Τώρα είναι η ώρα η Κληριδική κληρονομιά να γίνει κτήμα όλων μας. Του Νίκου Τορναρίτη

 


 

klirriitroonn

Η κατανόηση και αξιοποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος και η στρατηγική του προσήλωση στην τέχνη του εφικτού, στον πατριωτικό ρεαλισμό, είναι το δίπτυχο Κληρίδη που τον καθιστούν σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Στο Κυπριακό ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ανέκαθεν μετριοπαθής, διορατικός και τολμηρός. Είχε αντίληψη του χρόνου και της ιστορικής συγκυρίας.

Θα σταθώ λίγο παραπάνω σε αυτήν την ξεχωριστή πτυχή της πολιτικής κληρονομιάς του Γλαύκου Κληρίδη γιατί είναι αυτή που με εμπνέει προσωπικά και γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι το πιο καθοριστικό χαρακτηριστικό του, το οποίο τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους πολιτικούς της γενιάς του.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή μετά την τραγωδία του 1974 οριοθέτησε τον εφικτό στόχο, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ήταν το 1975.

Τόλμησε να διατυπώσει δημόσια τη θέση του απέναντι σε ευκαιριακές αντιλήψεις περί ανένδοτων και μακροχρόνιων αγώνων.

Κατέβαλε τότε ακριβό τίμημα, αλλά πολύ σύντομα ο Μακάριος το 1977 ακολούθησε τη δική του γραμμή.

Ο Γλαύκος Κληρίδης άφησε μια βαριά πολιτική κληρονομιά και στην παράταξή μας, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, κληρονομιά την οποία σήκωσε ως Πρόεδρος του Κόμματος ο Νίκος Αναστασιάδης και σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η σχολή πολιτικής του Κληρίδη υπογράμμιζε διαχρονικά τη διαφορά μεταξύ ευκταίου και εφικτού.

Την απόσταση η οποία χωρίζει εκείνο που λαχταρούμε από εκείνο που μπορούμε να πετύχουμε. Αυτό πιστεύω είναι το κλειδί για την κατανόηση και της σημερινής ιστορικής συγκυρίας.

Η Κύπρος μπορεί να κερδίσει περισσότερα με ρεαλισμό, σύνεση και πολιτικό όραμα».

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τώρα ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχουν ακριβώς το ίδιο διακύβευμα. Την έννοια του εφικτού, του πατριωτικού ρεαλισμού, του έγκαιρου συμβιβασμού. Ίσως είναι η τελευταία φορά που επιχειρείται προσπάθεια για επίλυση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αν αποτύχουμε, η επόμενη προσπάθεια, άγνωστο πότε, δεν θα έχει συνομιλητές απέναντί μας Τουρκοκύπριους αλλά έποικους, ούτε εμείς θα είμαστε οι ίδιοι, έχοντας πια μεγαλώσει μια γενιά χωρίς βιώματα στις εστίες των προγόνων τους.

Σας καλώ να επιχειρήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση της διεθνούς συγκυρίας, με το κριτικό πνεύμα του Γλαύκου Κληρίδη. Δέστε γύρω μας την κόλαση της Μέσης Ανατολής, το προσφυγικό δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων και το επαίσχυντο πρόσωπο του Τζιχαντισμού στην καρδιά των ευρωπαϊκών πόλεων.

Αγαπητοί φίλοι, τώρα είναι η ώρα της λύσης. Τώρα είναι η ώρα οι Κύπριοι με λογικούς συμβιβασμούς μεταξύ μας, να ενώσουμε τη χώρα μας. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να την προστατεύσουμε από απειλές, πολύ μεγαλύτερες από όσες διανοηθήκαμε ποτέ στη ζωή μας.

Τώρα είναι η ώρα η Κληριδική κληρονομιά να γίνει κτήμα όλων μας.

Απόσπασμα από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Τορναρίτη στην Ακαδημία Πολιτικής Παρέμβασης Νέων με θέμα: «Γλαύκος Κληρίδης: το μέλλον του πολιτικού ρεαλισμού στην Κύπρο», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στην Φανερωμένη στις 16 Νοεμβρίου 2015

Γράφει:  Νίκος Τορναρίτης

 



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σανγκάη, Κίνα: Πλήθος τουριστών επισκέπτεται το νέο flagship κατάστημα του Louis Vuitton, με σχεδίαση που θυμίζει πλοίο και προσφέρει εμπειρίες αγορών, γαστρονομίας και πολιτισμού. VCG/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το ύψος του μεγαλύτερου γνωστού ηφαιστείου στο ηλιακό μας σύστημα είναι 27 χλμ. και βρίσκεται στον Άρη!

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
2
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

1777
Το Βερμόντ γίνεται η πρώτη Πολιτεία της Αμερικής που προχωρεί στην κατάργηση της δουλείας.
1860
Ιδρύεται η πόλη του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία.
1912
Ελλάς, Βουλγαρία και Σερβία δημιουργούν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1976
Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, διαιρεμένα από το 1954, επανενώνονται στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.
1985
Ο Αντρέι Γκρομίκο γίνεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ και ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε τον αντικαθιστά στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.