Η ΤΤΙΡ αποτελεί δούρειο ίππο ενάντια στη δημοκρατία. Του Νεοκλή Συλικιώτη

ttiptrojanΤην περασμένη εβδομάδα, με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο, η κεντρική και βόρεια Ευρώπη κουνήθηκε στους ρυθμούς των τεράστιων διαδηλώσεων ενάντια στη Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (ΤΤΙΡ).

Στις Βρυξέλλες μετά από ένα τετραήμερο εκδηλώσεων η τελική διαδήλωση συγκέντρωσε πέραν των 5.000 ατόμων. Στο Άμστερνταμ μαζεύτηκαν 10.000 ενώ στο Βερολίνο ένωσαν τις φωνές τους στις 10 Οκτωβρίου 250.000 πολίτες ενάντια στη συμφωνία "δούρειο ίππο". "Δούρειος ίππος" γιατί θα επιτρέψει πλέον στις εταιρείες να επηρεάζουν τις νομοθεσίες και τη λειτουργία του κράτους σε τέτοιο βαθμό που θα στρεβλώσουν κάθε ίχνος δημοκρατικής διαδικασίας και νομιμότητας που έμεινε στην αστική δημοκρατία και την ΕΕ.  

Η συμφωνία προωθεί την πλήρη κατάργηση δασμολογικών εμποδίων μεταξύ των δύο εταίρων, κοινά κριτήρια πιστοποίησης προϊόντων, εναρμόνιση των χρηματοπιστωτικών κανόνων, τελωνειακή εναρμόνιση στους κανόνες εισόδου προϊόντων και υπηρεσιών, και το κυριότερο θεσμοθετεί στην πραγματικότητα ιδιωτικά δικαστήρια για επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους. Έχουμε δυστυχώς πικρή πείρα τόσο στην Κύπρο με τα επενδυτικά ταμεία που φορτώνουν στον φορολογούμενο επιπλέον βάρη κινώντας αγωγή στο κράτος γιατί έχασαν τα κέρδη τους με το κούρεμα, όσο και σε άλλες χώρες. Γαλλική εταιρία νερού πέτυχε σημαντική αποζημίωση από την Αργεντινή γιατί το κράτος κράτησε σταθερή την τιμή του νερού μειώνοντας έτσι το κέρδος της εταιρίας. Η PhilipMorrisπροσέφυγε ενάντια στην Ουρουγουάη όταν αυτή αύξησε το μέγεθος των προειδοποιήσεων για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων. Όλα αυτά εις βάρος τόσο της δημοκρατίας, όσο και του φορολογούμενου πολίτη.

Επιπλέον από τις αρνητικές συνέπειες, οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία γίνονται σε πλήρη αδιαφάνεια. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η ΕΕΑ/ΒΠΑ μαζί με άλλα κοινωνικά σύνολα ζήτησε να δωθούν στη δημοσιότητα έγγραφα και πρακτικά που αφορούν στην όλη διαδικασία, καταφέρνοντας μάλιστα να κινήσει την Κομισιόν να δημοσιοποιήσει κάποια στοιχεία. Αξέχαστο όμως μένει το παράδειγμα της επιστολής της BritishAmericanTobaccoπου δόθηκε στη δημοσιότητα. Η επιστολή έκανε συστάσεις προς την Κομισιόν για διάφορες πτυχές της συμφωνίας και των διαπραγματεύσεων, γι' αυτό και λογοκρίθηκε τόσο πολύ πριν δοθεί στη δημοσιότητα, που έμεινε αναγνώσιμο το...5% της 14σέλιδης επιστολής.

Σκοπός λοιπόν της συμφωνίας είναι να εξαφανιστεί κάθε φραγμός στη δράση και την κερδοφορία των πολυεθνικών μεγαλοεπιχειρήσεων. Καταργούνται κανόνες για το περιβάλλον, την υγεία και τα τρόφιμα για τους οποίους η Ευρώπη ήταν πρότυπο προστασίας του καταναλωτή. Την ίδια ώρα θα προκληθούν αντίστοιχα καταστροφικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγώντας χιλιάδες από αυτές στο κλείσιμο. Τώρα οι κανόνες γίνονται βορά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, για να επιτραπεί στο μεγάλο κεφάλαιο να επεκταθεί και από τις δύο μεριές του Ατλαντικού. Την ίδια ώρα είναι αυτές οι πολυεθνικές οι οποίες πιέζουν για διάλυση των εργασιακών θεσμίων και μαζί με τους πολιτικούς τους προστάτες απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας καταποντίζοντας τους μισθούς και διαλύοντας συλλογικές συμβάσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και κοινωνική προστασία φτωχοποιώντας τους εργαζομένους και τους λαούς. 

Η Αριστερά είναι μπροστάρης στην προσπάθεια ενάντια στη σύναψη αυτής της συμφωνίας μαζί με πολλά κοινωνικά κινήματα αλλά και το πολιτικοκοινωνικό ρεύμα που δημιουργήθηκε ενάντια στη συμφωνία. Μαζί μας ψήφισαν στο Κοινοβούλιο η πλειοψηφία των πρασίνων, πολλοί σοσιαλδημοκράτες και άλλοι. Συμμετέχουμε ενεργά στις εκδηλώσεις που γίνονται γιατί ξέρουμε πως το κυριότερο μας όπλο ενάντια στην καταστρατήγηση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά και στην επιβολή των εταιρικών συμφερόντων ενάντια στα συμφέροντα των λαών και των εργαζομένων είναι η οργανωμένη και μαζική πάλη. Ήδη 3εκ.284χιλ.289 πολίτες της ΕΕ υπέγραψαν να επανεξεταστεί και να αποσυρθεί η συμφωνία, και εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους. Εκεί θα είναι και το ΑΚΕΛ, στο πλάι των εργαζομένων για το συμφέρον τους.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οττάβα, Καναδάς: Ο Justin Trudeau απευθύνεται σε δημοσιογράφους μετά την επιβολή σειράς δασμών από τον Donald Trump κατά του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας. Canadian Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι κροκόδειλοι ανήκουν πιο κοντά στην οικογένεια των πτηνών παρά στην οικογένεια των ερπετών.

Σήμερα


Δευτέρα
3
Φεβρουαρίου
2025

Γιορτάζουν : Ασημίνα, Ασημινα, Μαλαματή, Μάλα, Ματίνα, Σταμάτης, Σταμάτιος, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Συμεών, Συμεώνης, Συμεωνή

1783
Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των ΗΠΑ.
1916
Καταστρέφεται από φωτιά το κτήριο του Κοινοβουλίου του Καναδά στην Οττάβα.
1959
Δύο από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως «Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική».
1967
Ο Τζίμι Χέντριξ ηχογραφεί το «Purple Haze».
1969
Ο Γιάσερ Αραφάτ διορίζεται πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
1989
Το σκάνδαλο Κοσκωτά παίρνει νέα τροπή, όταν ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται για κακούργημα, ως παραλήπτης μεγάλου ποσού, που υπεξαιρέθηκε.
1993
Στις Φιλιππίνες, 36 άνθρωποι πεθαίνουν από την έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy