fbpx

Το απάνθρωπο πρόσωπο της ΕΕ. Του Νεοκλή Συλικιώτη

fortress europe 620805"Και για αυτό το λόγο (τη συμφωνία να σταματήσει η ΕΕ τα κύματα εσωτερικής μετακίνησης προσφύγων) θέλω να κάνω έκκληση σε όλους τους δυνητικά παράνομους οικονομικούς μετανάστες από όπου και αν προέρχονται: Μην έρθετε στην Ευρώπη. Μην πιστεύετε τους λαθρέμπορους. Μη ρισκάρετε τα χρήματα και τις ζωές σας. Είναι μάταιο."

Αυτά είπε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ μετά από συνάντηση  του με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα. Αυτά τα λόγια δείχνουν και το απάνθρωπο παρόν πρόσωπο της Ένωσης: οικονομική εξυπηρέτηση πολυεθνικών και καμία αλληλεγγύη. Όμως η πρόκληση του κύριου Τούσκ δεν σταματά εκεί. Μετατρέπεται σε  εμπαιγμό αν αναλογιστεί κάποιος πως χαρακτήρισε οικονομικούς μετανάστες ακριβώς τα καραβάνια των προσφύγων που η ίδια η ΕΕ ως αρωγός των ΗΠΑ δημιούργησε μέσα από τις παρεμβάσεις της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι περιλάλητες ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, έγιναν κοροϊδία, καταστολή, φράχτες, κλειστά σύνορα, κλομπ των αστυνομικών, αδιαφορία, ρατσισμός και ξενοφοβία.

Η μεθόδευση των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ για εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Καταδικαστέες και απαράδεχτες είναι και οι προσεγγίσεις της ΕΕ, οι οποίες συσκοτίζουν ανάμεσα σε άλλα τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις σε Συρία, ευρύτερη Μέση Ανατολή και Αφρική. Αντί ο κύριος Τούσκ να εκφράζει τις διακηρύξεις της ΕΕ, ταυτίζεται με τις πιο ξενοφοβικές, ρατσιστικές και ακραίες φωνές της ΕΕ που εκφράζονται απο ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης μεταξύ άλλων. Οι τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο δήθεν για να "θυσιαστεί η Ελλάδα για το καλό της ΕΕ", υποστηρίζοντας την απομόνωση της και το κλείσιμο των συνόρων των γειτονικών της χωρών ανήκουν ακριβώς σε αυτή την κατηγορία, και μόνο ντροπή και αποτροπιασμό μας προκαλούν.  Η ΕΕ δεν είχε κανένα ενδοιασμό να χαϊδεύει την Τουρκία κηρύσσοντας την ασφαλή προορισμό παρόλο που κατασφάζει το λαό της και τους Κούρδους κατοίκους της, και να της προσφέρει πακτωλό χρημάτων και ανταλλάγματα. Την ίδια ώρα τιμωρεί την Ελλάδα και την αφήνει εντελώς αβοήθητη.

Το νεοφιλελεύθερο, ρατσιστικό πρόσωπο της Ευρώπης όμως σπάζει πάνω στα λαϊκά, εργατικά και κοινωνικά κινήματα. Η συγκινητική αλληλεγγύη που δείχνουν οι λαοί οι οποίοι προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες, με τρανταχτά παραδείγματα τον ελληνικό λαό και τους χιλιάδες εθελοντές, ιδιαίτερα τους κατοίκους του Αιγαίου, διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως αυτή τους γυρίζει την πλάτη.  

Ως Αριστερά το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: Παραμένουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τόσο του ελληνικού λαού, όσο και των λαών που πλήττονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.  Πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί για να αιτούνται άσυλο οι πρόσφυγες, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, και να στηρίζονται οι πρόσφυγες στις χώρες της πρώτης υποδοχής όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, και ο Λίβανος. Να  δημιουργηθούν εκεί hotspotsμε ευθύνη της ΕΕ και με την σύμφωνη γνώμη και συγκεκριμένη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, και από εκεί να μεταφέρονται οι πρόσφυγες με ασφάλεια. Μέσα από αυτούς τους χώρους να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης. Έτσι θα αντιμετωπιστούν οι λαθρέμποροι: μέσω της ανθρώπινης προσέγγισης απέναντι στους πρόσφυγες και όχι μέσω των κατασταλτικών μηχανισμών. Το πιο σημαντικό όμως είναι να τερματιστούν άμεσα ο πόλεμος, και οι ξένες επεμβάσεις στη Συρία, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Αφρική και να δημιουργηθούν προγράμματα πραγματικής στήριξης και ανοικοδόμησης των χωρών που πλήγηκαν από τον πόλεμο, με γνώμονα την ειρήνη, την κοινωνική ανάπτυξη και το καλό νοούμενο συμφέρον των λαών τους. 

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης

 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θα μπορούσε να είναι ένα τεστ με την ερώτηση «Τι είναι παράξενο στην εικόνα;». Πόσοι από εσάς θα δείτε με την πρώτη ματιά την κίνηση του Πάπα να κλείσει μόνος του την πόρτα του αυτοκινήτου; Σας φαίνεται κοινό; Και όμως δεν είναι, μάλιστα δεν είναι για κανέναν πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Είναι όμως για τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι ένας από τους λόγους που έχει τόσο μεγάλη απήχηση και είναι τόσο αγαπητός. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ήξερες ότι...

Στη Δανία το 2,6% των παιδιών γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα


Τρίτη
29
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Γιορτάζουν : Κυριάκος

1911
Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.
1932
Σεισμική δόνηση ταράζει τη Θεσσαλονίκη.
1941
Ξεκινάει στη Σοβιετική Ένωση η σφαγή του Μπάμπι Γιάρ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 Εβραίοι.
1944
Οι σοβιετικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία.
1950
Απελευθερώνεται η Σεούλ με αμερικανική επέμβαση στην Κορέα (η Σεούλ ελευθερώνεται και παραδίδεται στον Πρόεδρο Σίγκμαν Ρι)
1954
Με συνθήκη δημιουργείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός για πυρηνική έρευνα (CERN).
1970
Ορκίζεται νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του Νάσερ, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Σαντάτ.
1992
Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία
1993
Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
2004
Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy