fbpx

Εμπόριο προσφύγων η συμφωνία Ευρ. Συμβουλίου και Τουρκίας. Του Νεοκλή Συλικιώτη

prosffitourk«Για κάθε επιστροφή Σύρου στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ».

 

Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαικό Συμβούλιο προκειμένου να “τακτοποιήσει” το προσφυγικό.  Για ακόμη μια φορά έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά. Έθεσαν πάνω από όλα τα ιδιοτελή συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων της Ένωσης και συμφώνησαν τους όρους για το εμπόριο των προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αδιαφορώντας πως οι πρόσφυγες δεν είναι προϊόντα αλλά άνθρωποι! 

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Ευρωπαικό Συμβούλιο είναι επακόλουθο και των ξενοφοβικών, ρατσιστικών προσεγγίσεων ορισμένων κυβερνήσεων. Αυτοί πρωτοστάτησαν στο να  καταπατηθούν εκ νέου οι διακηρυγμένες αρχές της ΕΕ αποδεικνύοντας πως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν υπάρχει ούτε Αλληλεγγυή ούτε Ανθρωπισμός. 

Βέβαια το άθλιο παζάρι της ΕΕ με την Τουρκία δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, ούτε θα σταματήσει τα προσφυγικά κύματα. Αντιθέτως καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων, ενισχύει τις δυνάμεις καταστολής και επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού. Επειτά η απόφαση για επιλεκτική μετεγκατάσταση ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ, δεν αποτελεί λύση. Ενώ το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και η συνέχιση των περιπολιών του ΝΑΤΟ και της Frontex θα οδηγήσουν σε περισσότερες τραγωδίες και ενίσχυση των κυκλωμάτων των διακινητών. 

Πρόκειται για μια συμφωνία που βασικό στόχο έχει να περιορίσει τους πρόσφυγες εκτός των συνόρων της ΕΕ, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και την Σύμβαση της Γενεύης. Κι ας έχει η ΕΕ μεγάλες ευθύνες για τους πολέμους που κατέστρεψαν τις πατρίδες των προσφύγων. 

Προκειμένου να αποφύγουν τα κράτη μέλη τις ευθύνες τους αποδέχτηκαν τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας.  Έτσι οι προκλητικές και επιθετικές της πολιτικές επιβραβεύτηκαν από το Ευρωπαικό Συμβούλιο με άνοιγμα του κεφ. 33, με την απόφαση για επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ, καθώς και με την υπόσχεση καταβολής άλλων 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2018.  

Έπειτα μπορεί να μην ζητήθηκε τώρα το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το κείμενο που έχει συμφωνηθεί προαναγγέλλει την άσκηση περαιτέρω πιέσεων. Επομένως ο κίνδυνος εξώθησης σε άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων δεν έχει αποφευχθεί.

Εξίσου προβληματικό είναι και το ότι η Τουρκία πήρε από την Ε.Ε. αυτό που επιδίωκε εδώ και καιρό. Νομιμοποίησε την παρέμβασή της στην περιοχή της Συρίας όπου διαμένουν Κούρδοι, δήθεν για «βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Συρίας, ιδίως σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα». 

Έπειτα το Ευρωπαικό Συμβούλιο προχώρησε σε απενεχοποίηση της Τουρκίας με την συμπερίληψή της στον κατάλογο των «ασφαλών τρίτων χωρών». Έτσι η ΕΕ είναι “νομικά καλυμμένη” όσον αφορά την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, μετά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα με τις διαδικασίες fast-track που έχουν αποφασιστεί. Αλήθεια, με ποια κριτήρια αποφάσισαν πως η Τουρκία που καταπατά καθημερινά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ασφαλής χώρα; Και με ποια κριτήρια θα αποφασίζουν ότι πρόσφυγες που ήρθαν από την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας δεν δικαιούνται άσυλο; 

Δυστυχώς συνεχίζονται οι καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ στη βάση των συμφερόντων των κυρίαρχων δυνάμεων. Και τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών τα πληρώνουν με το αίμα τους οι αθώοι λαοί, εντός και εκτός ΕΕ.  Γιατί αυτά που ζούμε σήμερα, είτε λέγονται προσφυγική κρίση, είτε κτυπήματα τρομοκρατίας, έχουν την ρίζα τους στις ίδιες ιμπεριαλιστικές πολιτικές, στους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις. Ο ακραίος ισλαμικός φονταμενταλισμός και ο ξενοφοβικός ρατσισμός που στοχοποιεί τους πρόσφυγες είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. 

Δυστυχώς τα μεγάλα κράτη της ΕΕ που ακολούθησαν τις πολιτικές των ΗΠΑ, έχουν ευθύνες για τους πολέμους, τις παρεμβάσεις στις τρίτες χώρες και για τα προσφυγικά κύματα. Επίσης στήριξαν πολιτικά και οικονομικά όλες τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις εκ των οποίων προέκυψε και το τρομοκρατικό τέρας του ISIS. Και σήμερα τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και των πολέμων είναι αθώοι άνθρωποι. 

Για να σταματήσουν τα δεινά που ταλανίζουν τους λαούς απαιτείται να τερματιστούν άμεσα οι γενεσιουργές αιτίες που τις γεννούν, οι αιματηρές ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θα μπορούσε να είναι ένα τεστ με την ερώτηση «Τι είναι παράξενο στην εικόνα;». Πόσοι από εσάς θα δείτε με την πρώτη ματιά την κίνηση του Πάπα να κλείσει μόνος του την πόρτα του αυτοκινήτου; Σας φαίνεται κοινό; Και όμως δεν είναι, μάλιστα δεν είναι για κανέναν πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Είναι όμως για τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι ένας από τους λόγους που έχει τόσο μεγάλη απήχηση και είναι τόσο αγαπητός. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ήξερες ότι...

Στη Δανία το 2,6% των παιδιών γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα


Τρίτη
29
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Γιορτάζουν : Κυριάκος

1911
Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.
1932
Σεισμική δόνηση ταράζει τη Θεσσαλονίκη.
1941
Ξεκινάει στη Σοβιετική Ένωση η σφαγή του Μπάμπι Γιάρ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 Εβραίοι.
1944
Οι σοβιετικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία.
1950
Απελευθερώνεται η Σεούλ με αμερικανική επέμβαση στην Κορέα (η Σεούλ ελευθερώνεται και παραδίδεται στον Πρόεδρο Σίγκμαν Ρι)
1954
Με συνθήκη δημιουργείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός για πυρηνική έρευνα (CERN).
1970
Ορκίζεται νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του Νάσερ, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Σαντάτ.
1992
Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία
1993
Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
2004
Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy