fbpx

Η εξαγγελία μιας πλήρως στρατιωτικοποιημένης νεοφιλελεύθερης ΕΕ. Του Νεοκλή Συλικιώτη

euroarmyneoΣτις 14 Σεπτ. από το επίσημο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούγκερ, παραδέχτηκε την πραγματικότητα.

Παραδέχτηκε την εμβάθυνση της κρίσης με τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τους λαούς. Είπε πως υπάρχουν σοβαρά ελλείματα και ελλείψεις στην Ένωση. Μίλησε για υπαρξιακή κρίση. Είπε για τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, που είναι ανησυχητικά υψηλά. Παραδέχτηκε πως η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική στο χαρακτήρα. Είπε για την νέα γενιά, η οποία έχει καταδικαστεί να ζήσει μεγαλύτερη φτώχεια από αυτήν που γνώρισαν οι γονείς. Και τόνισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει η άγρια δύση του κοινωνικού ντάμπιγκ.

Οι λαοί όμως χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση, κάτι που ο Γιούγκερ απέτυχε να δώσει. Τόσο η Κομισιόν όσο και οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, επιβεβαίωσαν κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια την εμμονή τους στην εμβάθυνση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν στην σημερινή κρίση. Συνεχίζουν να στηρίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζητούν υλοποίηση της έκθεσης των 5 προέδρων για εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης. Μάλιστα ο Γιούγκερ τόνισε πως δεν θα επιτρέψει το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει Σύμφωνο Ελαστικότητας.

Αντί να προτείνουν μέτρα για ώθηση της πραγματικής οικονομίας και δημόσιες επενδύσεις για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, ο κ. Γιούγκερ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει το επενδυτικό πακέτο στα 630 δις ευρώ ως το 2022. Όπως έχει όμως αποδειχτεί το επενδυτικό πακέτο βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, στόχο έχει να μειώσει το ρίσκο για τους ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει πως στηρίζονται οι χώρες που έχουν πραγματική ανάγκη. Η ίδια υποκριτική πολιτική προωθείται και για τις τρίτες χώρες. Ο Γιούγκερ εξήγγειλε δήθεν 44 δις ευρώ για την Αφρική και τις γειτονικές χώρες αλλά πάλι θα στηριχτεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά δε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο κος Γιούγκερ πολύ σωστά είπε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται το ίδιο για την ίδια εργασία στην κάθε χώρα. Είναι όμως η δική του πολική ομάδα, το ΕΛΚ, που μια μέρα πριν είχε καταψηφίσει την θέση αυτή σε έκθεση για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε από τον Γιούγκερ ήταν για την περαιτέρω στατιωτικοποίηση της Ένωσης.

Δεν τους φτάνουν οι μέχρι σήμερα πόλεμοι, οι εξωτερικές επεμβάσεις, το αιματοκύλισμα των λαών και τα κύματα προσφύγων. Ο Γιούγκερ δήλωσε πως στόχος είναι η δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών δομών, ενός μόνιμου ανώτατου στρατηγείου και ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα ώστε να ενισχυθεί η στρατιωτική βιομηχανία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και ανάπτυξης συμπληρωματικής δράσης. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν μετανιώνουν για την στήριξη που παρείχαν μέχρι σήμερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά έχουν και τα θράσος να ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή στους πολέμους και πλήρη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ.

Με τις πολιτικές τους καταδίκασαν χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά. Και έρχεται σήμερα ο Γιούγκερ να ζητήσει από εθελοντές να επιδείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Πώς όμως να υπάρξει αλληλεγγύη όταν η Κομισιόν επιβεβαιώνει πως πολιτική της ΕΕ παραμένει η αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων, η ενίσχυση της FRONTEX και η δημιουργία νέων φρακτών στα σύνορα προς τη κατεύθυνση μιας Ευρώπης φρούριο; Πώς να υπάρξει αλληλεγγύη όταν λόγω της αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού ενισχύεται καθημερινά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός;

Για να υπάρξει ελπίδα για έξοδο από την κρίση και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, δεν αρκεί να περιγράφεις την πραγματικότητα. Χρειάζονται αγώνες για να την αλλάξεις. Χρειάζεται να ανατρέψεις τις πολιτικές που οδήγησαν στην εμβάθυνση των ανισοτήτων, στην απορρύθμιση της εργασίας, στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην αύξηση της ανεργίας και στην φτωχοποίηση των λαών.

Τα σχέδια τους είναι ξεκάθαρα. Μια πλήρως στρατιωτικοποιημένη και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Αυτό θα είναι το μέλλον των λαών εάν δεν υπάρξει αντίσταση και ανατροπή των πολιτικών τους.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γνωστοί για την προνοητικότητα και τον προγραμματισμό τους οι Γερμανοί είχαν φτιάξει 15.000 χοντρές κούπες ιδανικές για κατανάλωση χλιαρής μπύρας για την περίφημη γιορτή τους το «Oktoberfest». Η διοργάνωση όμως ακυρώθηκε, γεγονός που εκτίναξε τα ποτήρια στην σφαίρα του συλλεκτικού και έχουν ήδη εξαντληθεί. (AP Photo/Matthias Schrader)

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Παρασκευή
18
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών

Γιορτάζουν : Αριάδνη, Αριάνα, Ευμένιος, Ευμένης, Ευμενία, Κάστωρ, Κάστορας, Κάστορης, Ρωμύλος, Ρωμύλιος

1739
Υπογράφεται η Συνθήκη του Βελιγραδίου, με την οποία το Βελιγράδι παραχωρείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1810
Η Χιλή γίνεται ανεξάρτητη από την Ισπανία. Σχηματίζεται η πρώτη κυβέρνηση (εθνική εορτή).
1834
Η Αθήνα ονομάζεται Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.
1851
Η εφημερίδα «Νιού Γιόρκ Τάιμς» εκδίδεται για πρώτη φορά.
1906
Τυφώνας και τσουνάμι πλήττει το Χονγκ Κονγκ, με 10.000 νεκρούς.
1978
Από σεισμό 7 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώνονται 18.000 άτομα.
2005
Διεξάγονται ιστορικές βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy