Τα συμφέροντα των λαών πάνω από των πολυεθνικών. Του Νεοκλή Συλικιώτη

madeingerssΗ κοινή παρουσία των Ολάντ και Μέρκελ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έτυχε πολλών και διάφορων αναλύσεων.

Αυτό όμως που έπεσε στα μαλακά ήταν η απάντηση της γερμανίδας Καγκελάριου προς την κριτική τόσο της Αριστεράς όσο και της εκπροσώπου της Ομάδας των Πρασίνων Ρεβέκας Χάρμς, αναφορικά με το σκάνδαλο της Volkswagen. Η κυρία Χάρμς είπε πως η Καγκελάριος προώθησε τα συμφέροντα της αυτοκινητοβιομηχανίας μέσα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και τώρα αποδεικνύεται πόσο καταστροφικό ήταν αυτό.  Η απάντηση λοιπόν της κυρίας Μέρκελ ήταν μια απευθείας προειδοποίηση να μην χρησιμοποιείται το σκάνδαλο της Volkswagen για πολιτικούς σκοπούς, επειδή έτσι θα απειληθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η δήλωση της δείχνει ξεκάθαρα τη διασύνδεση του γερμανικού μεγάλου κεφαλαίου με τη γερμανική κυβέρνηση και την προώθηση των γερμανικών συμφερόντων στην Ένωση. Όταν η  Volkswagen εξαπατούσε εκατομμύρια πολίτες, και έβλαπτε την υγεία εκατομμυρίων άλλων δεν σκέφτηκε για τις θέσεις εργασίας. Τώρα απολαμβάνει την κάλυψη της γερμανικής κυβέρνησης για να μην της ασκηθεί κριτική και να μην απειληθεί από κανένα, αφού "αρκετά προβλήματα έχει από μόνη της". Αυτή η στήριξη στις πολυεθνικές από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης είναι βαθιά ριζωμένη και στο διευθυντήριο των Βρυξελλών. Η Κομισιόν γνώριζε ήδη από το 2013, ότι τα "συστήματα αναστολής" της Volkswagen θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, και εν τούτοις, δεν έλαβε κανένα μέτρο. Ένα ακόμα στοιχείο πως η ΕΕ καθορίζει στρατηγικές με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών αυτών επιχειρήσεων.

Η περίπτωση της Volkswagen έχει καταπληκτικά πολλά κοινά με την περίπτωση της Deutsche Bank και γαλλικών τραπεζών που έτρεχαν να ξεπουλήσουν ελληνικά ομόλογα το 2008-2010 με την κάλυψη της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης. Όταν στο Γιούρογκρουπ οι κυβερνήσεις του σκληρού πυρήνα του ευρώ έσωζαν την Deutsche Bank και τις γαλλικές, ελληνικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές τράπεζες δεν τους ένοιαζαν οι θέσεις εργασίας στις χώρες αυτές. Αντίθετα βρήκαν ευκαιρία να επιβάλουν τις πολιτικές εκείνες που βοηθούν περισσότερο την άνιση κατανομή του πλούτου και τη συσσώρευση του στα χέρια των λίγων, εις βάρος των λαών. Τις απάνθρωπες πολιτικές σκληρής λιτότητας, που οδήγησαν όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου στη φτωχοποίηση του λαού και τη διάλυση του κοινωνικού και οικονομικού τους ιστού. Η απάντηση της κυρίας Μέρκελ εκφράζει ακριβώς τα συμφέροντα αυτών των κυρίαρχων κύκλων που στηρίζουν τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτές οι πολυεθνικές εταιρίες και τα μονοπώλια, των οποίων τα συμφέροντα προωθεί η γερμανική κυβέρνηση και το διευθυντήριο των Βρυξέλλες, είναι εκτός ελέγχου. Μέσα από την τα λόμπυ που λειτουργούν σε τεράστια κλίμακα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε άλλες πρωτεύουσες, προωθούν τα ιδιοτελή  τους συμφέροντα εις βάρος της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας, και των λαών.

Το σκάνδαλο της Volkswagen πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους. Αυτό όμως για εμάς δεν θα είναι αρκετό. Η αντίδραση μας είναι η συνέχιση του αγώνα απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών και τις επιβολές των μονοπωλιακών συμφερόντων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στη φτωχοποίηση, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, ενάντια στην επιβολή των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών πάνω στα κράτη και τους λαούς. Το δικό μας όραμα είναι μια βιομηχανική πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, μια κοινωνική πολιτική προς όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, μια οικονομική πολιτική με πυρήνα και κύριο της μέλημα το κράτος. Παλεύουμε για μια Ευρώπη της πραγματικής κοινωνικής ανάπτυξης, της πραγματικής αλληλεγγύης και της πραγματικής ειρήνης. Μια Ευρώπη των λαών. Όχι των πολυεθνικών.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy