Εθνική ή ατομική επιβίωση; Της Όλγας Δέρβη Παπαδήμου

 

anastasiaakiΤα όσα εξελίχθηκαν στη Γενεύη με συμπεριφορές που δεν τιμούν τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του τόπου, μπορούν να χαρακτηριστούν ως τραγικά.

Παρακάμπτοντας τις συμπεριφορές αυτές, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν όλοι είναι αν, σαράντα τρία χρόνια μετά και αναλογιζόμενοι τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, η διατήρηση της παρούσας κατάστασης είναι εθνικά συμφέρουσα. Εύκολα μπορεί κάποιος να απαντήσει αρνητικά, δύσκολα όμως παρουσιάζονται σοβαρές πολιτικές λύσεις.

Μέχρι στιγμής ακούμε δηλώσεις για μια χωρίς περιεχόμενο «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό, με πολλές από αυτές μάλιστα να γίνονται με μπούσουλα τα όσα αναφέρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ή με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αν υπάρχει δρόμος για επίλυση του κυπριακού προβλήματος διαφορετικός από αυτόν των διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα ανοίγει τον δρόμο για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ας παρουσιαστεί με σοβαρότητα και επιχειρήματα και όχι με κενά συνθήματα.

Κατά τη διάρκεια των σαράντα τριών αυτών χρόνων, οι εξελίξεις δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές για τη δική μας πλευρά. Ανυπαρξία ενιαίου εθνικού σχεδιασμού, πολιτικές έριδες, προσωπικές διαφωνίες και κάθε λογής συμφέροντα, μας οδήγησαν σε συνεχόμενα λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα την έμμεση αναβάθμιση του ψευδοκράτους και μας έφεραν αντιμέτωπους με τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογος κάποιος που ισχυρίζεται ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση που σταδιακά διέβρωσε την πατρίδα μας, σχετίζεται, διαχρονικά, με ενέργειες και αποφάσεις της πολιτικής μας ηγεσίας.

Είναι καιρός, ο κυρίαρχος λαός να απομονώσει πολιτικούς οι οποίοι λαϊκίζουν και δεν προτείνουν πραγματικές λύσεις που θα μας απεγκλωβίσουν από την υπάρχουσα κατάσταση. Χρειαζόμαστε πολιτικές που πραγματικά εξυπηρετούν το συμφέρον του τόπου και όχι τα κόμματα και τους αρχηγούς τους.

Παρά τα όποια λάθη του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε ότι πραγματικά επιδιώκει μιαν όσο το δυνατόν καλύτερη και βιώσιμη λύση και ότι δεν θα θέσει ενώπιον του λαού ένα θνησιγενές σχέδιο λύσης. Οι δυσκολίες είναι πολλές και αυτές πολλαπλασιάζονται με τα εμπόδια και τις «τρικλοποδιές» που συχνά παρεμβάλλονται από εξωτερικούς αλλά, δυστυχώς, και από εγχώριους παράγοντες. Θετική κρίνεται και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, παραμερίζοντας κομματικές σκοπιμότητες, στέκεται δίπλα στον Πρόεδρο στη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος.

Υπερθεματίζοντας, και αγνοώντας τις προαναφερθείσες συμπεριφορές, κρίνω ως θετικό τον απολογισμό της Γενεύης για τους πιο κάτω λόγους: Πρώτον, για πρώτη φορά στην ιστορία των συνομιλιών, η Τουρκία αναγκάστηκε να παρακαθίσει σε διάλογο για το πολύ σημαντικό κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Δεύτερον, για πρώτη φορά κατατέθηκε χάρτης από την τουρκική πλευρά, με σημαντική επιστροφή εδαφών.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε στις συνομιλίες εκπροσωπούμενη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Τέταρτον, για πρώτη φορά Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν τόσο κοντά σε επίπεδο πολιτικής και επίτευξης στρατηγικών στόχων. Πέμπτον, οι όποιες ενέργειες και αποφάσεις έχουν ληφθεί μέσα από πλήρη συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση. Έκτον, προκλήθηκε εκνευρισμός στον «σουλτάνο» Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε να εξαφανιστεί καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι μόνο κάποιος που είναι πολιτικά κοντόφθαλμος ή κακεντρεχής δεν μπορεί να παραδεχθεί τα πιο πάνω. Αναμένοντας τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να συνεχίσει να διαπραγματεύεται, σε συνεννόηση πάντα με την ελληνική Κυβέρνηση και με το ίδιο σθένος, το πρόβλημά μας, το οποίο έχει πια αναχθεί από τοπικό σε διεθνές, παρουσιάζοντας παράλληλα τα κατάλληλα επιχειρήματα για να πείσει τους αμφιταλαντεύομενους συμπατριώτες μας.

Γράφει: Όλγα Δέρβη Παπαδήμου




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.