Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η μόνη εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΕΑ/ΒΠΑ) διοργάνωσε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που την αποτελούν.

 

Στη συνάντηση πήραν μέρος ηγέτες και εκπρόσωποι πέραν των 20 Αριστερών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση για την πορεία της ΕΕ, αλλά και πώς μπορεί η Ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς κάνει τη δράση της πιο αποτελεσματική στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο και να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Σε μια ΕΕ που βρίσκεται σε θεσμική, πολιτική και κοινωνική κρίση, με την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς αποτελούν τη μόνη δύναμη αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης που μπορεί να μπει ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της ΕΕ και την άνοδο του ρατσισμού που επέφερε.   

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στους λαούς ως δήθεν απάντηση στην κρίση έφεραν το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους την ανεργία και την ένδεια.  Κατάργησαν συλλογικές συμβάσεις και εργασιακούς νόμους πιέζοντας δικαιώματα, συντάξεις και μισθούς προς τα κάτω και οδήγησαν σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.  Την ίδια ώρα αντί για πολιτικές δημόσιων επενδύσεων για δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, η Κομισιόν και τα κράτη μέλη δίνουν πακτωλό χρημάτων στην πολεμική βιομηχανία μέσω του νέου αμυντικού ταμείου που προωθεί η Επιτροπή Γιούγκερ. Αντί να δοθούν κονδύλια για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, αυξάνονται τα κονδύλια της FRONTEX για δημιουργία μιας Ευρώπης Φρούριο. Μιας Ευρώπης που αφήνει χιλιάδες πρόσφυγες να πνιγούν στη Μεσόγειο κάθε χρόνο. Ή χρηματοδοτεί χώρες όπως η Τουρκία, η Λιβύη και άλλες για να κρατήσουν έξω από την ΕΕ τις προσφυγικές ροές που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που συμμετέχουν εν πολλοίς και κράτη μέλη της ΕΕ.  

Τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, έφεραν και την άνοδο της ακροδεξιάς. Χρησιμοποιώντας μια δήθεν αντισυστημική -αλλά ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική- κατάφεραν να επηρεάσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού και να πετύχουν την είσοδο τους στα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις. Τρανταχτά παραδείγματα η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, ενώ πολλά από τα κόμματα της δεξιάς κινούνται επικίνδυνα προς την ακροδεξιά υιοθετώντας τη ρητορική της, όπως στην Πολωνία, ή ακόμα και τη Βαυαρία στη Γερμανία. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ακολούθησαν ή στήριξαν την αντιδημοκρατική, νεοφιλελεύθερη πορεία της ΕΕ και για αυτό τον λόγο οδηγήθηκαν στη συρρίκνωση. 

Η Ενωτική Αριστερά στην Ευρώπη αποτελεί πλέον τον μόνο πόλο που εκφράζει πραγματικά τους εργαζόμενους, ενώ αποτελεί και τη μόνη δύναμη που μπορεί να μπει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς για να αλλάξει τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να διατηρήσει ξεκάθαρο αντισυστημικό, ριζοσπαστικό χαρακτήρα ως η δύναμη της οικολογίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της ΕΕΑ/ΒΠΑ έστειλε το μήνυμα πως η ενότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ενισχυθεί και να αποτελέσει τη δύναμη για αλλαγή υπέρ των λαών. Η ριζοσπαστική Αριστερά είναι η μόνη εναλλακτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ και οι παγκόσμιες οικονομικές ελίτ και με τη δράση της πρέπει να συμβάλλει στην ενότητα του μαζικού εργατικού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, βασισμένου στους αγώνες των λαών. 

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Πλήθη συγκεντρώνονται για να δουν ένα νέο έργο του Banksy - ένα στένσιλ ενός ανθρώπου και φύλλα δέντρου ψεκασμένα με σπρέι σε έναν τοίχο πίσω από ένα δέντρο χωρίς φύλλα - κοντά στο Finsbury Park στο βόρειο Λονδίνο. Adrian Dennis/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το αρχαιότερο γνωστό λαχανικό είναι ο αρακάς.

Σήμερα


Τρίτη
19
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Δαρεία, Δάρα, Δάρω, Χρύσανθος, Χρυσάνθη, Χρυσανθίς

1915
Φωτογραφίζεται για πρώτη φορά ο Πλούτωνας, δίχως όμως να αναγνωριστεί ως πλανήτης.
1919
Ο αστεροειδής 911 Αγαμέμνων ανακαλύπτεται από τον Καρλ Βίλχελμ Ράινμουθ, που παρατηρεί από τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.
1932
Εγκαίνια της Γέφυρας του Σίδνεϋ.
1947
Πρώτη εκτός έδρας νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ, στον αγώνα Τουρκία - Ελλάδα (30-34).
1964
Πρωτολειτουργεί το μεγάλο τούνελ των Άλπεων, που συνδέει την Ελβετία με την Ιταλία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy