fbpx

Ψηλότερα ο πήχης για τον πολιτισμό της Λεμεσού. Του Νίκου Νικολαΐδη

culturennΆμεσα και πρακτικά μέτρα στήριξης των ανθρώπων των Τεχνών και των ΓραμμάτωνΑν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη Λεμεσό, είναι ο πολιτισμός της, τα γράμματα και οι τέχνες. Η πόλη μας υπήρξε πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού. Δεκάδες φωτισμένοι Λεμεσιανοί άνοιξαν δρόμους και προοπτικές για τον πολιτισμό της πόλης μας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Άνθρωποι, όπως ο Αιμίλιος Χουρμούζιος, ο Γεώργιος Φραγκούδης, ο Σίμος Μενάρδος, ο Γλαύκος Αλιθέρσης, η Αθηναϊς Λανίτου, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Γεώργιος Φασουλιώτης, ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Σόλωνας Μιχαηλίδης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Κωστής Κολώτας, ο Μάριος Τόκας και τόσοι άλλοι, όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας δημιούργησαν την ανεπανάληπτη κληρονομιά του πολιτισμού της Λεμεσού. Αυτή η κληρονομιά, μας θέτει προ μιας τεράστιας ευθύνης, που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της σημερινής πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη μας σε επίπεδα αντάξια αυτής της παρακαταθήκης.

Πρέπει, ως πόλη να τολμήσουμε να απλώσουμε το χέρι μέχρι εκεί που έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε. Να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τις υποδομές για την καλλιτεχνική δημιουργία, από το θέατρο, το μουσικό θέατρο, τη μουσική, το χορό και τις εικαστικές τέχνες. Να ανανεώσουμε και να προστατεύσουμε τις παραδοσιακές πολιτιστικές γιορτές της Λεμεσού από την πολιτιστική κόπωση, αλλά να δημιουργήσουμε και νέους θεσμούς. Η Λεμεσός δεν πρέπει να αφήνει αναξιοποίητες τις δυνατότητες για να έχει, για παράδειγμα, μια μόνιμη λυρική σκηνή, να έχει τη βασική τουλάχιστον υποδομή μιας συμφωνικής ορχήστρας, να καθιερώσει ένα ετήσιο θεσμό θεάτρου-όπερας-μουσικής-χορού από κυπριακές παραγωγές που να έχουν διεθνή εμβέλεια και αίγλη. Η πόλη μας έχει σήμερα ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του πολιτισμού που μπορεί να διασφαλίσει αυτό το ουσιαστικό πολιτιστικό βήμα προς τα μπρος.

Ο δήμος Λεμεσού έχει την ευθύνη και πρέπει να αναλάβει να οδηγήσει τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας προς τις πιο πάνω κατευθύνσεις. Χρειάζεται όραμα και σοβαρός σχεδιασμός. Ταυτόχρονα χρειάζονται και κάποια άμεσα πρακτικά μέτρα  στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Δήμος Λεμεσού θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους της δημιουργίας και του πολιτισμού, με ένα θεσμοθετημένο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως μουσικοί, εικαστικοί (ζωγράφοι, αγιογράφοι, γλύπτες κτλ,) χειροτέχνες, ηθοποιοί, λογοτέχνες, συγγραφείς, performance artists, και πολλοί άλλοι, να έχουν ουσιαστική έμπρακτη στήριξη από το Δήμο. Να δημιουργηθεί  ένα Ταμείο Πολιτισμού, μέσα από το οποίο ο Δήμος, υλικά αλλά και ηθικά, να στηρίζει τους λεμεσιανούς καλλιτέχνες, με την αγορά έργων τους, και την οικονομική στήριξη τους σε περιπτώσεις εκθέσεων, συναυλιών, εκδόσεων, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων, κτλ. Τα δεκάδες κτήρια του Δήμου και των συνδεδεμένων οργανισμών, θα πρέπει να κοσμούνται με έργα λεμεσιανών καλλιτεχνών, ως ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισης και της στήριξης μας προς τους ανθρώπους των τεχνών. Σε καμία περίπτωση τα έργα αυτά δεν θα πρέπει απλά να αγοράζονται και να αφήνονται να φθείρονται στις αποθήκες και τα υπόγεια των κτηρίων.

Βασικός πυλώνας της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για δημιουργία πυρήνων πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, αλλά και στην περιφέρεια, και η στήριξη του Δήμου έτσι ώστε όλες αυτές οι φωλιές καλλιτεχνικής δημιουργίας να είναι πρωτίστως οικονομικά βιώσιμες, για να μπορούν να αναδεικνύουν τις αστείρευτες δυνατότητες της πόλης μας, και να δίδουν το καλό παράδειγμα και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμα περαιτέρω αναβάθμιση του πολιτισμού και των τεχνών στη Λεμεσό.

Γράφει: Νίκος Νικολαΐδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Στην παραλία. Εχω και μηχανή! Αβολα ή όχι ο κύριος δεν μπορεί να αποχωριστεί την μηχανή του που την πήγε μέχρι την άκρη της θάλασσας στην παραλία του Brighton. REUTERS/Paul Childs

Ήξερες ότι...

Οι αγελάδες βγάζουν περισσότερο γάλα όταν ακούνε μουσική.

Σήμερα


Τρίτη
4
Αυγούστου
2020

Γιορτάζουν : Μαξιμιλιανός, Ξακουστός, Εξακουστοδιανός, Εξακουστωδιανός, Εξακουστός, Ξακουστή

1789
Καταργείται στη Γαλλία η φεουδαρχία.
1822
Κατάληψη και καταστροφή των χωριών Λάκκων και Θερίσου Κρήτης από το Χασάν Πασά.
1865
Με Β.Δ. ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν που γράφηκε από το Διονύσιο Σολωμό και μελοποιήθηκε από το Νικόλαο Μάντζαρο καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας.
1914
Α Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο. Ως απάντηση το Ηνωμένο Βασίλειο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.
1936
Αρχίζει η περίοδος της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy