fbpx

Ο φαύλος κύκλος του παραμυθιού. Του Παναγιώτη Σεντώνα

 

sentoartwww

Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί

Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

Μα στο παιδί δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ

Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,

Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω

Ονόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.

Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

Η οικονομική κρίση ξεσκέπασε και άλλες κρίσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και η κρίση του πολιτικού συστήματος, το οποίο διέρχεται μια πρωτοφανή απαξίωση. Απολύτως δικαιολογημένα βεβαίως αφού έκανε αυτόβουλα βουτιά στον χωρίς πάτο λάκκο της φαυλότητας.

Αυτό που εντυπωσιάζει αρνητικά είναι η ανταπόκριση πολιτικών και πολιτών στην απαξίωση του πολιτικού πράττειν. Και οι δύο «πλευρές» ενεργούν προσκολλημένοι ακόμα σε εκείνες τις συμπεριφορές που γέννησαν το πρόβλημα. Στο παραμύθι. Έτσι βιώνουμε την ατέλειωτη αναπαραγωγή του φαύλου κύκλου του ψέματος. Πολιτικοί συνεχίζουν να λένε παραμύθια και από την άλλη πολίτες αρέσκονται στο να ακούν παραμύθια.

Όταν, κάπου κάπου, ξεπροβάλλει κανένας τολμηρός που επιχειρεί να μιλήσει με ειλικρίνεια και να πει τα πράγματα με το όνομά τους ξεσπά μάχη ανταλλαγής ύβρεων και χαρακτηρισμών (ένα τρελό πανηγύρι παραμυθο-λαγνείας χωρίς κανένα ίχνος ορθολογισμού) μέχρι που εξαναγκάζεται σε οπισθοχώρηση στο χαράκωμά του.

Τα παραμύθια είναι όμορφα. Καλλιεργούν και εξάπτουν τη φαντασία μας. Την πολιτική όμως τη λαβώνουν και την εκτροχιάζουν από το είναι της.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του παραμυθιού πρέπει τουλάχιστον το ένα από τα δύο μέρη (πολιτικοί - πολίτες) να ενεργήσει διαφορετικά. Οι πολιτικοί να εκφέρουν και να επιμένουν στις αλήθειες ή οι πολίτες να ζητούν και να αντέχουν τις αλήθειες. Όσοι ενδιαφέρονται να σταθούν απέναντι στην απαξίωση της πολιτικής πρέπει να ξεχάσουν τους δράκους και τα ταξίδια της πεντάμορφης και να πουν τον σκύλο σκύλο, τον λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι. Πρέπει να λέμε την αλήθεια…

Αν θα πάμε μπροστά άλλος δρόμος δεν υπάρχει από την επιμονή στην αλήθεια, από την επαναφορά του λέγειν και του πράττειν σε μία αδιαίρετη σχέση και το φτιάξιμο των πνευματικών φίλτρων του ορθολογισμού μας.  

Γράφει: Παναγιώτης Σεντώνας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το κουτί ή την κουρτίνα; «Ρέστα» έδωσε πάλι ο ηθοποιός Billy Porter στο κόκκινο χαλί των Γκράμι. Το καπέλο- κουρτίνα άνοιξε ξαφνικά μπροστά στους φωτογράφους αποκαλύπτοντας το πρόσωπό του. REUTERS/Mike Blake

Ήξερες ότι...

Στις αρχές του 19ου αιώνα, κάποιοι βιομήχανοι είχαν κατασκευάσει ρολόγια που έπαιρναν ενέργεια από τη μυϊκή προσπάθεια των εργατών, καθυστερώντας το τέλος της εργάσιμης μέρας, έως ότου βέβαια εξαντληθούν τελείως οι εργάτες.

Σήμερα


Τρίτη
28
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Η Λιβύη προσχωρεί στον Αραβικό Σύνδεσμο.
2006
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy