Κλιματικές αλλαγές: Η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Πριν λίγες μέρες άνω των 75 χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών συμμετέχοντας στην μεγάλη κινητοποίηση που έγινε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπό το σύνθημα «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» οι διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εν όψει της νέας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Πολωνία (COP 24) από τις 3 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. 

Οι διαδηλωτές των Βρυξελλών συμπορεύονται με τους λαούς διαφόρων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους απαιτώντας να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  Οι λαοί απαιτούν πραγματικές λύσεις. Απαιτούν πολιτικές αποφάσεις που να θέτουν φραγμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεσμευτικούς στόχους για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  

Η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειες της. Με αυτήν την προειδοποίηση άρχισε τις εργασίες της φέτος η Σύνοδος του  ΟΗΕ  για το κλίμα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε ξανά! 

Η συμφωνία του Παρισιού τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου του 2016. Έκτοτε αντί τα προβλήματα να μειώνονται, οξύνονται συνεχώς καθώς συνεχίζεται η εμπορευματοποίηση της γης και τα συμφέροντα των πολυεθνικών τίθενται πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ήταν και η απόφαση της διοίκησης του Τραμπ να αποχωρήσει από την συμφωνία του Παρισιού. 

Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κρατών δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι εθνικές συνεισφορές δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμιστεί με την συμφωνία του Παρισιού. Ενώ σκάνδαλα έρχονται στο φως για την απάτη της αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Οι στόχοι δε που θέτουμε για μείωση των εκπομπών, για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης δεν επαρκούν για να σταματήσουμε την καταστροφή.  

Δυστυχώς και σε επίπεδο ΕΕ, η δράση που λαμβάνεται είναι πολύ κατώτερη των δυνατοτήτων αλλά και των αναγκών που υπάρχουν. Για παράδειγμα ο στόχος για κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από 27% που ανακοίνωσε αρχικά η Κομισιόν έγινε μετά από πιέσεις που ασκήσαμε 32%.  Ακόμα και αυτός ο στόχος όμως αποτελεί υποχώρηση και πισωγύρισμα σε σχέση με τον στόχο που ζητά η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής αριστεράς  για 35%.    Έπειτα ο στόχος που τέθηκε για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης από 30% που ανακοίνωσε αρχικά η Κομισιόν έγινε εν τέλει 32,5%. Και αυτός ο στόχος αποτελεί υποχώρηση και πισωγύρισμα σε σχέση με τον στόχο που διεκδικεί η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για 40%. 

Η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της αλόγιστης δράσης των πολυεθνικών είναι τεράστια. Ως αποτέλεσμα η φύση μας εκδικείται. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν μακράν τα πιο θερμά. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται επικίνδυνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι καταστροφικοί τυφώνες εντείνουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, ενισχύουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει έναν στους 4 πολίτες της Ευρώπης, και καταστρέφουν το αγαθό της υγείας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Περιβάλλον, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του μολυσμένου αέρα. Ενώ οι πληγέντες και τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων καθίστανται οι πλέον τραγικές φιγούρες. 

Δυστυχώς και στην Κύπρο έχουμε πλέον ιδίαν πείρα των τραγικών συνεπειών από τις κλιματικές αλλαγές. Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε το ξέσπασμα της φύσης. Είδαμε δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, είδαμε τα σπίτια μας να καταστρέφονται, τα δέντρα να ξεριζώνονται, εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δεν αρκούν πλέον τα ευχολόγια.

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας  (COP24) απαιτείται να τεθούν πιο φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι. Μόνο αν αναληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα θα μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη και το μέλλον για τα παιδιά μας.  Οι λαοί που πληρώνουν το τίμημα της υπερεκμετάλλευσης του περιβάλλοντος από το καπιταλιστικό  σύστημα, σε κάθε σημείο του πλανήτη, δηλώνουν παρόντες και έτοιμοι να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  Ωστόσο απαιτείται να υπάρξει και πολιτική βούληση ώστε η στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος να συμπεριλάβει την υιοθέτηση νέων πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη προς όφελος των λαών και όχι την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος προς όφελος των πολυεθνικών.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Φωτογραφία της ημέρας

pagonnini

Θεϊκά φτερά. Ενα αρσενικό παγώνι απλώνει τα φτερά του που τα λυγίζει ο αέρας για να προσελκύσει κάποιο θηλυκό με σκοπό το ζευγάρωμα. Τα παγώνια βρίσκονται τις ξερές περιοχές στην Σρι Λάνκα και σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρουν στην πλάτη τους τον θεό Skanda. EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

Σήμερα


Τρίτη
19
Μαρτίου
2019

Γιορτάζουν : Δαρεία, Δάρα, Δάρω, Χρύσανθος, Χρυσάνθη, Χρυσανθίς

1915
Φωτογραφίζεται για πρώτη φορά ο Πλούτωνας, δίχως όμως να αναγνωριστεί ως πλανήτης.
1919
Ο αστεροειδής 911 Αγαμέμνων ανακαλύπτεται από τον Καρλ Βίλχελμ Ράινμουθ, που παρατηρεί από τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.
1932
Εγκαίνια της Γέφυρας του Σίδνεϋ.
1947
Πρώτη εκτός έδρας νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ, στον αγώνα Τουρκία - Ελλάδα (30-34).
1964
Πρωτολειτουργεί το μεγάλο τούνελ των Άλπεων, που συνδέει την Ελβετία με την Ιταλία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy