fbpx

Τώρα είναι η ώρα η Κληριδική κληρονομιά να γίνει κτήμα όλων μας. Του Νίκου Τορναρίτη


 

klirriitroonn

Η κατανόηση και αξιοποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος και η στρατηγική του προσήλωση στην τέχνη του εφικτού, στον πατριωτικό ρεαλισμό, είναι το δίπτυχο Κληρίδη που τον καθιστούν σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Στο Κυπριακό ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ανέκαθεν μετριοπαθής, διορατικός και τολμηρός. Είχε αντίληψη του χρόνου και της ιστορικής συγκυρίας.

Θα σταθώ λίγο παραπάνω σε αυτήν την ξεχωριστή πτυχή της πολιτικής κληρονομιάς του Γλαύκου Κληρίδη γιατί είναι αυτή που με εμπνέει προσωπικά και γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι το πιο καθοριστικό χαρακτηριστικό του, το οποίο τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους πολιτικούς της γενιάς του.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή μετά την τραγωδία του 1974 οριοθέτησε τον εφικτό στόχο, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ήταν το 1975.

Τόλμησε να διατυπώσει δημόσια τη θέση του απέναντι σε ευκαιριακές αντιλήψεις περί ανένδοτων και μακροχρόνιων αγώνων.

Κατέβαλε τότε ακριβό τίμημα, αλλά πολύ σύντομα ο Μακάριος το 1977 ακολούθησε τη δική του γραμμή.

Ο Γλαύκος Κληρίδης άφησε μια βαριά πολιτική κληρονομιά και στην παράταξή μας, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, κληρονομιά την οποία σήκωσε ως Πρόεδρος του Κόμματος ο Νίκος Αναστασιάδης και σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η σχολή πολιτικής του Κληρίδη υπογράμμιζε διαχρονικά τη διαφορά μεταξύ ευκταίου και εφικτού.

Την απόσταση η οποία χωρίζει εκείνο που λαχταρούμε από εκείνο που μπορούμε να πετύχουμε. Αυτό πιστεύω είναι το κλειδί για την κατανόηση και της σημερινής ιστορικής συγκυρίας.

Η Κύπρος μπορεί να κερδίσει περισσότερα με ρεαλισμό, σύνεση και πολιτικό όραμα».

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τώρα ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχουν ακριβώς το ίδιο διακύβευμα. Την έννοια του εφικτού, του πατριωτικού ρεαλισμού, του έγκαιρου συμβιβασμού. Ίσως είναι η τελευταία φορά που επιχειρείται προσπάθεια για επίλυση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αν αποτύχουμε, η επόμενη προσπάθεια, άγνωστο πότε, δεν θα έχει συνομιλητές απέναντί μας Τουρκοκύπριους αλλά έποικους, ούτε εμείς θα είμαστε οι ίδιοι, έχοντας πια μεγαλώσει μια γενιά χωρίς βιώματα στις εστίες των προγόνων τους.

Σας καλώ να επιχειρήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση της διεθνούς συγκυρίας, με το κριτικό πνεύμα του Γλαύκου Κληρίδη. Δέστε γύρω μας την κόλαση της Μέσης Ανατολής, το προσφυγικό δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων και το επαίσχυντο πρόσωπο του Τζιχαντισμού στην καρδιά των ευρωπαϊκών πόλεων.

Αγαπητοί φίλοι, τώρα είναι η ώρα της λύσης. Τώρα είναι η ώρα οι Κύπριοι με λογικούς συμβιβασμούς μεταξύ μας, να ενώσουμε τη χώρα μας. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να την προστατεύσουμε από απειλές, πολύ μεγαλύτερες από όσες διανοηθήκαμε ποτέ στη ζωή μας.

Τώρα είναι η ώρα η Κληριδική κληρονομιά να γίνει κτήμα όλων μας.

Απόσπασμα από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Τορναρίτη στην Ακαδημία Πολιτικής Παρέμβασης Νέων με θέμα: «Γλαύκος Κληρίδης: το μέλλον του πολιτικού ρεαλισμού στην Κύπρο», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στην Φανερωμένη στις 16 Νοεμβρίου 2015

Γράφει:  Νίκος Τορναρίτης

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Η σπηλιά. Μια εσοχή στον βράχο με μπόλικη δουλειά και αρκετή μπογιά σε τιρκουάζ χρώμα έγινε μια εντυπωσιακή πισίνα στο Bilin της Δυτικής Οχθης. REUTERS/Ammar Awad

Ήξερες ότι...

Τα ιγκουάνα μπορούν να αυτοκτονήσουν.

Σήμερα


Πέμπτη
13
Αυγούστου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

Γιορτάζουν : Κανένας

1907
Το πρώτο ταξί κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1949
Στη Γερμανία, δίνεται το δικαίωμα ψήφου σε 3 εκατομμύρια πρώην Ναζί.
1960
Την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία ανακηρύσσει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
1961
Χτίζεται το Τείχος του Βερολίνου
1992
Η Γιουγκοσλαβία αναγνωρίζει επίσημα τη Σλοβενία.
2004
Έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων: Αθήνα 2004.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy