Η Ντοούς δεν είναι μόνη. Της Τουμάϊ Τουϊγιάν


 

dogusderiamoud

Εφημερίδα Γενί Ντουζέν, 17.12.2014

«Αλήθεια πόσο κωμικοτραγικό είναι. Μια γυναίκα απειλείται με ‘βιασμό’ επειδή εξέφρασε μια πραγματικότητα… ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης το 1974 οι βιασμοί χρησιμοποιήθηκαν ως ένα όργανο του πολέμου και αναρίθμητες Ελληνοκύπριες γυναίκες βιάστηκαν. Η φασιστική αντίληψη τιμωρίας της γυναίκας είναι τόσο ξεκάθαρη: Ο ΒΙΑΣΜΟΣ! Μόνο σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν σε συνθήκες πολέμου αυτοί που απειλούν με "βιασμό" μια γυναίκα επειδή είπε πράγματα που δεν τους άρεσαν.

Ναι, Τούρκοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου βίασαν πολλές Ελληνοκύπριες γυναίκες. Στη κρυμμένη και ανομολόγητη ιστορία του 1974 υπάρχουν πολλά περιστατικά βιασμών, από μικρά κοριτσάκια μέχρι και ηλικιωμένες γυναίκες που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Ναι, η Ελληνοκυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία ακριβώς λόγω των πολλών περιστατικών βιασμού το 1974, σταμάτησε την σκληρή της στάση και επέτρεψε τις εκτρώσεις.

Και όλα αυτά κύριοι δε λογαριάζονται ως μη γενόμενα επειδή εσείς βρίζεται την Ντοούς, επειδή την απειλείτε με βιασμό και επειδή την παρενοχλείτε σεξουαλικά. Παρά να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε το ‘αρσενικό σας εγώ’ θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι είπε η Ντοούς από εκείνο το βήμα. Τότε ίσως να είχαμε ελπίδες για σας στο μέλλον.

Όμως εσείς με τα αραχνιασμένα σας μυαλά, με κάθε ευκαιρία νιώθετε υποχρεωμένοι να φυτέψετε τους σπόρους του μίσους σε αυτό το νησί. Και αυτή τη φορά μάλιστα θέλετε με ένα σμπάρο να χτυπήσετε δύο τρυγόνια… Δε λογαριάζετε το πόνο των Κυπρίων και υποτιμάτε κάθε πρωτοβουλία που γίνεται για να μην υπάρξει ξανά τέτοιος πόνος. Συμβάλλετε στο να συνεχίζονται οι συνθήκες μη επίλυσης του Κυπριακού και το πνεύμα της σύγκρουσης. Αλλά την ίδια στιγμή υποτιμάτε μια γυναίκα μέσα από τα σεξουαλικά σας ένστικτα και θρέφετε το ηγεμονικό αρσενικό θηρίο.

Αυτά που είπε η Ντοούς από το βήμα της βουλής, στην πραγματικότητα είναι οι φόβοι σας…

Είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας και της αλήθειας…

Και είναι αυτός ο λόγος για την επιθετικότητα σας.

Όμως μη ξεχνάτε, η Ντοούς δεν είναι μόνη σε αυτή τη χώρα…

Ούτε οι γυναίκες…

Ούτε όλοι αυτοί που υπερασπίζονται την ειρήνη.

Οι βρισιές σας, μας ενδυναμώνουν.

Όπως μέχρι σήμερα με τις βρισιές σας, τις παρενοχλήσεις, τους βιασμούς και τα όπλα σας δεν έχετε χωνέψει αυτούς που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ειρήνη, δεν πρόκειται να τους χωνέψετε ούτε από δω και μπρός.

Και η καλύτερη απάντηση που έχουμε να σας δώσουμε είναι το ότι επίμονα, ακούραστα και με θάρρος, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία… όπως γινόταν πάντα».  

Μετάφραση: Νίκος Μούδουρος

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ζυρίχη, Ελβετία: Αεροφωτογραφία του Γάλλου καλλιτέχνη της γης Guillaume Legros, γνωστού ως Saype, από το έργο του "Bright Dreams" στο Irchelpark. Δημιουργημένο με φιλική προς το περιβάλλον μπογιά, το έργο δείχνει ένα κορίτσι περιτριγυρισμένο από διάφορα σύμβολα που παραπέμπουν στη διάσωση στη θάλασσα, σε υποστήριξη της ανθρωπιστικής ΜΚΟ SOS Mediterranee Switzerland. Guillaume Legros AKA as Saype/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

3.000 περιοχές των ΗΠΑ είναι ανεπανόρθωτα μολυσμένες, λόγω των πυρηνικών που παρασκευάστηκαν εκεί!

Σήμερα


Τετάρτη
22
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Γιορτάζουν : Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

337
Ο Μέγας Κωνσταντίνος πεθαίνει στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.
1762
Πόλεμος των Ρόδων: ο Ριχάρδος της Υόρκης νικά και αιχμαλωτίζει το βασιλιά Ερρίκο ΣΤ της Αγγλίας.
1939
Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι υπογράφουν τη συμμαχία τους
1947
Τίθεται σε ισχύ νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία με σκοπό την ανάσχεση του κομμουνισμού, ο οποίος θα γίνει ευρύτερα γνωστός ως Δόγμα Τρούμαν.
1960
Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy