πρόσωπα και ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, και ως εκεί. Είδα όμως και κάτι άλλο.

Τον ιό του φόβου

Το καταλαβαίνω. Όταν καείς με την σούπα, φυσάς μετά και το γιαούρτι. Λογικό. Ως ένα σημείο όμως. Γιατί καλό είναι να κοιτάζεις δεξιά κι αριστερά πριν διασταυρώσεις, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να περάσεις απέναντι. Όχι με κίνδυνο να μας πατήσει η νταλίκα, αλλά με αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλιώς τι; Κανένα δεν ωφέλησε η στασιμότητα. Και εμείς, είμαστε μια χώρα που λιμνάζει στο “περίμενε”.

Έχει λυθεί το κυπριακό;

Όχι βέβαια. Γι’ αυτό και γίνονται συνομιλίες. Για να φτάσουμε εκεί. Και για να φτάσουμε, καλό θα ήταν να μπούμε σε αυτή την διαδικασία με αυτοπεποίθηση και όχι με τον ιό του φόβου. Ξέρετε, καλό είναι να προσέχει ο άνθρωπος από τα μικρόβια, αλλά αν δεν λερώσεις τα χέρια σου θα μείνεις μια ζωή κλεισμένος στον φόβο. Στο τέλος, το οξύμωρο είναι ότι μάλλον θα πεθάνεις υγιής, χωρίς να έχεις ζήσει.

Αυτό λοιπόν

Να ζήσουμε. Γιατί μπορεί να έχουμε συνηθίσει τον διαμελισμό, αλλά είμαστε μια χώρα ζόμπι. Κοινώς, βρυκολακιάσαμε. Σε μιαν εποχή που όλοι ψάχνουν τρόπους να υπερβούν την κρίση, να δημιουργήσουν νέο πλούτο, να ξαναβρούν οι άνθρωποι δουλειές, εμείς σε αυτόν τον τόπο είμαστε αναγκασμένοι πρώτα να ξεβρυκολακιάσουμε. Γιατί είναι πλάνη να νομίζει κανείς ότι μια χώρα μπορεί ποτέ να αναπνεύσει κανονικά όταν για πέμπτη δεκαετία είναι διαμελισμένη.

Ιός της λογικής

Ούτε της ευφορίας ο ιός με αγγίζει, ούτε του φόβου. Θέλω για μια φορά όμως να δω μια επιδημία λογικής. Σε εμάς, στους τουρκοκύπριους, στην Τουρκία, παντού. Μια επιδημία λογικής που εάν επικρατήσει, θα μας επιτρέψει να περάσουμε απέναντι με ασφάλεια. Διαφορετικά τι;

Τίποτα, απλά μας βλέπω να πεθαίνουμε υγιείς.

Γράφει: Παναγιώτης Σταυρινίδης



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Mazatlán Villa de Flores, Μεξικό: Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται γύρω από τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων κατά τη διάρκεια των ετήσιων εορτασμών για την Ημέρα των Νεκρών. Jorge Luis Plata/Reuters

Ήξερες ότι...

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.

Σήμερα


Τρίτη
5
Νοεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Γαλακτίων, Γαλακτίωνας, Γαλάτιος, Γαλάτης, Επιστήμη,Λίνος, Λίνα, Σιλβανός, Σιλβάνα

1789
Η Συνέλευση των Τάξεων στην επαναστατημένη Γαλλία αποφασίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.
1912
Το Άγιο Όρος εντάσσεται με πράξη στο ελληνικό κράτος.
1913
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά την Κύπρο υπό μορφή Βασιλικής Κτήσης, και μαζί με την Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1935
Οι αφοί Πάρκερ βγάζουν στην αγορά το παιχνίδι Μονόπολι
1945
Η Κολομβία γίνεται μέλος του ΟΗΕ.
1967
Ο Πρόεδρος Σαλόλ της Υεμένης ανατρέπεται με πραξικόπημα.
1989
Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία αλλά δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό (51%) και ορίζονται νέες εκλογές για την 8η Απριλίου 1990. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 46,1% και 148 έδρες έναντι 40,6% για το ΠΑΣΟΚ και 128 έδρες, 10,9% και 21 έδρες για το Συνασπισμό και 0,58% (1 έδρα) για το Κόμμα των Οικολόγων Εναλλακτικών (Λοιπά 0,7% και 2 έδρες).
2006
Ο Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy