Οι προοπτικές αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου. Του Νεοκλή Συλικιώτη

 

Turkey008 GasFlareΤα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει άλματα όσον αφορά τις προοπτικές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδεικτικά αναφέρω την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 από την εταιρεία Noble International, την υπογραφή συμβολαίων με εταιρείες κολοσσούς όπως Total, Eni και Kogas, για έρευνα και παραγωγή ΦΑ, την συμμετοχή των εταιρειών Delek Drilling και Avner στα δικαιώματα εξόρυξης στο οικόπεδο 12 και την απόφαση για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης.

Όλα αυτά έχουν θέσει πλέον την Κύπρο στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Βέβαια οι πιο πάνω επιτυχίες δεν ήταν τυχαίες, ήταν το αποτέλεσμα μιας υπεύθυνης, συνετής εξωστρεφής πολιτικής στην κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού μας πλούτου .

Τα οφέλη για τον τόπο μας είναι διπλά. Είναι και οικονομικά αλλά και πολιτικά. Τα οικονομικά προέρχονται κυρίως από την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου αλλά και από τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα πολιτικά οφέλη που προκύπτουν είναι το γεγονός ότι εδραιώνουμε στρατηγικές συμμαχίες οι οποίες είναι αναγκαίες τόσο για την προστασία και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας όσο και για την απρόσκοπτη εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας. 

Το κυπριακό ΦΑ μαζί με άλλα κοιτάσματα της περιοχής ανοίγουν μεγάλες προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Έχοντας υπόψη ότι, τα δυο τρίτα του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ είναι εισαγόμενα, με τις ανάγκες της σε ενέργεια να αυξάνονται καθημερινά, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ΕΕ προσπαθεί όχι μόνο να διασφαλίσει τα αποθέματα της αλλά παράλληλα επιζητεί να πολλαπλασιάσει τις επιλογές της. 

Ως εκ τούτου, η Κύπρος θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, αν σε όλα αυτά προσμετρήσουμε και τον παράγοντα της γεωγραφικής κατανομής. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι εγκρίθηκαν για συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρείς προτάσεις που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μεταξύ των οποίων και το Τερματικό αποθήκευσης υγροποιημένου ΦΑ. 

Τόσο η εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλά και τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν σημαίνουν ανάπτυξη και σημαίνουν πολλές νέες θέσεις εργασίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε άλλους κλάδους οικονομικής απασχόλησης. 

Για να γίνουν όμως όλα αυτά πράξη και να μην μείνουμε για άλλη μια φορά στα λόγια και τις διακηρύξεις πρέπει να εργαστούμε με αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα και ταχύτητα. 

Κεντρικό στοιχείο του όλου σχεδιασμού είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης ΦΑ που προσφέρει στην Κύπρο μια σειρά από πλεονεκτήματα:

1. Με τη δημιουργία αυτού του μεγαλεπήβολου έργου διαμορφώνουμε νέα πολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμμαχίες που εδραιώνουμε τόσο με το Ισραήλ όσο και με άλλες χώρες της περιοχής, είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί η μετατροπή της χώρας μας σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για μεταφορά ΦΑ στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. 

2. Το τερματικό σε αντίθεση με τους αγωγούς μας παρέχει την δυνατότητα να έχουμε επιλογές αγορών για προμήθεια ΦΑ και να μην είμαστε δέσμιοι σε μια και μόνο αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται.

3. Η προώθηση του Τερματικού διευκολύνει και την μεταφορά ΦΑ για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής στο τόπο μας. 

4. Η δημιουργία του Τερματικού στην Κύπρο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Είναι για αυτούς τους λόγους που ως ΑΚΕΛ εμμένουμε με ιδιαίτερη ένταση ότι οι διαδικασίες για την προώθηση του Τερματικού πρέπει άμεσα να προχωρήσουν.

Καθυστερήσεις που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα η ακόμα και ανατροπές σχεδιασμών από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, είναι λανθασμένες και επικίνδυνες. Επικίνδυνες γιατί καθυστερούν την υλοποίηση της ελπίδας του κυπριακού λαού και παράλληλα επαναφέρουν στο προσκήνιο τη προώθηση άλλων επιλογών όπως αυτής της μεταφοράς του Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

 

Μια επιλογή που δεν είναι μόνο πολιτικά λανθασμένη σε συνθήκες τούρκικης κατοχής αλλά ακυρώνει και τη προοπτική να μετατραπεί η Κύπρος σ’ ένα αυτόνομο περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με όλα τα οφέλη, πολιτικά και οικονομικά που θα προκύψουν. Πέραν από το γεγονός ότι αυτή η επιλογή ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμη . Βέβαια σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού η Κύπρος μπορεί να γίνει εξαγωγέας ΦΑ τόσο προς την Τουρκία αλλά και άλλες γειτονικές μας χώρες για τις εσωτερικές τους ανάγκες.

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα το επόμενο διάστημα θα είναι ραγδαίες, σύνθετες και πάρα πολύ κρίσιμες. Η υπόθεση αξιοποίησης του ΦΑ αφορά ολόκληρο τον λαό. Και πρέπει σε αυτά τα πράγματα να υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση, αλλά να υπάρχει και η απαραίτητη συνέπεια και συνέχεια. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στο τέλος της ημέρας θα εξυπηρετείται ο τόπος κι η κοινωνία ή αν θα εξυπηρετούνται μια χούφτα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του λαού.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης

Μέλος Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy