Κλιματικές αλλαγές: Η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Πριν λίγες μέρες άνω των 75 χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών συμμετέχοντας στην μεγάλη κινητοποίηση που έγινε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπό το σύνθημα «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» οι διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εν όψει της νέας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Πολωνία (COP 24) από τις 3 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. 

Οι διαδηλωτές των Βρυξελλών συμπορεύονται με τους λαούς διαφόρων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους απαιτώντας να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  Οι λαοί απαιτούν πραγματικές λύσεις. Απαιτούν πολιτικές αποφάσεις που να θέτουν φραγμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεσμευτικούς στόχους για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  

Η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειες της. Με αυτήν την προειδοποίηση άρχισε τις εργασίες της φέτος η Σύνοδος του  ΟΗΕ  για το κλίμα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε ξανά! 

Η συμφωνία του Παρισιού τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου του 2016. Έκτοτε αντί τα προβλήματα να μειώνονται, οξύνονται συνεχώς καθώς συνεχίζεται η εμπορευματοποίηση της γης και τα συμφέροντα των πολυεθνικών τίθενται πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ήταν και η απόφαση της διοίκησης του Τραμπ να αποχωρήσει από την συμφωνία του Παρισιού. 

Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κρατών δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι εθνικές συνεισφορές δεν έχουν ακόμη ευθυγραμμιστεί με την συμφωνία του Παρισιού. Ενώ σκάνδαλα έρχονται στο φως για την απάτη της αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Οι στόχοι δε που θέτουμε για μείωση των εκπομπών, για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης δεν επαρκούν για να σταματήσουμε την καταστροφή.  

Δυστυχώς και σε επίπεδο ΕΕ, η δράση που λαμβάνεται είναι πολύ κατώτερη των δυνατοτήτων αλλά και των αναγκών που υπάρχουν. Για παράδειγμα ο στόχος για κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από 27% που ανακοίνωσε αρχικά η Κομισιόν έγινε μετά από πιέσεις που ασκήσαμε 32%.  Ακόμα και αυτός ο στόχος όμως αποτελεί υποχώρηση και πισωγύρισμα σε σχέση με τον στόχο που ζητά η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής αριστεράς  για 35%.    Έπειτα ο στόχος που τέθηκε για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης από 30% που ανακοίνωσε αρχικά η Κομισιόν έγινε εν τέλει 32,5%. Και αυτός ο στόχος αποτελεί υποχώρηση και πισωγύρισμα σε σχέση με τον στόχο που διεκδικεί η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για 40%. 

Η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της αλόγιστης δράσης των πολυεθνικών είναι τεράστια. Ως αποτέλεσμα η φύση μας εκδικείται. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν μακράν τα πιο θερμά. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται επικίνδυνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι καταστροφικοί τυφώνες εντείνουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, ενισχύουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει έναν στους 4 πολίτες της Ευρώπης, και καταστρέφουν το αγαθό της υγείας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Περιβάλλον, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του μολυσμένου αέρα. Ενώ οι πληγέντες και τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων καθίστανται οι πλέον τραγικές φιγούρες. 

Δυστυχώς και στην Κύπρο έχουμε πλέον ιδίαν πείρα των τραγικών συνεπειών από τις κλιματικές αλλαγές. Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε το ξέσπασμα της φύσης. Είδαμε δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, είδαμε τα σπίτια μας να καταστρέφονται, τα δέντρα να ξεριζώνονται, εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δεν αρκούν πλέον τα ευχολόγια.

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας  (COP24) απαιτείται να τεθούν πιο φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι. Μόνο αν αναληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα θα μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη και το μέλλον για τα παιδιά μας.  Οι λαοί που πληρώνουν το τίμημα της υπερεκμετάλλευσης του περιβάλλοντος από το καπιταλιστικό  σύστημα, σε κάθε σημείο του πλανήτη, δηλώνουν παρόντες και έτοιμοι να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.  Ωστόσο απαιτείται να υπάρξει και πολιτική βούληση ώστε η στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος να συμπεριλάβει την υιοθέτηση νέων πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη προς όφελος των λαών και όχι την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος προς όφελος των πολυεθνικών.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αστυνομία του νερού: Σε αγρούς και αυλές, σε κήπους και πλυντήρια αυτοκινήτων, οι Γάλλοι αστυνομικοί του περιβάλλοντος καραδοκούν για τους παραβάτες. Οχι αυτούς που φαντάζεστε, που μολύνουν, που βάζουν φωτιές, που χρησιμοποιούν χωρίς έλεγχο εντομοκτόνα. Οχι τουλάχιστον μόνο αυτούς, γιατί τον τελευταίο καιρό οι αστυνομικοί κάνουν αυστηρούς ελέγχους για την χρήση του νερού καταγγέλλοντας κάθε σπατάλη καθώς η Γαλλία βιώνει μια ιστορική περίοδο ξηρασίας. Η φωτό από καλλιέργειες στο Lesigny. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ήξερες ότι...

Τον 18ο αιώνα στη Αγγλία, στις παράνομες λέσχες, όπου ο τζόγος ανθούσε, υπήρχε ένας υπάλληλος που η μόνη δουλειά του ήταν να καταπιεί τα ζάρια σε περίπτωση που έκανε έφοδο η αστυνομία!

Σήμερα


Παρασκευή
12
Αυγούστου
2022
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Γιορτάζουν : Κανένας

1323
Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και τη ρωσική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.
1898
Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ.
1933
Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών
1942
Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
1951
Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.
1953
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
1964
Η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του (απαρτχάιντ). Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.
1981
Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) στην τιμή των 1.565 δολαρίων.
2004
Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης), η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy