fbpx

Ψηλότερα ο πήχης για τον πολιτισμό της Λεμεσού. Του Νίκου Νικολαΐδη

culturennΆμεσα και πρακτικά μέτρα στήριξης των ανθρώπων των Τεχνών και των ΓραμμάτωνΑν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη Λεμεσό, είναι ο πολιτισμός της, τα γράμματα και οι τέχνες. Η πόλη μας υπήρξε πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού. Δεκάδες φωτισμένοι Λεμεσιανοί άνοιξαν δρόμους και προοπτικές για τον πολιτισμό της πόλης μας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Άνθρωποι, όπως ο Αιμίλιος Χουρμούζιος, ο Γεώργιος Φραγκούδης, ο Σίμος Μενάρδος, ο Γλαύκος Αλιθέρσης, η Αθηναϊς Λανίτου, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Γεώργιος Φασουλιώτης, ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Σόλωνας Μιχαηλίδης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Κωστής Κολώτας, ο Μάριος Τόκας και τόσοι άλλοι, όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας δημιούργησαν την ανεπανάληπτη κληρονομιά του πολιτισμού της Λεμεσού. Αυτή η κληρονομιά, μας θέτει προ μιας τεράστιας ευθύνης, που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της σημερινής πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη μας σε επίπεδα αντάξια αυτής της παρακαταθήκης.

Πρέπει, ως πόλη να τολμήσουμε να απλώσουμε το χέρι μέχρι εκεί που έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε. Να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τις υποδομές για την καλλιτεχνική δημιουργία, από το θέατρο, το μουσικό θέατρο, τη μουσική, το χορό και τις εικαστικές τέχνες. Να ανανεώσουμε και να προστατεύσουμε τις παραδοσιακές πολιτιστικές γιορτές της Λεμεσού από την πολιτιστική κόπωση, αλλά να δημιουργήσουμε και νέους θεσμούς. Η Λεμεσός δεν πρέπει να αφήνει αναξιοποίητες τις δυνατότητες για να έχει, για παράδειγμα, μια μόνιμη λυρική σκηνή, να έχει τη βασική τουλάχιστον υποδομή μιας συμφωνικής ορχήστρας, να καθιερώσει ένα ετήσιο θεσμό θεάτρου-όπερας-μουσικής-χορού από κυπριακές παραγωγές που να έχουν διεθνή εμβέλεια και αίγλη. Η πόλη μας έχει σήμερα ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του πολιτισμού που μπορεί να διασφαλίσει αυτό το ουσιαστικό πολιτιστικό βήμα προς τα μπρος.

Ο δήμος Λεμεσού έχει την ευθύνη και πρέπει να αναλάβει να οδηγήσει τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας προς τις πιο πάνω κατευθύνσεις. Χρειάζεται όραμα και σοβαρός σχεδιασμός. Ταυτόχρονα χρειάζονται και κάποια άμεσα πρακτικά μέτρα  στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Δήμος Λεμεσού θα πρέπει έμπρακτα να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους της δημιουργίας και του πολιτισμού, με ένα θεσμοθετημένο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως μουσικοί, εικαστικοί (ζωγράφοι, αγιογράφοι, γλύπτες κτλ,) χειροτέχνες, ηθοποιοί, λογοτέχνες, συγγραφείς, performance artists, και πολλοί άλλοι, να έχουν ουσιαστική έμπρακτη στήριξη από το Δήμο. Να δημιουργηθεί  ένα Ταμείο Πολιτισμού, μέσα από το οποίο ο Δήμος, υλικά αλλά και ηθικά, να στηρίζει τους λεμεσιανούς καλλιτέχνες, με την αγορά έργων τους, και την οικονομική στήριξη τους σε περιπτώσεις εκθέσεων, συναυλιών, εκδόσεων, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων, κτλ. Τα δεκάδες κτήρια του Δήμου και των συνδεδεμένων οργανισμών, θα πρέπει να κοσμούνται με έργα λεμεσιανών καλλιτεχνών, ως ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισης και της στήριξης μας προς τους ανθρώπους των τεχνών. Σε καμία περίπτωση τα έργα αυτά δεν θα πρέπει απλά να αγοράζονται και να αφήνονται να φθείρονται στις αποθήκες και τα υπόγεια των κτηρίων.

Βασικός πυλώνας της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για δημιουργία πυρήνων πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, αλλά και στην περιφέρεια, και η στήριξη του Δήμου έτσι ώστε όλες αυτές οι φωλιές καλλιτεχνικής δημιουργίας να είναι πρωτίστως οικονομικά βιώσιμες, για να μπορούν να αναδεικνύουν τις αστείρευτες δυνατότητες της πόλης μας, και να δίδουν το καλό παράδειγμα και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμα περαιτέρω αναβάθμιση του πολιτισμού και των τεχνών στη Λεμεσό.

Γράφει: Νίκος Νικολαΐδης

Φωτογραφία της ημέρας

vroximumbai

Εβρεξε και έχουν και στο Μουμπάι το στρούθο τους... Πλημμυρισμένοι δρόμοι μια όχι και τόσο ασυνήθιστη ημέρα στο Μουμπάι της Ινδίας. REUTERS/Francis Mascarenhas

Ήξερες ότι...

Το 1726 ο Σαρλ Σανσόν κληρονόμησε από τον πατέρα του τη θέση του Δημίου του Παρισιού, όντας μόλις επτά ετών.

Σήμερα


Δευτέρα
16
Σεπτεμβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος

Γιορτάζουν : Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Φούλα, Λουντμίλλα, Λουντμίλα, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα

1795
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
1810
Το Μεξικό γίνεται ανεξάρτητο από την Ισπανία (εθνική εορτή).
1848
Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.
1908
Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors από τον Γουίλιαμ Ντιράντ.
1920
Βόμβα στη Γουόλ Στριτ των ΗΠΑ, με 300 τραυματίες.
1922
Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στα χρονικά σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες (Πρωθυπουργός για μία ημέρα διορίζεται ο Αναστάσιος Χαραλάμπης και σε λίγες ώρες σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό το Σωτήριο Κροκιδά).
1957
Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη.
1975
Η Παπούα Νέα Γουινέα γίνεται ανεξάρτητη από τη διοίκηση της Αυστραλίας (εθνική εορτή).
1978
Σεισμός 7 Ρίχτερ στο ανατολικό Ιράν, με περισσότερους από 11.000 νεκρούς.
1999
Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία το 98,6% εγκρίνει τη χορήγηση αμνηστίας σε ισλαμιστές (πρόταση του Προέδρου Μπουτεφλίκα).

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy