Η Ντοούς δεν είναι μόνη. Της Τουμάϊ Τουϊγιάν


 

dogusderiamoud

Εφημερίδα Γενί Ντουζέν, 17.12.2014

«Αλήθεια πόσο κωμικοτραγικό είναι. Μια γυναίκα απειλείται με ‘βιασμό’ επειδή εξέφρασε μια πραγματικότητα… ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης το 1974 οι βιασμοί χρησιμοποιήθηκαν ως ένα όργανο του πολέμου και αναρίθμητες Ελληνοκύπριες γυναίκες βιάστηκαν. Η φασιστική αντίληψη τιμωρίας της γυναίκας είναι τόσο ξεκάθαρη: Ο ΒΙΑΣΜΟΣ! Μόνο σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν σε συνθήκες πολέμου αυτοί που απειλούν με "βιασμό" μια γυναίκα επειδή είπε πράγματα που δεν τους άρεσαν.

Ναι, Τούρκοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου βίασαν πολλές Ελληνοκύπριες γυναίκες. Στη κρυμμένη και ανομολόγητη ιστορία του 1974 υπάρχουν πολλά περιστατικά βιασμών, από μικρά κοριτσάκια μέχρι και ηλικιωμένες γυναίκες που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Ναι, η Ελληνοκυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία ακριβώς λόγω των πολλών περιστατικών βιασμού το 1974, σταμάτησε την σκληρή της στάση και επέτρεψε τις εκτρώσεις.

Και όλα αυτά κύριοι δε λογαριάζονται ως μη γενόμενα επειδή εσείς βρίζεται την Ντοούς, επειδή την απειλείτε με βιασμό και επειδή την παρενοχλείτε σεξουαλικά. Παρά να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε το ‘αρσενικό σας εγώ’ θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι είπε η Ντοούς από εκείνο το βήμα. Τότε ίσως να είχαμε ελπίδες για σας στο μέλλον.

Όμως εσείς με τα αραχνιασμένα σας μυαλά, με κάθε ευκαιρία νιώθετε υποχρεωμένοι να φυτέψετε τους σπόρους του μίσους σε αυτό το νησί. Και αυτή τη φορά μάλιστα θέλετε με ένα σμπάρο να χτυπήσετε δύο τρυγόνια… Δε λογαριάζετε το πόνο των Κυπρίων και υποτιμάτε κάθε πρωτοβουλία που γίνεται για να μην υπάρξει ξανά τέτοιος πόνος. Συμβάλλετε στο να συνεχίζονται οι συνθήκες μη επίλυσης του Κυπριακού και το πνεύμα της σύγκρουσης. Αλλά την ίδια στιγμή υποτιμάτε μια γυναίκα μέσα από τα σεξουαλικά σας ένστικτα και θρέφετε το ηγεμονικό αρσενικό θηρίο.

Αυτά που είπε η Ντοούς από το βήμα της βουλής, στην πραγματικότητα είναι οι φόβοι σας…

Είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας και της αλήθειας…

Και είναι αυτός ο λόγος για την επιθετικότητα σας.

Όμως μη ξεχνάτε, η Ντοούς δεν είναι μόνη σε αυτή τη χώρα…

Ούτε οι γυναίκες…

Ούτε όλοι αυτοί που υπερασπίζονται την ειρήνη.

Οι βρισιές σας, μας ενδυναμώνουν.

Όπως μέχρι σήμερα με τις βρισιές σας, τις παρενοχλήσεις, τους βιασμούς και τα όπλα σας δεν έχετε χωνέψει αυτούς που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ειρήνη, δεν πρόκειται να τους χωνέψετε ούτε από δω και μπρός.

Και η καλύτερη απάντηση που έχουμε να σας δώσουμε είναι το ότι επίμονα, ακούραστα και με θάρρος, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία… όπως γινόταν πάντα».  

Μετάφραση: Νίκος Μούδουρος

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Παρενόχληση: Τον θεό τους δεν έχουν μερικές φορές οι τουρίστες.33 ανθρώπους έδωσε στην αστυνομία το τμήμα Περιβάλλοντος της Χαβάης καθώς οι εικονιζόμενοι δεν δίστασαν να πάρουν στο κυνήγι (κολυμπώντας) ένα κοπάδι άγριων δελφινιών στο Honanau Bay με σκοπό μάλλον να ζήσουν αυθεντικές στιγμές. (Hawaii Department of Land and Natural Resources via AP)

Ήξερες ότι...

Το τελευταίο μέλος της οικογένειας Βοναπάρτη, ο Τζερόμ Ναπολέων Βοναπάρτης, πέθανε το 1945, όταν μπερδεύτηκε στο λουρί του σκύλου του και έπεσε στο έδαφος.

Σήμερα


Σάββατο
1
Απριλίου
2023

Γιορτάζουν : Κανένας

1918
Ιδρύεται η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (ΡΑΦ), με στόλο 998 αεροπλάνων.
1924
Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5ετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο κίνημα που έμεινε στην Ιστορία ως Πραξικόπημα της μπιραρίας, θα εκτίσει όμως μόνο 9 μήνες.
1955
Η οργάνωση ΕΟΚΑ ξεκινά ένοπλο αγώνα για ανεξαρτησία της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένωση με την Ελλάδα.
1976
Ιδρύεται η εταιρεία πληροφορικής Apple.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy