Για το ΑΚΕΛ οι επερχόμενες εκλογές δεν αφορούν απλά στην ανάδειξη έξι ατόμων που θα εκπροσωπούν την πατρίδα μας τα επόμενα πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία. Για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας. Κι αυτό γιατί γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό και ο λαός μας βιώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές της ευρωπαϊκής Δεξιάς και όσων στην Κύπρο λειτουργούν ως οι εδώ εκπροσωποί τους. Από το Μάρτιο του 2013 η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχει συμφωνήσει με τις κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα μνημόνιο το οποίο επιβάλλει όλες εκείνες τις πολιτικές τις οποίες για δεκαετίες προσπαθούσε να επιβάλει ο ΔΗΣΥ και οι σύμμαχοι του σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Ποια είναι όμως σήμερα η αντικειμενική κοινωνικο-οικονομική εικόνα στην ΕΕ;
- Η Ανεργία και η ημιαπασχόληση βρίσκονται σε ανεξέλεγκτη άνοδο.
- Ένας στους τέσσερις πολίτες βρίσκεται στην επίσημη Φτώχεια.
- Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εντούτοις, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.
Η Κοινή γνώμη δείχνει δυσαρεστημένη από τις πολιτικές της ΕΕ. Μια δυσαρέσκεια που οδηγεί ολοένα και περισσότερο κόσμο στην αποχή και την απαξίωση της Ε.Ε. και των θεσμών της.
Στο συσχετισμό δυνάμεων, η εξουσία τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, Συμβούλιου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και στο Ευρωκοινοβουλίου, βρίσκεται σήμερα στα χέρια των συντηρητικών Δεξιών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και μερίδας των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη τόσο για τις αντιλαϊκές πολιτικές, όσο και για τον σαφή αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των αποφάσεων αλλά και το έλλειμμα εμπλοκής των λαών σε δημοκρατικές διαδικασίες.
Στη Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Κύπρο συγκρούονται δύο φιλοσοφίες. Από τη μία είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακλουθούν οι κυρίαρχες πολιτικές παρατάξεις το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα , το κόμμα του ΔΗΣΥ, και οι σοσιαλδημοκράτες και από την άλλη οι πολιτικές που υπερασπίζεται η Αριστερά. Οι πολίτες είναι αυτοί που με την ενεργό συμμετοχή τους θα πιέσουν για αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενίσχυση λοιπόν του αγώνα μας για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη της δημοκρατίας της αλληλεγγύης ,της κοινωνικής δικαιοσύνης, την Ευρώπη των λαών δεν μπορεί να προκύψει μέσα από την αποχή, αλλά μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.
Το ζήτημα δεν είναι περισσότερη από την ίδια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη που οδηγεί σε αδιέξοδα και ενίσχυση των ισχυρών και των μονοπωλίων. Αντίθετα, το θέμα είναι να επιτευχθεί μια αλλαγή πορείας, που περιλαμβάνει ένα στρατηγικό αναπροσανατολισμό προτεραιοτήτων ως πρώτου βήματος προς όφελος των λαών. Χρειάζονται συνεργασίες που δημιουργούν την προοπτική αλλαγής των πολιτικών στα κεφαλαιώδη ζητήματα που επηρεάζουν τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο, τον νέο, την συνολική πορεία και το προσανατολισμό της Ε.Ε.
Μέσα από τις εκλογές της 25ης του Μάη ο Κύπριος μπορεί με τη ψήφο του να στείλει μήνυμα. Μήνυμα Αντίστασης ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις που επέβαλαν το καταστροφικό κούρεμα των καταθέσεων και το μνημόνιο της σκληρής λιτότητας σε βάρος του λαού μας. Μήνυμα Αξιοπρέπειας προς όσους θεωρούν ότι μπορούν να καθυποτάξουν το λαό μας με εκβιασμούς. Το ΑΚΕΛ δεν δέχεται κανένα «πιστόλι στον κρόταφο» ως άλλοθι επιβολής αποφάσεων ενάντια στο λαό μας είτε στην οικονομία είτε στο Κυπριακό. Ο λαός μας δεν αποδέχεται τη δουλικότητα και τους εκβιασμούς. Μήνυμα Προοπτικής για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Μήνυμα για μια νέα πορεία στήριξης της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής.
Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι μια διαφορετική πορεία είναι εφικτή. Το πρώτο βήμα προς αυτή την πορεία είναι μια ριζική ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ, με το νεοφιλελευθερισμό, με τη στρατικοποίηση τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της εξουσίας στα χέρια του διευθυντηρίου των μεγάλων δυνάμεων. Απαραίτητος όρος για την αλλαγή πορείας είναι βέβαια η ενδυνάμωση της Αριστεράς και των δυνάμεων της προόδου.
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης
Μέλος Π.Γ. του ΑΚΕΛ,
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις