Η εξαγγελία μιας πλήρως στρατιωτικοποιημένης νεοφιλελεύθερης ΕΕ. Του Νεοκλή Συλικιώτη

euroarmyneoΣτις 14 Σεπτ. από το επίσημο βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούγκερ, παραδέχτηκε την πραγματικότητα.

Παραδέχτηκε την εμβάθυνση της κρίσης με τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τους λαούς. Είπε πως υπάρχουν σοβαρά ελλείματα και ελλείψεις στην Ένωση. Μίλησε για υπαρξιακή κρίση. Είπε για τα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, που είναι ανησυχητικά υψηλά. Παραδέχτηκε πως η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική στο χαρακτήρα. Είπε για την νέα γενιά, η οποία έχει καταδικαστεί να ζήσει μεγαλύτερη φτώχεια από αυτήν που γνώρισαν οι γονείς. Και τόνισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει η άγρια δύση του κοινωνικού ντάμπιγκ.

Οι λαοί όμως χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση, κάτι που ο Γιούγκερ απέτυχε να δώσει. Τόσο η Κομισιόν όσο και οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, επιβεβαίωσαν κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια την εμμονή τους στην εμβάθυνση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν στην σημερινή κρίση. Συνεχίζουν να στηρίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και ζητούν υλοποίηση της έκθεσης των 5 προέδρων για εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης. Μάλιστα ο Γιούγκερ τόνισε πως δεν θα επιτρέψει το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει Σύμφωνο Ελαστικότητας.

Αντί να προτείνουν μέτρα για ώθηση της πραγματικής οικονομίας και δημόσιες επενδύσεις για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, ο κ. Γιούγκερ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει το επενδυτικό πακέτο στα 630 δις ευρώ ως το 2022. Όπως έχει όμως αποδειχτεί το επενδυτικό πακέτο βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, στόχο έχει να μειώσει το ρίσκο για τους ιδιώτες και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει πως στηρίζονται οι χώρες που έχουν πραγματική ανάγκη. Η ίδια υποκριτική πολιτική προωθείται και για τις τρίτες χώρες. Ο Γιούγκερ εξήγγειλε δήθεν 44 δις ευρώ για την Αφρική και τις γειτονικές χώρες αλλά πάλι θα στηριχτεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά δε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο κος Γιούγκερ πολύ σωστά είπε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται το ίδιο για την ίδια εργασία στην κάθε χώρα. Είναι όμως η δική του πολική ομάδα, το ΕΛΚ, που μια μέρα πριν είχε καταψηφίσει την θέση αυτή σε έκθεση για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε από τον Γιούγκερ ήταν για την περαιτέρω στατιωτικοποίηση της Ένωσης.

Δεν τους φτάνουν οι μέχρι σήμερα πόλεμοι, οι εξωτερικές επεμβάσεις, το αιματοκύλισμα των λαών και τα κύματα προσφύγων. Ο Γιούγκερ δήλωσε πως στόχος είναι η δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών δομών, ενός μόνιμου ανώτατου στρατηγείου και ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα ώστε να ενισχυθεί η στρατιωτική βιομηχανία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και ανάπτυξης συμπληρωματικής δράσης. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν μετανιώνουν για την στήριξη που παρείχαν μέχρι σήμερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά έχουν και τα θράσος να ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή στους πολέμους και πλήρη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ.

Με τις πολιτικές τους καταδίκασαν χιλιάδες ανθρώπους στην προσφυγιά. Και έρχεται σήμερα ο Γιούγκερ να ζητήσει από εθελοντές να επιδείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Πώς όμως να υπάρξει αλληλεγγύη όταν η Κομισιόν επιβεβαιώνει πως πολιτική της ΕΕ παραμένει η αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων, η ενίσχυση της FRONTEX και η δημιουργία νέων φρακτών στα σύνορα προς τη κατεύθυνση μιας Ευρώπης φρούριο; Πώς να υπάρξει αλληλεγγύη όταν λόγω της αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού ενισχύεται καθημερινά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός;

Για να υπάρξει ελπίδα για έξοδο από την κρίση και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, δεν αρκεί να περιγράφεις την πραγματικότητα. Χρειάζονται αγώνες για να την αλλάξεις. Χρειάζεται να ανατρέψεις τις πολιτικές που οδήγησαν στην εμβάθυνση των ανισοτήτων, στην απορρύθμιση της εργασίας, στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην αύξηση της ανεργίας και στην φτωχοποίηση των λαών.

Τα σχέδια τους είναι ξεκάθαρα. Μια πλήρως στρατιωτικοποιημένη και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Αυτό θα είναι το μέλλον των λαών εάν δεν υπάρξει αντίσταση και ανατροπή των πολιτικών τους.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy