Η Ντοούς δεν είναι μόνη. Της Τουμάϊ Τουϊγιάν


 

dogusderiamoud

Εφημερίδα Γενί Ντουζέν, 17.12.2014

«Αλήθεια πόσο κωμικοτραγικό είναι. Μια γυναίκα απειλείται με ‘βιασμό’ επειδή εξέφρασε μια πραγματικότητα… ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης το 1974 οι βιασμοί χρησιμοποιήθηκαν ως ένα όργανο του πολέμου και αναρίθμητες Ελληνοκύπριες γυναίκες βιάστηκαν. Η φασιστική αντίληψη τιμωρίας της γυναίκας είναι τόσο ξεκάθαρη: Ο ΒΙΑΣΜΟΣ! Μόνο σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν σε συνθήκες πολέμου αυτοί που απειλούν με "βιασμό" μια γυναίκα επειδή είπε πράγματα που δεν τους άρεσαν.

Ναι, Τούρκοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου βίασαν πολλές Ελληνοκύπριες γυναίκες. Στη κρυμμένη και ανομολόγητη ιστορία του 1974 υπάρχουν πολλά περιστατικά βιασμών, από μικρά κοριτσάκια μέχρι και ηλικιωμένες γυναίκες που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Ναι, η Ελληνοκυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία ακριβώς λόγω των πολλών περιστατικών βιασμού το 1974, σταμάτησε την σκληρή της στάση και επέτρεψε τις εκτρώσεις.

Και όλα αυτά κύριοι δε λογαριάζονται ως μη γενόμενα επειδή εσείς βρίζεται την Ντοούς, επειδή την απειλείτε με βιασμό και επειδή την παρενοχλείτε σεξουαλικά. Παρά να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε το ‘αρσενικό σας εγώ’ θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι είπε η Ντοούς από εκείνο το βήμα. Τότε ίσως να είχαμε ελπίδες για σας στο μέλλον.

Όμως εσείς με τα αραχνιασμένα σας μυαλά, με κάθε ευκαιρία νιώθετε υποχρεωμένοι να φυτέψετε τους σπόρους του μίσους σε αυτό το νησί. Και αυτή τη φορά μάλιστα θέλετε με ένα σμπάρο να χτυπήσετε δύο τρυγόνια… Δε λογαριάζετε το πόνο των Κυπρίων και υποτιμάτε κάθε πρωτοβουλία που γίνεται για να μην υπάρξει ξανά τέτοιος πόνος. Συμβάλλετε στο να συνεχίζονται οι συνθήκες μη επίλυσης του Κυπριακού και το πνεύμα της σύγκρουσης. Αλλά την ίδια στιγμή υποτιμάτε μια γυναίκα μέσα από τα σεξουαλικά σας ένστικτα και θρέφετε το ηγεμονικό αρσενικό θηρίο.

Αυτά που είπε η Ντοούς από το βήμα της βουλής, στην πραγματικότητα είναι οι φόβοι σας…

Είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας και της αλήθειας…

Και είναι αυτός ο λόγος για την επιθετικότητα σας.

Όμως μη ξεχνάτε, η Ντοούς δεν είναι μόνη σε αυτή τη χώρα…

Ούτε οι γυναίκες…

Ούτε όλοι αυτοί που υπερασπίζονται την ειρήνη.

Οι βρισιές σας, μας ενδυναμώνουν.

Όπως μέχρι σήμερα με τις βρισιές σας, τις παρενοχλήσεις, τους βιασμούς και τα όπλα σας δεν έχετε χωνέψει αυτούς που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ειρήνη, δεν πρόκειται να τους χωνέψετε ούτε από δω και μπρός.

Και η καλύτερη απάντηση που έχουμε να σας δώσουμε είναι το ότι επίμονα, ακούραστα και με θάρρος, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία… όπως γινόταν πάντα».  

Μετάφραση: Νίκος Μούδουρος

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ζουν ανάμεσά μας; Ο Μεξικανός δημοσιογράφος και «εξερευνητής» για την εξωγήινη ζωή Jaime Maussan έφερε τα τοσοδούλικα απολιθώματά του για εξετάσεις σε ιατρικό κέντρο στην Huixquilucan για να πείσει τους άπιστους ότι εξωγήινοι υπάρχουν. REUTERS/Raquel Cunha

Ήξερες ότι...

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση που βασιζόταν στα δακτυλικά αποτυπώματα εκδόθηκε το 1902.

Σήμερα


Κυριακή
24
Σεπτεμβρίου
2023

Γιορτάζουν : Θέκλα, Κόπρος, Κόπρις, Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Περσεφόνη, Πέρσης, Πέρσα, Πέρση

1664
Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
1852
Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
1869
Σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η "Μαύρη Παρασκευή".
1908
Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1939
Η Ιαπωνία απελαύνει ένα εκατομμύριο Κινέζους.
1948
Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.
1957
Εγκαινιάζεται στη Βαρκελόνη το στάδιο Καμπ Νου, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.
1993
Ενθρονίζεται ο Πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ στην Καμπότζη. Η χώρα αποκτά Σύνταγμα.
2000
Σε δημοψήφισμα στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη μείωση της θητείας του Προέδρου από 7 σε 5 έτη με 73,5% υπέρ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy